21-03-2024
14:30
Stichting Ik wil, Eindhoven

Afwachten of aanjagen – sessie voor beleidsmakers

Als ambtenaar sta je voor behoorlijk wat taaie vraagstukken en maatschappelijke uitdagingen. Een leefbare en veilige leefomgeving, inclusieve energietransitie, verduurzamen van de wijk, onderhoud van de buitenruimte of een tekort aan ontmoetingsplekken. In steeds meer buurten vind je bewonersbedrijven die niet wachten en initiatief durven te nemen. Dit zijn ondernemingen in handen van bewoners, die met activiteiten en opdrachten een belangrijke bijdrage leveren aan de wijkeconomie. Zij maken van hun buurt een sociale, duurzame en inclusieve buurt. Een ideale samenwerkingspartner voor iedere gemeente toch?

Maar kan je als ambtenaar zelf een bewonersinitiatief aanjagen of gaat dat per definitie in tegen het gedachtegoed van bewonersbedrijven en moet je dus afwachten? Hoe geef je ondersteuning en continuïteit aan bewonersinitiatieven die een onafhankelijk bewonersbedrijf willen worden? En wie en ook wat hebben initiatiefnemers daarvoor nodig?

Programma

We hebben collega-ambtenaren en netwerkpartners verzameld die uit eigen ervaring delen welke rol zij nemen in de startfase van bewonersbedrijven. Samen schetsen ze een rijk palet van mogelijkheden, aanpakken en strategieën die jou hopelijk inspireren een eigen aanpak in jouw gemeente te ontwerpen. We zijn te gast bij Stichting Ik wil, een heel mooi bewonersbedrijf in Eindhoven (nb; locatie is om de hoek). We sluiten de dag af met een informeel diner. De bijeenkomst valt in de vastenmaand van zowel Christenen als Moslims. Daarom hebben we een aangepast programma en hebben we de mogelijkheid om de dag samen, na zonsondergang, af te sluiten met een maaltijd. Wij verzorgen het eten.

  • 14.30               Inloop
  • 14.45               Welkomstwoord door Stichting Ik Wil. Een naar eigen zeggen ‘niet-zo klassiek’ bewonersbedrijf, maar wel met alle kenmerken. Een bedrijf waar iedereen zich kan aansluiten. Directeur-bestuurder Leyla vertelt onder andere over de verbindende schakel die het bewonersbedrijf vormt tussen ambtenaren en nieuwe of moderne initiatieven, vaak ook binnen culturele groepen in de wijk. 
  • 15.30               ‘Vragenuurtje’ met collega ambtenaren: welke vragen leven er in de (gewenste) samenwerking met bewonersbedrijven? En hoe kan je als ambtenaar de continuïteit van initiatieven borgen? 
  • 16.15               Bijdrage van Wietske Schober van KAW over het kwartiermaken van bewonersbedrijven
  • 17.00               Pauze met wandeling door de buurt
  • 17.30               Bijdrage van Joop Petit over groots durven denken en het creëren van een vruchtbare bodem voor mensen en initiatieven om zich te kunnen ontwikkelen.  
  • 19.00               Informeel diner    
  • 19.30               Einde

Praktische informatie

Locatie: Emmauskerk, W. van Kesselstraat, 5622 JS Eindhoven

Vragen? Neem contact op met Jorien via jorien@social-enterprise.nl of 0643687715.