28-06-2023

Inspiratie: Wijkbedrijf Bilgaard

Dit bewonersbedrijf richt zich op het opknappen van woningen, het verbeteren van de omgeving en de sociale binding in de wijk Bilgaard in Leeuwarden. Met als doel energie besparen, comfort verhogen, kosten reduceren en banen realiseren.

Activiteiten voor de buurt Bilgaard

Het activiteitenprogramma is rijk gevuld en bevat bijvoorbeeld taallessen, schildercursussen, kinderdisco’s, ouderengymnastiek, schaakclubs en een kleding repair café. Verder zijn er wekelijks spreekuren van onder andere energiecoaches en de wijkagent en is er uiteraard een buurtkamer die dient als ontmoetingsruimte.

En dat is zeker nog niet alles, het wijkbedrijf heeft namelijk ook nog meerdere projecten zoals een wijk- en kinderrestaurant. Voor het restaurant heeft het wijkbedrijf een tuin aangelegd, die tevens de mogelijkheid biedt om te voorzien in educatie over het kweken en telen van groenten en gezonde voeding.

De organisatie

Het bewonersbedrijf draait op de wijkbewoners: zij worden in de vorm van een serviceteam aangestuurd door de bestaande Wijkvereniging Bilgaard. Daarvoor ontvangen zij een vergoeding en zo kunnen zij zich nuttig maken in de wijk en lonkt het arbeidsperspectief weer. De stichting heeft een bevlogen bestuur – onder leiding van coördinator Dick Bootsma – en met 140 personen een indrukwekkend aantal vrijwilligers!

Verdienmodel van Bilgaard

Eigen inkomsten komen voor het grootste gedeelte uit zaalverhuur. Er is een grote zaal die bijvoorbeeld kan worden gehuurd voor vergaderingen of bijeenkomsten. Ook is er de mogelijkheid om de wijkkoepel af te huren; een ideale locatie voor evenementen zoals verjaardagsfeesten.

Verder komen er inkomsten uit subsidies. Het wijkbedrijf gaat starten met een pilot van Leeuwarden Oost om duurzame financiering voor bewonersbedrijven te realiseren middels resultaatfinanciering.

Meer weten?

Geïnspireerd geraakt door dit prachtige initiatief? Er is hier nog meer informatie over te vinden.

Ondernemen met je Buurt is er voor alle ondernemende bewonersinitiatieven in Nederland. Benieuwd naar ons huidige aanbod aan trainingen en bijeenkomsten? Kijk dan hier.