11-02-2025

Pitchevent Banen voor je Buurt

Lichte zenuwen, spiekbriefjes en zoveel mogelijk enthousiasme als maar past in vijf minuten: na een half jaar keihard samen werken aan hun verdienmodel en verhaal, mochten alle deelnemende bewonersbedrijven van Banen voor je Buurt het podium op met hun pitch. Het leverde een inspirerende inkijk op in de kracht en breedte van bewonersbedrijven. En uiteindelijk twee winnaars, die elk naar huis gingen met 12.500 euro.

Banen voor je Buurt wordt georganiseerd door Ondernemen met je Buurt, een gezamenlijk initiatief van LSA bewoners en Social Enterprise NL, ondersteund door de Rabo Foundation. In het meerdaagse programma werken bewonersinitiatieven aan hun verdienmodel, hun verhaal en uiteindelijk hun pitch. Hieronder de twee winnende pitches, gekozen door een jury. In vogelvlucht ook alle andere bewonersbedrijven die deelnamen en hun plannen.

Wat ook deze editie weer duidelijk werd: bewonersbedrijven barsten van de ideeën en verzinnen slimme oplossingen die de buurt verder helpen, vaak door handig allerlei activiteiten aan elkaar te knopen. Een vers bereide maaltijd voor de een is mooi werk voor de ander. In bewonersbedrijven vinden mensen die door andere instanties niet bereikt worden vinden een plek, gewoon omdat ze kijken wat er wel kan.

De jury van links  rechts: Safka Overweel (Stichting Doen), Marieke Hillen (WijkPaleis), Ritu Geelhoed (Rabo Foundation), Yvette Koedijk (Start Foundation), Stefan Panhuijsen (Social Enterprise NL).

WINNAAR: Stip Delfzijl

Mensen die wat begeleiding nodig hebben om aan de slag te kunnen, kunnen in Delfzijl-Appingedam terecht bij Stip voor opleiding en vrijwilligerswerk. Dat kunnen studenten zijn, statushouders uit het AZC, of jongeren. Stip maakt jongeren bewuster van hun leefomgeving en zorgt er daarnaast op allerlei manieren voor dat mensen met praktische ondersteuning langer thuis kunnen blijven wonen. Ze willen nu hun klussendienst uitbreiden en nog meer activiteiten aanbieden. Meer betaalde banen en leerwerkplekken zouden de duurzaamheid van hun plannen en het initiatief verhogen.

Initiatiefnemer Edo Ladage: “In dit traject merkten we dat we soms vals bescheiden zijn. We zagen in de groep veel lef om ons heen en beseften toen dat wij ook meer kunnen dan we denken. Deze prijs heeft geen invloed op wat we doen, maar maakt het wel makkelijker.”

WINNAAR: Het 8e werk

Met een rugzak vol problemen, maar ook met een rugzak vol hulp kun je terecht bij het 8ste werk. Het begon in een woonkamer waar iedereen welkom was om mee te eten en later mee te leven. De ‘zorgmissers’ die elders geen onderdak vonden schoven bij ze aan. Nu willen ze stages en banen creëren voor ervaringsdeskundigen om zo de kloof te overbruggen tussen zorgvraag en de ambtelijke wereld.

Initiatiefnemer Gea Overweg: “Het is echt waar wat Cruijf zei: je ziet het pas als je het door hebt. Als je doet wat wij doen en blijft strijden voor hoe het anders kan, verzuip je soms in het gevecht met systemen. Hoe blijf je dan overeind? Zo’n groep als deze helpt je. Je ziet dat je niet alleen bent en je laaft je aan elkaar. Met deze prijs kunnen wij nog meer gedragsdeskundigen steunen. En wij leren dan weer van hen.”

Wijk voor Elkaar

Ooit ontstaan in de voetbalkantine van SV Helios, werd Wijk voor Elkaar een ontmoetingsplekplek in Deventer waar mensen fitter kunnen worden, samen met de buurt maaltijden kunnen eten én die maaltijden ook kunnen bezorgen. Wijk voor Elkaar ontwikkelde de Buurtgeluk-app waarmee iedereen die mee doet zelf inzichtelijk kan maken hoe die zich voelt. Zo is voor een bewonersbedrijf ook makkelijker om te volgen wat de impact is van de activiteiten. Alle deelnemers krijgen toegang tot de app.

Stichting Voorloper/ Welzijn op Dorpse Schaal

Tijdens hun pitch deed iedereen al snel mee met hun oproep om van een stuk ijzerdraad of paperclip op de stoelen ter plekke iets creatiefs te maken of te buigen. Dus waarom zouden de nieuwe manieren van financieren van zorg die ze bedacht hadden niet haalbaar zijn? Een betaalde dorpsondersteuner hebben ze inmiddels als in Oldeberkoop, maar de ambities zijn groter: met hun bewonersbedrijf willen ze het dorp nog leefbaarder en toekomstbestendiger maken.

Stichting BuurtGroenBedrijf

Betaald werk aan het groen in je wijk, dat is het mooiste dat er is, vindt deze Arnhemse stichting. Buiten ontspan je en leer je je buren kennen. Maar voor niet iedereen is betaald werk haalbaar. En voor sommigen levert werken in de openbare ruimte te veel spanning op. Hun wijkkwekerij is prikkelarm én verwachtingsarm. Iedereen kan er op zijn eigen manier bijdragen, groene vingers of niet. Je kunt er terecht voor plantjes of boeketten en mooie ontmoetingen.

Stichting De Holm Den Andel

Als je ingesneeuwd raakt in Den Andel zoals deze deelnemers ooit, dan weet je wat wel noaberschap inhoudt. Dat noaberschap willen ze verstevigen met meer dorpsondersteuners en dorpsversterkers voor hun zorgzame gemeenschap. Zo scheppen ze banen voor nog meer ‘samenwerkers’. En dat schept weer veiligheid en financiële zekerheid.

Wijkmakerij Dukenburg

De ambitie van WIjkmakerij Dukenburg is om zoveel mogelijk werk in de wijk te houden, van klussen tot groenonderhoud en catering. Dit initiatief biedt werkgelegenheid aan mensen die zich willen inzetten voor hun buurt en zorgt ervoor dat buurtbewoners actief betrokken zijn bij het onderhouden van de leefomgeving.

Reinforce

Alleen in al Utrecht zijn naar schatting 2000 jongeren dak- en thuisloos. Reinforce helpt ze aan het werk in bouw- en renovatieprojecten. En de kosten van het niet kunnen wonen worden uiteindelijk veel hoger dan de zorgkosten, zagen ze. Nu willen ze een kleinschalige woongemeenschap creëren voor 20 tot 40 jongeren, waar iedereen zich richt op wat wél kan.

Coöperatie Eva

In dit Scheveningse restaurant met aanschuiftafel worden vrouwen begeleid naar zelfstandigheid. Zo’n vijf tot tien mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moeten aan de slag gaan als kok en er een diploma halen in samenwerking met een onderwijsinstelling. Het restaurant helpt ook om eenzaamheid in de buurt te verminderen.

Ook meedoen aan een programma om jouw bewonersbedrijf verder te helpen? Kijk dan naar onze agenda voor het huidige aanbod aan programma’s en trainingen!