20-06-2024

Een wereld van ondernemende gemeenschappen

Op 12 juni waren we te gast in het Huis van Actief Burgerschap in Utrecht, een plek waar buurtbewoners samenkomen om te werken, ideeën uit te wisselen en te creëren. Teun Gautier, betrokken bij het Huis, beschrijft het als een clubhuis dat fungeert als centrale ontmoetingsplek voor gemeenschappen uit het hele land.  

Teun benadrukt het belang van dromen, doelen en verlangens, en nodigt de aanwezigen uit om in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Bewonersbedrijven beschikken over financiële zelfstandigheid en hebben een significante lokale impact. In zijn boek “Een wereld van gemeenschappen”, geschreven samen met Floor Ziegler, legt Teun uit dat een buurtbedrijf drie essentiële elementen nodig heeft: een thema, sleutelfiguren in de wijk en een fysieke locatie. Hij stelt dat de gemeenschap weer aan zet is en het stokje over moet nemen van de publieke en private sector.  

Want in heel Nederland ontstaan actieve gemeenschappen waarin ondernemende bewoners samenwerken om lokale oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken. Initiatiefnemers van drie initiatieven deelden hun ervaringen met het ondernemen met en voor de gemeenschap: Warm Heeg, Zandbewoners en Nude Toekomst. Deze projecten tonen hoe lokale betrokkenheid kan bijdragen aan het oplossen van grote problemen. 

Sybrand de Vries van Warm Heeg, een energiecoöperatie in Friesland, vertelde over hun project dat thermische energie uit het aangrenzende meer haalt. Dit initiatief floreert dankzij de steun en inspraak van de dorpsbewoners. In de sessie van Warm Heeg komt een goed gesprek op gang met het publiek. Er wordt gesproken over hoeveel je als buurtinitiatief beloond moet worden, wat krijg je terug voor de bijdrage die je levert? En wat is de waarde die je creëert? 

Bij bewonersbedrijf NuDe Toekomst draait het om kruisbestuiving, ontmoeting en ondernemerschap. Ooit begon het initiatief met een éénjarige participatiesubsidie, waaruit vervolgens een buurtklusbedrijf, een ontmoetingsplek, verschillende cateringinitiatieven en een bedrijfje dat de groenvoorziening in de buurt verzorgt zijn ontstaan. En er ontstaan doorlopend andere initiatieven die onder de paraplu van NuDe Toekomst, met zeer betrokken ondernemerschap van Jolanda van der Meijde, ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.  
 
Zandbewoners, een actieve gemeenschap in Den Bosch, bevordert sociale cohesie en buurtontwikkeling door activiteiten zoals buurttuinen en evenementen. Dankzij een succesvolle Right to Challenge in 2023, ontving de vereniging 120.000 euro subsidie voor bewonersparticipatie bij grootschalige veranderingen in de buurt, en is voor de gemeente een aanspreekpunt naar de buurt toe. Hiermee zorgt Zandbewoners voor een levendige en zeer betrokken buurt!  

 
Zet dit jou aan het denken en ben je benieuwd naar meer inspiratie of soortgelijke evenementen? Neem dan een kijkje in onze agenda en wellicht zien we jou binnenkort!