19-05-2022

Het vogelnest geeft de buurt terug aan de buurt

Ifor Schrauwen is initiatiefnemer van het Vogelnest in de Vogelwijk in Dordrecht. Hij deelt zijn ervaringen en heeft tips voor startende bewonersinitiatieven. Lees mee en ontdek wat jij voor jouw buurt kunt doen.

Koffie voor 1 euro

Het Vogelnest is niet alleen een buurthuis, het is ook een koffiebar waar je voor een euro een lekkere kop koffie kunt halen. Buurtbewoners komen er graag om elkaar te ontmoeten, maar ze kunnen in Het Vogelnest ook zelf activiteiten organiseren. Er gebeurt van alles. Van samen schilderen of koken tot tuinieren en sporten. De mensen van Het Vogelnest gaan ook samen de wijk in om buurtbewoners te bezoeken. Ze maakten samen al prachtige muurschilderingen in de wijk en ze doen een project om de Vogelwijk te vergroenen. “Ik wil verbinding creeren in de wijk”, vertelt Ifor. “Wij zijn een plek die de buurt aan de buurt wil geven. Het is de bedoeling dat wij straks helemaal overbodig zijn.”

Verbinding

Voordat het Vogelnest begon was er veel vraag naar verbinding in de wijk. De Vogelbuurt stond slecht aangeschreven en de leefbaarheid was er slecht. Het was tijd om hier verandering in te brengen! Het Vogelnest begon met mensen een plek te geven om te doen wat zij leuk vinden en ze daarin te ondersteunen. Met de komst van De Koffiebar vult het Vogelnest een belangrijk gat in de markt; een plek voor ontmoeting waar je samen koffie kunt drinken. Ifor: “De Koffiebar wilden wij een uitstraling geven die zowel mensen binnen als buiten de wijk aanspreekt. Zodat mensen uit de wijk weten dat het een buurtcentrum is, maar dat het ook mensen van buiten de wijk nieuwsgierig maakt. Zo kwam er een jongen langs die een espresso wilde drinken. Hij vroeg: ‘wat krijg je ervoor?’ Ik zei: ‘één euro’. Hij was verbaasd dat het zo goedkoop was. Ik legde hem uit dat dit een buurtproject is waar iedereen koffie moet kunnen halen. Toen gaf die jongen mij 5 euro. Hij heeft daarmee vier andere mensen blij gemaakt. Dat is het leuke aan deze Koffiebar.”

Koffie voor 1 euro bij Het Vogelnest

Contact met buurtbewoners

De activiteiten van het Vogelnest komen in de Vogeltjeskrant, waar de buurtbewoners de activiteiten die zij organiseren kunnen delen. Steeds meer buurtbewoners weten de ontmoetingsplek te vinden. Naast de Koffiebar gaat Ifor ook de wijk in om het contact met de buurtbewoners aan te gaan.
“We hadden een mevrouw die al heel lang in Nederland woonde en die nog maar amper Nederlands sprak. En als je nu hoort dat ze het steeds beter begint te spreken en het zelfs begint te lezen, dan is dat heel mooi. Zij begon eerst met ons te praten, maar het is nog leuker dat zij nu met mensen uit de buurt kan praten. Veel later kwam ik haar weer tegen terwijl ze de hond uitliet van een man waarvan ik wist dat zij die tijdens een van onze activiteiten had ontmoet. Dus ik vroeg aan haar: “wat ben jij nou aan het doen?” En zij zei: “Hij moest naar zijn ouders in Meppel dus ik pas een nachtje op de hond.” En toen dacht ik bij mezelf, wat fantastisch. Dit zijn de verbanden die je wilt leggen”, aldus een enthousiaste Ifor.

Groene Vogelwijk

Een van de meest recente activiteiten waar het Vogelnest zich voor inzet is de vergroening van de wijk. Ifor: “We hebben bij alle huizen aangebeld en gevraagd hoe men het groen in de wijk ervaart. Op basis van die antwoorden hebben wij een campagne ontwikkeld, genaamd ‘Boom zoekt grond’. Daarmee gaan wij bij mensen langs om te vragen of zij een boom in de tuin willen, omdat de wijk groener moet. Zij mogen zelf kiezen welke boom ze willen met onze bomenwijzer. Dan komen wij op een zaterdag om de stoeptegels uit de grond te halen en hier de bomen te planten.”

Samenwerkingen

Het Vogelnest is tot stand gekomen met behulp van Stichting DOEN en het VSB Fonds. Voor Ifor wilde dat de ook gemeente mee zou doen. “We hebben de gemeente nodig om als toekomstbestendig te zijn. Niet als geldvertrekker, maar wel als betrokken samenwerkingspartner. We spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk en wij kunnen de gemeente laten zien wat er speelt in de wijk en hoe ons initiatief helpt om de leefbaarheid te vergroten. De samenwerking met de gemeente loopt goed en het was fijn dat de gemeente ons inititief bij de start in 2017 steunde met een bedrag van € 10.000,-.

Slim verduurzamen

Energietransitie is een belangrijk onderwerp voor het Vogelnest. Het Vogelnest helpt mensen in de wijk bij het verduurzamen van hun woning, ook als mensen hier geen geld voor hebben. Met simpele ingrepen en komt bij steeds meer mensen over de vloer. Ifor vertelt hierover: “Er zijn energieconciërges in de wijk. Die plakken tochtstrips en geven advies. Je kunt op verschillende manieren bij onze energieconciërges terecht komen. Je kan ze bellen, maar zij kunnen ook bij jou langskomen. Als we bij iemand thuis zijn dan geven we advies, maken we een praatje, lopen we door het huis, plakken wat tochtstrips, verwisselen de lampen en aan het einde vragen we nog of zij iemand kennen die dit ook zou kunnen gebruiken. En op die manier maken wij weer nieuwe afspraken en verduurzamen we onze wijk.”

Tip: Het is een goed idee als iedereen het kan

Tot slot vragen we Ifor of hij nog een tip heeft voor mensen die erover nadenken hun eigen bewonersinitiatief te starten. Waar moet je rekening mee houden?“Voor al onze activiteiten geldt; als je denkt dat niet iedere buurtbewoner het zal snappen, of over kan nemen, dan moet je het niet doen. Dus als je iets wilt doen waar veel geld voor nodig is, veel kennis voor nodig is of hele specifieke spullen voor nodig zijn, dan moet je het niet doen. Als een buurtbewoner het zelf wil doen dan moet je ze steunen, maar als kernorganisatie moet je toegankelijk blijven. Dus doe het vrijwel altijd gratis en ga het gewoon doen. Houdt het inclusief. Houdt het simpel zodat je bij wijze van er morgen al mee kan beginnen.

Ook starten?

Ondernemen met je Buurt is het landelijk programma dat buurtbewoners helpt om maatschappelijke duurzame impact te creëren. We delen kennis, vergroten vaardigheden en maken bewonersbedrijven zichtbaar. Doe mee en laat jouw goede idee of initiatief groeien tot een succesvol bewonersbedrijf.
We hebben handige info voor je verzamelt als je ook wilt ondernemen.