15-02-2024

Buurtbedrijven vallen of staan bij bevlogen bewoners

Op bezoek in de Korrewegwijk en De Hoogte in Groningen ontmoeten we Jenny van GoeieBuurt. We spreken af in het Floreshuis en gaan er eens goed voor zitten met een kop koffie. Jenny is een van de zogenaamde ‘lopers’ van U & de Buurt, onderdeel van GoeieBuurt. Zij gaat actief met buurtbewoners in gesprek over hoe ze samen de buurt nog mooier, leuker en aantrekkelijker te maken. Met veel enthousiasme verteld over haar werk en de impact die GoeieBuurt maakt in de buurt.

Elke straat krijgt dezelfde aandacht

GoeieBuurt is een coöperatie die ontstaan is uit een bevlogen groep bewoners. Het is opgezet om de talenten uit de buurt te ontdekken en te benutten. Op die manier worden bewoners meer zelfstandig om hun eigen omgeving vorm te geven. Zij willen mee kunnen beslissen over de buurt. Verborgen talenten van bewoners zijn energiebronnen waarmee de buurt kan worden ontwikkeld. Zowel op het gebied van werk, inkomen, groen, openbare ruimte en leefomgeving. Ze richten zich op het organiseren en ondersteunen van activiteiten, opzetten van projecten voor bewoners, het verbinden van buren en het creëren van een gemeenschap.

Als ‘loper’ gaat Jenny straat voor straat af om aan te bellen bij bewoners en erachter te komen hoe men het leven in de buurt ervaart en welke verborgen talenten er schuilen achter de voordeur. Door met veel bewoners in gesprek te gaan komt ze er achter wat er speelt in de buurt en hoe ze verbindingen kan leggen tussen bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Per straat doorloopt ze een traject van individuele gesprekken tot een feestelijke afsluiting met de hele straat. Zo krijgt elke straat evenveel aandacht en wordt er geen onderscheid gemaakt in welke bewoner ondersteuning nodig heeft of kan bijdragen aan de buurt.

Bewoners gaan zelf aan de slag

Als bewoner werkt Jenny met hart en ziel vanuit GoeieBuurt, om een positieve impact te maken op de buurt. Ze geeft daarbij gelijk aan dat er ook echt noodzaak is om dit soort werk in de buurt te doen. “Mensen spreken elkaar veel minder op straat dan vroeger. In deze buurten zijn er serieuze problemen op het gebied van overlast en eenzaamheid. De straten hier krijgen al veel lang te weinig aandacht, dus daar gaan wij nu mee aan de slag.”

Wat GoeieBuurt doet lijkt natuurlijk erg op wat het sociale werk ook doet in de buurten, maar toch is er een duidelijk bestaansrecht voor de organisatie. Met name de onverdeelde aandacht die de ‘lopers’ geven aan alle bewoners en de daarmee opstapelende kennis maakt GoeieBuurt tot een belangrijk onderdeel van de gemeenschapsopbouw in deze buurten. “Wijkorganisaties en de gemeente gaan wel met mensen in gesprek, maar door de regeldruk en de manier waarop het systeem is ingericht kunnen zij niet zo snel de diepte in. Daarnaast wordt er vooral gefocust op bewoners met problemen en hoe die op te lossen, in plaats van te kijken naar de talenten van bewoners en hoe zij elkaar kunnen helpen. Als problemen vanuit de gemeenschap worden opgepakt komen er duurzame oplossingen die instanties vaak niet kunnen bieden.”

Ondernemende verbinder

Jenny’s mateloze inzet en creatieve manieren om bewoners tot actie te brengen, maakt dat er al heel veel bewoners met elkaar zijn verbonden en samen een bijdrage hebben geleverd aan hun eigen straat.  Jenny verteld dat “het opvalt dat er in een straat een visuele scheiding is tussen koop- en huurhuizen, omdat huurders hun voortuin niet zelf mogen beheren. Terwijl er in het “koopgedeelte” mooie rozen bloeien, staat er meestal een lelijke haag in de voortuintjes van de huurders. Dit pakken de huurders samen met GoeieBuurt op door zelf ook aan de slag te gaan met de eigen voortuintjes. Zo krijgen zij net zulke mooie en bloeiende voortuintjes. De huurders hebben op die manier een gezamenlijk project wat hen samenbrengt en daarnaast ook op de hele straat invloed heeft. 

Naast haar inzet bij GoeieBuurt is Jenny op eigen initiatief ook bezig met andere projecten die de leefbaarheid van de buurt verbeteren. Zo is ze gestart met een video project voor jongeren, waarbij jonge buurtbewoners hun buurt in beeld brengen en nadenken over hoe ze de buurt mooier kunnen maken. Er is veel overlast van jongeren in de buurt, dus wil ze graag ontdekken hoe jongeren zelf tegen hun buurt aankijken. Jongeren worden zonder te oordelen betrokken bij het mooier maken van de buurt. Iets wat, als je er over nadenkt, toch het beste kan worden georganiseerd door een bewoner zelf. Want hoe kan je anders gelijkwaardig het gesprek aangaan?

Waardering voor ondernemende bewoners

Zo zie je maar dat die ondernemende bewoners niet stil kunnen zitten en overal kansen zien om de buurt een stukje beter te maken. Zonder hen zouden deze bijzondere projecten nooit van de grond komen. De uitdaging blijft om al die ideeën goed te laten landen. Daar zijn wij van Ondernemen met je Buurt natuurlijk voor en we blijven graag in gesprek met mensen zoals Jenny, om die ideeën verder te brengen!