06-10-2022

Waterkracht, meer dan een wijkcentrum

Dit innovatieve wijkcentrum in de grootste wijk van Zutphen is een ontmoetingsplek voor de buurt, maar nog veel meer dan dat. Een ondernemend en verbindend buurtinitiatief, waar mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden zich thuis mogen voelen. De grote glazen ramen, de uitnodigende woonkamer met een grote muurschildering, lokale kunst aan de muren en de verse bloemen uit eigen moestuin maken mensen nieuwsgierig en zorgen voor een uitnodigend karakter. Binnen kun je je vermaken aan de voetbal- of pingpongtafel, je kunt een spelletje spelen uit de spelletjeskast of schaken aan de schaaktafel.

Buurtcentrum waterkracht laat zien hoe ze ondernemen met de buurt.

Inkomsten van het wijkcentrum

Wijkcentrum Waterkracht genereert haar inkomsten grotendeels uit haar horeca en zaalverhuur. In de huiskamer bestel je een citroentaart, een kop koffie of een lunch. Hierbij ligt de focus nog steeds op ontmoeten en verbinden. Afhankelijk van je inkomsten krijg je de koffie gratis of je betaalt omdat je het kunt missen. Dan koop je bijvoorbeeld de iets prijzigere latte macchiato voor jezelf of een ‘uitgestelde koffie’ voor een ander. Zo worden inkomsten gegenereerd, maar blijft het toegankelijk voor de hele buurt. Verder worden de zalen in het wijkcentrum verhuurd voor feestelijke bijeenkomsten en cursusaanbod, maar ook zakelijke vergaderingen van bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie.

Financiers

Wijkcentrum Waterkracht werkt samen met de gemeente en woningbouwcorporatie die een bijdrage leveren. Daarnaast zoeken ze vooral ook andere partners om hun visie waar te maken. Toen er bij buurtbewoners behoefte bleek om een opleiding te volgen, maar de stap naar het ROC te groot bleek, haalde het wijkcentrum zelf de opleiding in huis. Zo werd het ROC een samenwerkingspartner. Het ROC is gevraagd de entree opleiding voor volwassenen in het wijkcentrum te verzorgen. De docenten geven in Waterkracht algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. Daarnaast lopen de studenten stage als opstap naar een vakopleiding, bijvoorbeeld tot fietsenmaker. Toen duidelijk werd dat het taalniveau van de opleiding voor sommigen nog te hoog lag namen ze tijdelijk een taaldocent in huis. Deze gaf wekelijks les om de deelnemers klaar te stomen voor de opleiding.

Maakplaats in ontwikkeling

Het wijkcentrum heeft een tech-lab geopend met behulp van vrijwilligers uit de buurt, sponsoring van een lokaal fonds en gereedschap dat is gedoneerd door vrienden en bekenden uit de buurt. Dit zijn de eerste stappen tot het ontwikkelen van een maakplaats voor de buurt, met 3D-printer en andere toffe apparatuur. Hier zullen creatieve workshops worden gegeven, gratis en tegen betaling, en zal een kleine bijdrage worden gevraagd voor het gebruik van de werkplaats. Dit leidt tot extra verdiensten, maar behoudt toch de toegankelijkheid voor iedereen.

Meer weten? Lees hier meer over Wijkcentrum Waterkracht. En bekijk hier ons huidige aanbod aan trainingen en bijeenkomsten.