14-08-2023

Inspiratie: Het GroenHuis

Bij het GroenHuis in Groningen draait het om groen én doen. Bij deze wijkwerkplek in de Korrewegwijk en De Hoogte zetten onder andere Hendrieke Ritsema en Jart Hoekstra zich in voor meer verbinding in de wijk. Er is een kringloopwinkel, werkplaats, repaircafé en een ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk.

Verder zijn er buurtconciërges die onder andere wijkbewoners thuis helpen met klussen en grofvuil wegbrengen. Als je goed bent in klussen kan het GroenHuis je vaardigheden zeer goed gebruiken met bijvoorbeeld het maken van moestuinbakken of het doen van reparaties.  

Iedereen aan de slag

Er zijn al aardig wat wijkbewoners actief in het GroenHuis: een bont gezelschap van mensen van alle leeftijden en diverse nationaliteiten, die in een gezellige en ongedwongen sfeer samenwerken. Iedereen kan er aan de slag: er is geen papierwerk of eventuele indicatie nodig. Op dit moment zijn er 63 vrijwilligers en 6 mensen die een basisbaan hebben.  

Vrijwilligster Hanneke (rechts op de foto) is erg positief over de impact van het wijkbedrijf: “Ik zeg altijd je kan of een doosje medicijnen nemen of een beetje GroenHuis”. Ze beheert de kringloopwinkel die vol staat met door wijkbewoners ingebrachte spullen die op een nieuwe eigenaar wachten. En bij reparatiecafé Fix’m kunnen bewoners terecht om spullen te laten repareren, of om te leren hoe ze dit zelf kunnen doen met het aanwezige gereedschap. 

Basisbaan
Foto: Kees van de Veen

Benieuwd naar meer inspiratie? Kijk hier voor het overzicht van alle artikelen op onze website.