18-04-2023
15:00-20:00
Verschillende locaties in het land

Daag je gemeente uit – meerdaags trainingsprogramma

Wil jij dat de gemeente jullie vaker betaalde opdrachten gunt? Wil je dat jullie relatie met de gemeente beter wordt? Wil je weten hoe je buurtrechten zoals Right to Challenge of Right to Bid beter kan benutten? Het meerdaagse programma Daag je gemeente uit zorgt ervoor dat je alle kennis en vaardigheden opdoet voor het beter samenwerken met je gemeente en het binnenhalen van betaalde opdrachten.

Trainingsdag 1:  Hoe functioneert een gemeente? 

Tijdens dag 1 leer je alles wat je moet weten over het functioneren van een gemeente. Hoe komen beslissingen tot stand? Hoe lopen de lijntjes binnen de gemeente? Bij wie moet je zijn als je jouw belangen wil vertegenwoordigen? En wat als je betaalde opdrachten wilt binnenhalen? Kan je dan aan de slag met het Right to Challenge? ’s Middags vertelt strategisch adviseur Rik Kors van gemeente Utrecht je uit eigen ervaring hoe het er bij de gemeente aan toe gaat. ’s Avonds is Kristel Jeuring van LSA Bewoners van de partij om de ins en outs over de werking van buurtrechten toe te lichten.  

Trainingsdag 2: Aanscherpen van jouw aanbod

Onder begeleiding van ervaren trainer Jurgen Warmerdam ga je aan de slag met jouw pitch voor de gemeente. Welke woorden gebruik je wel en niet? Wat is jullie aanbod? Welke maatschappelijke waarde lever je en wat is daarvan het belang voor de gemeente? Hierin is het ook belangrijk om focus aan te brengen. Niet alle impact die jullie maken, valt waarschijnlijk onder hetzelfde beleidsdomein. Jurgen geeft tips over hoe je het verhaal het beste kan overbrengen. Hij duikt in de gemeente voor wie je de propositie schrijft, kijkt naar het coalitieakkoord en aanvullende beleidsstukken. Ook vertelt hij over hoe je in contact komt met de juiste personen. Na afloop krijg je de kans om jouw pitch te oefenen voor een beleidsmedewerker van de gemeente en krijg je tips en advies van een collega sociaal ondernemer die veel met de gemeente werkt.  

Trainingsdag 3: De kunst van het onderhandelen 

Je leert de kunst van het onderhandelen. Hoe zorg je dat er een win-win samenwerking ontstaat? Welke interventies kun je doen als de onderhandeling vastloopt? En hoe haal je meer waarde uit een bestaande samenwerking? Een expert van trainingscentrum RoutsLaeven neemt jullie mee in de techniek van Harvard onderhandelen. Als dat geen succesvolle samenwerkingen oplevert…..

Trainingsdag 4: Op naar concrete vervolgstappen  

Je brengt de lessen en ervaringen van de afgelopen trainingsdagen samen in een gesprek met een wethouder. Welke concrete stappen ga je ondernemen om de relatie met gemeenten te verbeteren? Hoe ga je dit aanpakken? Hoe overtuig je de gemeente van het feit dat jullie bewonersbedrijf die opdracht betaald moeten gaan uitvoeren? Je legt jouw ideeën voor aan de wethouder en krijgt direct feedback op je plannen. Een goede voorbereiding voor het echte gesprek met de wethouder van jouw eigen gemeente.

Praktische informatie 

Wat? Trainingsprogramma Daag je gemeente uit 
Wie? Initiatiefnemers van bewonersbedrijven 
Waar en wanneer?

  • 18 april 15.00 – 20.00 uur in Utrecht
  • 16 mei 13.00 – 17.00 uur (locatie volgt)
  • 6 juni 13.00 – 17.00 (online)
  • 20 juni 19.00 – 21.30 (locatie volgt)

Kosten?   Gratis. Het kost je vooral tijd. Naast de bijeenkomsten ga je ook aan de slag met huiswerkopdrachten.
Aanmelden?  Alleen als je alle trainingsdagen aanwezig kan zijn met twee afgevaardigden van je bewonersbedrijf.

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust aan één van ons!  
Jorien Campagne jorien@social-enterprise.nl
Marieke Boeije marieke.boeije@lsabewoners.nl

Aanmeldingen gesloten

Er kan niet meer aangemeld worden voor dit programma. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op!