11-04-2023
19:30 – 21:00
Online

Bewonersinitiatieven voor inclusieve energietransitie – Workshopsreeks

Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Bewonersinitiatieven spelen een belangrijk rol in het bereiken van zoveel mogelijk mensen. Ze kennen en verbinden buurtnetwerken, maar zetten ook allerlei initiatieven op zoals een klusdienst, een collectief zonnedak of energiecoaches die bij mensen thuis komen. Ze bouwen aan een energietransitie waar iedereen aan kan deelnemen. Is jouw initiatief ook bezig met duurzaamheid, energiearmoede of energiebesparing? Dan hebben we een mooi aanbod voor jullie: We organiseren in april en mei een vierdelige online workshopsreeks.

Vier online workshops

Op 11 april, 18 april, 9 mei en 16 mei. Telkens van 19:30 – 21:00 uur. In deze verschillende online workshops vergoot je je  kennis, maak je kennis met  inspirerende voorbeelden én ga je direct zelf aan de slag. We organiseren deze bijeenkomsten met Energie Samen en het LSA programma Ondernemen met je Buurt.

Workshop 1 | 11 april

Hoe maak je de kring van je bewonersinitiatief groter? Aan de slag met de ABCD principes

Veel energiecollectieven willen groeien, hun netwerk verbreden en in echt contact zijn met hun wijk of omgeving. De principes van Asset Based Community Development (ABCD) helpen je om op een nieuwe manier naar je wijk te kijken. In deze workshop ga je onder begeleiding van ABCD experts Milja Kruijt en Kristel Jeuring aan de slag. Leer kijken naar dat wat er wel is (assets). Hoe kan je al die je assets (kwaliteiten, zoals de publieke ruimte, verenigingen, tradities, maar ook zeker interesses en talenten van buren), uit je buurt  aan elkaar verbinden en versterken. Milja en Kristel laten zien hoe je soms langzamer moet gaan, waarom het nemen van een omweg soms beter is om de kring groter te maken en welke andere ABCD uitgangspunten jullie kunnen helpen. In 1,5 uur leer je de basis van ABCD kennen en hoor je hoe andere initiatieven dit in de praktijk toepassen. Natuurlijk ga je ook zelf met een paar kleine opdrachten aan de slag.

Workshop 2 | 18 april

Ondernemen in je buurt met klusdiensten. Hoe doe je dat?

Een bewonersorganisatie die banen creëert in en voor de buurt? Ja, ze zijn er. Huishoudens worden geholpen en helpen elkaar. En netwerken in buurten en straten worden versterkt. Steeds meer bewonersinitiatieven willen klusdiensten ontwikkelen voor hun buurt. Ze helpen buurtbewoners energie besparen én ze bieden buurtbewoners ook nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Echt win win! Tijdens deze workshop vertelt Martijn Willems hoe de wijk een werkgever kan zijn en deelt Patrick Hoogenbosch uit Arnhem van de Blauwe(W)ijkEconomie geleerde lessen en praktische tips over het runnen van een klusdienst. Waar begin je? Wat is de meest geschikte organisatievorm voor het ontwikkelen van diensten? En welke samenwerking is essentieel of interessant? Na deze derde workshop heb je meer inzicht in wat het runnen van een klussendienst van jullie vraagt en wat het kan brengen voor de wijk.

Workshop 3 | 9 mei

Gezamenlijk profiteren? Ontwikkel een sociaal collectief zonnedak met wijkfonds

Duurzame energie in handen van burgers. Dat is waar veel bewonersinitiatieven aan willen werken. Maar hoe doe je dat met buurtbewoners zonder eigen dak of investeringsvermogen? Energie van Rotterdam, het platform van energiecoöperaties in Rotterdam, werkt er hard aan. Ze bouwen aan een inclusieve energietransitie in hun stad. Met een lage instap maken ze het mogelijk dat alle Rotterdammers mee kunnen doen aan collectieve zonnedaken. Deze zonnedaken zijn in eigendom van energiecoöperaties. Zes collectieve zonnedaken zijn op deze manier het afgelopen jaar gerealiseerd. De opbrengsten gaan naar een wijkfonds waarover de leden van de energiecoöperatie beslissen. Op 9 mei delen ze de geleerde lessen en praktische tips.

Workshop 4 | 16 mei

Lokale samenwerking in een diverse wijk

Bewoners die willen verduurzamen in buurten waar huur- en koophuizen door elkaar staan lopen tegen verschillende uitdagingen aan. Hoe kan je goed samenwerken en echt aan de slag met samen  verduurzamen. De Groene Hub in Gaasperdam, een wijk in Amsterdam Zuidoost, weet hier wel raad mee. In samenwerking met verschillende partners werken ze al een aantal jaren aan vernieuwende aanpak die werkt; de Donut Deals. Een Donut Deal is een set van werkafspraken tussen twee of meer organisaties die samen in een complexe maatschappelijke opgave tenminste 1 thema van ‘de buitenkant’ (het ecologisch plafond) en tenminste 3 thema’s van ‘de binnenkant’ (het sociaal fundament) integraal aanpakken. Maartje Bos vertelt hoe de aanpak van de Groene Hub de bewoners van Gaasperdam centraal stelt . We gaan in deze workshop kijken welke tips er al te delen zijn en hoe je als bewonersinitiatief acties vanuit de Donut Deal kan opzetten.

Meld je hier aan!