Social Enterprise NL en LSA Bewoners presenteren de Monitor Bewonersbedrijven 2024, die trends inzichtelijk maakt binnen de beweging van bewonersbedrijven – lokale ondernemingen opgericht door bewoners om hun buurt te versterken. Het onderzoek onder 86 bewonersbedrijven uit alle 12 provincies laat zien dat bewonersbedrijven aan het bestendigen zijn als onmisbare bron van maatschappelijke impact in […]
We delen de belangrijkste lessen uit de impactmeting bij Thuis Wageningen, die recent werd afgerond!
Bezoek Tuin in de Stad tijdens de bustour in Groningen op 9 november!
Om te begrijpen hoe een impactmeting werkt, volgen we de stappen van Thuis Wageningen in een serie artikelen.
Op 12 juni waren we te gast in het Huis van Actief Burgerschap in Utrecht, een plek waar buurtbewoners samenkomen om te werken, ideeën uit te wisselen en te creëren.
Waar Wijkvereniging Bilgaard in 1976 kleinschalig begon als ontmoetingsplek is het initiatief inmiddels uitgegroeid tot een grote beweging die niet alleen de sociale verbinding stimuleert, maar ook waakt over het welzijn van de wijkbewoners.
Bij de start van hun impactmeting had Thuis Wageningen twee doelen geformuleerd: het valideren van hun verandertheorie en een gescoped meetontwerp maken.
Tijdens deze bijeenkomst stond de rol die gemeenten kunnen spelen in het (al dan niet) aanjagen van bewonersbedrijven centraal.
Om je op weg te helpen, delen we hier 10 tips voor het aanschrijven van fondsen.
ichting geven aan je bewonersinitiatief, je collega’s motiveren en je rendement inzichtelijk maken. Er zijn meerdere redenen om de impact van je collectief te meten. In ons vorige artikel over impact meten gingen we hier dieper op in. Momenteel volgen we bewonersbedrijf Thuis Wageningen dat een meting laat uitvoeren door Impact House. En dat begon met het […]
In het hart van de bruisende stad Groningen ligt een unieke plek waar gezondheid niet alleen een doel op zich is, maar ook een middel tot verbinding en ontwikkeling.
Ondernemende bewoners uit Twente kwamen samen om aan de slag te gaan met hun initiatieven tijdens de training ‘start met ondernemen met jouw buurt’.
Door je impact te meten, maak je inzichtelijk welke maatschappelijke verandering je realiseert en leer je wat wel en niet werkt.
Als bewoner werkt Jenny met hart en ziel vanuit GoeieBuurt, om een positieve impact te maken.
Het 8ste werk in Kampen: een goed voorbeeld van samenleven in de toekomst.
Een inspirerend verhaal over hoe deelname aan een van onze trainingen zorgt voor een mooie opdracht van de gemeente voor buurtvereniging Zandbewoners.
Op veel plekken verdwijnen voorzieningen. Gelukkig kijken buurtgenoten niet weg en staan zij zelf op om in het gat te springen.
Door mee te doen kunnen jullie als bewonersbedrijf een gratis promotievideo winnen over jullie bewonersbedrijf. Er komt een cameraploeg langs om jullie bewonersbedrijf te filmen.
Tijdens het Social Enterprise World Forum stonden sociaal ondernemers een week lang in de schijnwerpers.
Veel buurtbedrijven beginnen klein. Niet blijven zeuren dat het niet goed gaat, maar zelf iets doen aan de problemen dichtbij huis.
Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam bruist van de initiatieven om de buurt veilig, sociaal en duurzaam te maken.
SportCentrum Noord in Groningen verbindt de buurt met sport.
Bij het GroenHuis in Groningen draait het om groen én doen.
Copernikkel is een actief en energiek bewonersbedrijf.
Wil je aan de slag voor de gemeente? Doe je voordeel met deze tips voor een goede pitch.
Beleidsmakers slaan de weg naar duurzame financiering in.
Wijkbedrijf Bilgaard is echte pionier op het gebied van bewonersbedrijven.
Bij 'Daag je gemeente uit' besteden we aandacht aan onderhandelen. Dit zijn de belangrijkste inzichten.
Op de Leiderschapsdag deden initiatiefnemers van bewonersbedrijven nieuwe inzichten op en was er voldoende ruimte voor ontspanning.
‘Daag je gemeente uit’ is van start! In dit artikel lees je alles over de werking van de gemeente.
Spelen gemeenten in op de groeiende beweging aan bewonersbedrijven? We bekeken de collegeakkoorden.
Pitchen voor Impact 2023 kent een winnaar, de Broedmachine!
Een groep bevlogen beleidsmakers en een aantal initiatiefnemers van bewonersbedrijven kwam op 24 januari bij elkaar in de Heesterveld Creative Community, een culturele broedplaats in de H-buurt in Amsterdam Zuidoost.
Op woensdag 24 januari organiseerden we samen met Stérk.Brabant de Startersdag Ondernemen met je Buurt.
Bewonersbedrijf zorgboerderij Slangenburg zorgt voor nuttige dagbesteding die een bijdrage levert aan individuele ontwikkeling en de directe leefomgeving
Bewonersbedrijf de Koppelkerk in Bredevoort is een ondernemend initiatief met exposities en een gezellig boekencafé.
Hoe creëer je betaalde banen voor vrijwilligers? Lees hier meer over de stappen die je kunt zetten.
5 gedreven bewonersinitiatieven vertellen wat zij willen halen uit het trainingstraject Pitchen voor Impact.
Ontmoetingswerkplaats De JoJo x MAEX. Lees hier meer over hoe de Jojo de Social handprint van MAEX inzet om hun maatschappelijke impact te meten.
Wijkcentrum Waterkracht, waar ligt de kracht, hoe komen ze aan hun verdiensten en hoe delen ze dit met de wijk? Hier verteld initiatiefnemer Dorine Ruter alles over verteld.
Elf toonaangevende partijen in de wereld van sociaal ondernemerschap, maatschappelijk vastgoed en financiering slaan de handen ineen om de toegang tot vastgoed voor bewonersbedrijven te verbeteren. Lees hier meer.
Een betrokken buurt en een crowd funding actie. Lees hier hoe de de Graafse Akker, onder Stichting Transfarmers, een stuk land kocht met de buurt.
Veel bewonersbedrijven willen banen voor buurtbewoners creëren, maar hoe doe je dat? Om deze vraag te beantwoorden is ons nieuwe programma, Banen voor je Buurt, ontstaan. Lees hier een paar lessen uit een van de trainingen.
Werken aan je naamsbekendheid? Met deze vijf tips lukt het. + Zet jouw initiatief ook bij ons op de kaart.
Steeds meer bewonersbedrijven willen graag betaald werk creëren voor betrokken bewoners. Hoe pak je dat aan?
Verduurzamen van de wijk, een toegenomen zorgvraag, slecht onderhoud van de buitenruimte.
Welke uitdagingen komen op je pad als bewonersbedrijf. De Afrikaanderwijk coöperatie vertelt.
Bewonersinitiatieven werken – vaak zonder te weten – dagelijks aan een of meerdere SDG’s. En dat biedt kansen.