21-12-2023

Buurtvereniging Zandbewoners daagt gemeente met succes uit

Ga er maar aan staan als buurt. In dezelfde periode wordt het treinstation, dat in de buurt staat, grondig verbouwd, de belangrijkste doorgaande weg wordt opnieuw ingericht, het spoor dat door de buurt loopt krijgt een onderhoudsbeurt, de buurt wordt uitgebreid met 800 nieuwe woningen én de buurt moet ook nog eens van het gas af. Dit is precies waar buurt ’t Zand uit Den Bosch allemaal mee te maken heeft. Voorzitter Guus Faes en bestuurslid Victor van Loon van de buurtvereniging Zandbewoners deden afgelopen jaar mee met de training ‘Daag je gemeente uit” van Ondernemen met je Buurt. In de maanden na deze training daagde de buurtvereniging de gemeente met succes uit. Zandbewoners gaat de komende twee jaar een belangrijke rol vervullen als het gaat om de informatievoorziening rond de uitvoering van al die projecten in de buurt.

Uitdaagrecht begrijpelijk gemaakt

Door al die ontwikkelingen wisten Guus en Victor dat ze beter in contact moesten komen met de gemeente. “Wij weten immers zelf beter hoe we met de mensen in onze buurt om moeten gaan en zijn wat dat betreft experts als het gaat om de communicatie met hen. Guus: Ik persoonlijk kende het right to challenge wel, maar dacht eigenlijk dat het helemaal niet op onze situatie van toepassing was”.

Guus vervolgd: “Tijdens de training kwam ik erachter dat dat wel degelijk het geval was. Heel fijn dat het uitdaagrecht zo begrijpelijk werd gemaakt. Na afloop hebben Victor en ik contact opgenomen met de gemeente. Samen hebben we toen besproken wat al die projecten met eigen projectleiders, deadlines en participatievragen vragen van de bewoners in onze buurt. Wij als buurtvereniging vinden dat er veel steviger en divers ingezet moet worden om zoveel buurtbewoners tijdig te betrekken bij de projecten. Buurtbewoners hebben vaak goede ideeën en willen dat er ook met hun belangen rekening wordt gehouden. De gemeente is er immers voor de bewoners, en niet omgekeerd. Wij gaven aan dat wij wel ideeën hadden hoe dit beter kon én graag de handen uit de mouwen wilden steken. De gemeente was erg geïnteresseerd”.

Samen plannen maken

“Het proces dat volgde was een ware snelkookpan”, blikt Guus terug. “In 5 maanden hebben we samen met de gemeente en alle betrokken afdelingen, ambtenaren en wethouders plannen en afspraken gemaakt over ons aanbod aan de gemeente om aan de slag te gaan met de communicatie over de projecten aan de bewoners.”

Buurtvereniging Zandbewoners ontvangt 120.000 euro subsidie verdeeld over twee jaar. Dit geld komt uit de subsidieregeling ‘Right to challenge’. De communicatie vanuit Zandbewoners is aanvullend op de communicatie met de gemeente. De buurtvereniging houd ook een flinke vinger aan de pols om de gemeente te helpen op de juiste momenten te communiceren. Guus: “De geleerde lessen en technieken uit de training hebben ons enorm geholpen om de afspraken met de gemeente te kunnen maken, met name de ‘how to lobby’ en onderhandelingstechnieken zijn relevant geweest voor ons.”

Buurtvereniging ’t Zand

Buurtvereniging ’t Zand uit Den Bosch zet zich al sinds 1977 in om de leefbaarheid, veiligheid en aantrekkelijkheid van de buurt te vergroten. Het grote aantal grote ontwikkelingen in de buurt was voor de buurtvereniging de aanleiding om met de gemeente in gesprek te gaan en haar diensten aan te bieden. “We willen hier bovenop zitten nu we zien dat er veel ontwikkelingen en projecten zijn die grote impact op de buurt hebben. De gemeente communiceert per project en probeert ook de participatie te verbeteren. We gaan nu samen met de gemeente kijken hoe we de bewonersparticipatie sterk kunnen verbeteren en zo ‘t Zand leefbaar, veilig en aantrekkelijk te houden”, aldus een enthousiaste Guus.

Wil je ook meedoen met een ‘Daag je gemeente uit’ training? Kijk op onze agenda of er een editie gepland staat.