18-06-2024

Een stap vooruit in Bilgaard

In Leeuwarden is Wijkvereniging en -bedrijf Bilgaard inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip. De wijk Bilgaard kan met zo’n 100 verschillende nationaliteiten zeker worden beschreven als een multiculturele smeltkroes. Wijkvereniging Bilgaard geldt hier als ontmoetingsplek voor álle wijkbewoners en maakt enorme impact door met de uiteenlopende activiteiten en cursussen wel duizend bezoekers per week aan te trekken ondersteund door wel 135 vrijwilligers. 

Waar Wijkvereniging Bilgaard in 1976 kleinschalig begon als ontmoetingsplek is het initiatief inmiddels uitgegroeid tot een grote beweging die niet alleen de sociale verbinding stimuleert, maar ook waakt over het welzijn van de wijkbewoners. Een project wat hier enorm aan bijdraagt is het GezinsLab in Leeuwarden Oost. Hier staat namelijk altijd een team van hulpverleners, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen klaar om mensen die ergens mee zitten op een laagdrempelige en spelende wijze hiermee te helpen. Lab Noord is een ander project dat het GezinsLab perfect aanvult. Hier wordt namelijk constant gezocht naar de meest doeltreffende manier om vindplaatsen, oftewel activiteiten waar gezinnen in contact kunnen komen met de organisatie, te creëren. 

Gezondheid is volgens het GezinsLab cruciaal voor het welzijn van de wijk. Stichting De Friesland deelt deze visie en steunt daarom het GezinsLab. Dankzij de deelname van Stichting De Friesland aan het Gezinslab, kan dbieb cursussen aanbieden op het gebied van bijvoorbeeld een gezond levenspatroon en gezonde voeding. 

Nu is het zo dat de impact van Wijkvereniging Bilgaard weer naar een volgend niveau zal gaan. Dat volgende niveau houdt in dat er meer gebruik gemaakt wordt van de gemeenschap/sociale basis door de structuur en werkwijze te versterken. Door het feit dat FNO samen met Gemeente Leeuwarden, NHL, RUG/Campus Fryslân en Amaryllis tot 2030 ruim 1,5 miljoen euro zullen investeren in het GezinsLab zal er meer ruimte komen voor maatwerk binnen het GezinsLab. Dit zorgt er volgens Dick Bootsma van wijkvereniging Bilgaard voor dat de sociale basis sterker wordt door een verbeterde aanpak met de inzet van beroepskrachten waar nodig.