22-09-2023

Buurtcoöperatie De Eester steekt handen uit de mouwen voor Oostelijk Havengebied

Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam bruist van de initiatieven om de buurt veilig, sociaal en duurzaam te maken. Buurtcoöperatie de Eester biedt een luisterend oor voor zorgen of ideeën, denkt mee en verbindt mensen aan elkaar. Steeds meer bewoners sluiten zich aan met nieuwe initiatieven. De coöperatie richt zich onder andere op burenhulp, creatieve activiteiten, samen verduurzamen, meedenken over de wijk en cursussen voor kinderen.

We spraken met initiatiefneemster Meta de Vries over het werk van de buurtcoöperatie. Ze vertelt over het ontstaan van het bewonersbedrijf, hoe ze omgaan met het verdienen van geld én ze deelt een goede tip voor andere bewonersbedrijven.

Van kleine acties naar bewonersbedrijf

“Als je vindt dat er wat moet veranderen, moet je zelf de handen uit de mouwen steken”, begint Meta als ze vertelt over het ontstaan van de Eester. “Ik ben een van de eerste bewoners van de wijk en na verloop van tijd werd de overlast in de wijk steeds groter. We zagen de buurt achteruit gaan en ik wilde daar iets tegen doen. Ik woonde altijd met plezier in deze wijk en besloot in actie te komen. Gewoon in m’n eigen buurtje hoor. Met kleine acties en activiteiten zoals het organiseren van ‘Eten met een idee’. We aten samen en met elkaar bespraken wat wilden we met onze buurt, wat vinden we belangrijk. Dat werd gewaardeerd en mijn initiatief begon te groeien en steeds meer mensen deden mee.

In een aantal jaren groeide het van een initiatief in mijn buurt naar een initiatief voor de hele wijk Oostelijk Havengebied met een eigen ontmoetingsplek. Steeds meer mensen haakten aan en pakten iets op waar ze wat aan wilden doen. Nu zijn we een belangrijke partner in de sociale alliantie en organiseren we tal van activiteiten voor de wijk. En weet je wat ik zo leuk vind? ‘Eten met een idee’ doen we ook nog steeds”.

Ontmoetingsplek geeft slagkracht

Meta blikt terug op de begintijd van het initiatief en vertelt dat een ontmoetingsplek om samen aan de wijk te werken gelijk één van de grote wensen van de wijk was. “Tijdens de bijeenkomsten en ontmoetingen met buurtbewoners kwam al snel naar voren dat veel mensen het gebrek aan voorzieningen een belangrijk speerpunt vonden. Toen zijn we met een groep gaan nadenken hoe we een ontmoetingsplek konden realiseren. Uiteindelijk konden we een leegstaand pand van de woningcorporatie huren. Daar hebben we werk van gemaakt en sinds 2016 zitten we in het pand aan de van Eesterenlaan. Het bleek een belangrijke succesfactor van ons bewonersbedrijf. Het is niet alleen de plek waar we mensen ontmoeten en samen ideeën uitwerken, het gaf ons ook de mogelijkheid om ons eigen geld te verdienen.

We verhuren ruimte aan ZZP’ers en de gemeente, sociaal werk en andere organisaties huren ruimte bij ons voor workshops en bijeenkomsten. En we kunnen nu ook toekomstplannen gaan maken, want vorig jaar konden we het pand kopen. Dat hebben we kunnen doen dankzij de inwoners van onze wijk. Samen hebben we het benodigde geld bij elkaar gebracht. Dat was me nogal een proces, maar het is ons gelukt. Nu staat de volgende uitdaging alweer voor de deur. We willen graag verbouwen, zodat het pand duurzamer wordt. Daarnaast willen we ook iets doen aan de indeling, zodat we het nog meer kunnen inrichten als de Eesterhuiskamer”.

Je hoeft niet alles zelf te doen

“Dat de Eester is uitgegroeid tot wat het nu is, heeft volgens mij ook te maken met dat het lukte de kring van mensen, die hun handen uit de mouwen steken, steeds verder uit te breiden”, vertelt Meta.

“In het begin voelde ik me best wel verantwoordelijk voor alles, maar al snel besefte ik dat we alleen succesvol konden zijn, als we samen in actie komen. Wil iemand iets oppakken, is er een idee? Leuk. Ga ermee aan de slag, zeg ik dan. Begin klein, kijk hoe het lukt en breid het daarna uit. Het leuke van het werken op deze manier, is dat mensen zich zelf verantwoordelijk voelen voor hun eigen ideeën. En zo creëren we positieve energie rond onze activiteiten. Dat helpt echt!

Tegelijk betekent dat ook dat sommige dingen niet worden opgepakt. Soms is dat jammer, maar als de energie ontbreekt is dat ook niet erg. Uiteindelijk werken we met heel veel actieve bewoners. Daarom vind ik het belangrijk dat we het samen een beetje leuk houden. Voor ons werkt dat goed. Zo hebben we afgelopen zomer samen met het winkelcentrum een onwijs leuk zomerfestival georganiseerd. Het was veel werk, maar het gaf tegelijk ook zoveel energie. Het was een mooie dag waarop we veel buurtbewoners hebben bereikt, samen met ondernemers uit de buurt iets moois hebben neergezet en we konden laten zien waar we als bewonersbedrijf toe in staat zijn.”

Samenwerken met de gemeente op onze voorwaarden

Net als veel andere bewonersbedrijven werkt ook De Eester samen met de gemeente. Ook die samenwerking genereert inkomsten voor het bewonersbedrijf. Meta: “Ik ben blij met die samenwerking en het gaat ook heel goed. Tegelijk is het ook best ingewikkeld. Want, welke opdracht nemen we aan? Daar kijk ik heel bewust naar. We werken veel samen en voeren opdrachten uit. Bijvoorbeeld in het sociaal domein. Dat doen we omdat het bij onze thema’s ‘Eester zorgt en helpt’, ‘Eester Imps’ en ‘Eester verduurzaamt’. past. Ik merk namelijk dat dat heel belangrijk is. Wij schrijven dus ook niet in op allerlei aanbestedingen, om zo geld te verdienen. Nee, we kijken juist naar wat wij te bieden hebben. Past dat bij de buurt en onze expertise en sluit het aan bij het werk van de gemeente? Dan staan we open voor samenwerking. Is dat niet het geval, dan doen we het niet. Dat is ook gelijk een belangrijke tip voor andere bewonersbedrijven. Doe de dingen die energie opleveren, waar mensen blij van worden. Dat zorgt voor een positieve flow die gaat zorgen voor nog meer moois. Zo werkt het bij ons in elk geval wel.”

Programma: Verdienen met je Buurt

Op 23 november gaan we op bezoek bij de Eester uit Amsterdam. Meta de Vries vertelt hoe het hen is gelukt een gewaardeerde partner van de gemeente te worden in de sociale alliantie. De Eester voert in opdracht van de gemeente de taken in het sociaal domein uit en krijgt daarvoor ook het budget. Daar was wel een lange adem en wat overtuigingskracht voor nodig. Meta: “De gemeente zag ook dat wij de mensen in de wijk goed kennen, dat we snappen wat er nodig is en dat de mensen ons ook goed weten te vinden. Een win-winsituatie voor ons, de gemeente en het belangrijkst voor de bewoners van het Oostelijk Havengebied”.

Ben je benieuwd hoe het de Eester gelukt is om deze meerjarige opdracht binnen te halen en wil je ook inspiratie op doen bij andere bewonersbedrijven? Meld je dan aan voor het programma Verdienen met je Buurt.