13-09-2023
13:00-20:00 inclusief diner
Amersfoort

Groeien als leider in je buurt – programma

We zien dat veel mensen opstaan in hun buurt om tal van mooie en belangrijke initiatieven te organiseren, verbindingen te leggen en plannen maken. Ze tonen leiderschap voor de buurt. Zoals jij.  

Dat kost veel tijd. Je voelt je verantwoordelijk. Misschien nog meer dan anderen dit doen. Het valt niet altijd mee om dat vol te houden. Er wordt veel van je gevraagd. Bereik je wat je echt wil bereiken in de buurt? Wat is jouw rol daarin samen met anderen en niet onbelangrijk, hoe houdt je het leuk?

We vinden dat jij en die andere belangrijke mensen in buurten en wijken een steun in de rug verdienen. Daarom organiseren we het driedaagse programma: ‘Leiderschap in je buurt’. Iets voor jou?  

Voor wie?  

Voor initiatiefnemers, buurtmaker, coördinatoren, informele leiders in wijken en buurten en dorpen. Je hoeft niet de per de voorzitter of initiatiefnemer te zijn, maar je bent wel al enige tijd aan de slag of verbonden aan het initiatief.  

Herken je je zelf hierin?  

 • Je bent enthousiast begonnen aan een initiatief, het doet veel goed in de wijk en mensen zijn enthousiast en doen mee. Het wordt wel erg veel voor jou (en een klein groepje mensen) en het lukt niet om de kring van actieve bijdragers die verantwoordelijkheid voelen echt groter te maken. Hoe maak je de kring groter en hoe deel je verantwoordelijkheid?  
 • Je hebt als coördinator je handen vol aan de dagelijkse praktijk. Je komt daardoor niet toe aan het grote verhaal in de buurt. Je zou meer tijd willen voor visievorming en de vraag wat er nog meer nodig is en welke kansen er zijn. Hoe organiseer je dat?    
 • Je gaat voor 100% voor je initiatief en je buurt, hebt een leuke groep mensen om het initiatief heen verzameld. Maar toch bekruipt je soms het gevoel; hoe hou ik het leuk en hoe hou ik energie?   

Wat krijg je? 

 • Intervisie met mensen die een soortgelijke rol in hun buurt hebben; 
 • Een beter beeld van jouw drijfveren en kwaliteiten en daarmee welke rol jou het beste ligt. 
 • Ervaren trainers die je ondersteunen bij de eigen vragen die je hebt; 
 • Een netwerk van gelijkgestemden die je ook na dit programma hebt; 

Programma 

Het is een programma van drie dagen van 13:00 tot 20:00 uur inclusief een hapje eten. Tijdens de drie dagen komen drie verschillende thema’s langs. Deze thema’s komen in alle drie de dagen in verschillende verschijningsvormen aan de orde. Je start met een intake gesprek waarin we de persoonlijke vraagstukken van de deelnemers ophalen. We zorgen dat die ook aanbod komen tijdens de drie trainingsdagen.

 • Hoe ik zelf het vuur kan houden (IK);
 • hoe betrek ik anderen en kan ik meer aan hen overlaten (WIJ)
 • hoe kan ik het resultaat steviger neerzetten (HET).

Dag 1 Ik en mijn rol in de wijk 
De eerste dag starten we met het onderzoek naar de IK. Welke rol heb jij in je wijk? Hier hebben we het over bronnen waar je uit put en belemmeringen waar je op stuit. Wat is jouw cirkel van invloed en betrokkenheid? Mogelijke werkvormen die we inzetten zijn inzoomen op persoonlijke effectiviteit, het naspelen van een casus met een trainingsacteur of individuele coaching.  

Dag 2 Ik en de community 
De tweede dag start in de ochtend met onderzoek op WIJ. Hoe werk je samen in je buurt of initiatief?  Waar kan je goed inspelen op anderen?  En waar heb je last van anderen en mis je het wij-gevoel en –effect? Thema’s en werkvormen die deze dag aan de orde kunnen komen zijn. communicatiestijlen, macht en politiek, intervisie in teams, krachtenveldanalyse, teamcoaching.    

Dag 3 Wat heb ik te doen?  
De derde dag krijgt een invulling op basis van de eerste twee dagen. Hier is ruimte om te werken aan verdieping of hoe plannen om te zetten in concrete stappen. Wat heb je nodig in wat je wilt realiseren? Wat zijn belemmeringen? Hoe kan je de goede balans houden in zorgen voor de buurt en zorgen voor jezelf?  

De plek 

De leiderschapsdagen vinden plaats in Amersfoort, bij Theater de Kamers.

Data

 • Woensdag 13 september van 13.00 – 20.00 uur 
 • Donderdag 21 september van 13.00 – 20.00 uur 
 • Donderdag 28 september van 13.00 – 20.00 uur 

Aanmelden en kosten  

Dit programma heeft het maximum aantal deelnemers bereikt. Lijkt het je wel interessant om hieraan mee te doen? Stuur dan een mailtje naar marieke.boeije@lsabewoners.nl

Vanwege de grote belangstelling starten we op een later moment nog een groep. Wanneer weten we nog niet precies. We horen het dus graag als je ook mee wilt doen. Deelname aan deze training is gratis, maar het is wel belangrijk dat je je committeert aan de training en alle dagen aanwezig bent. We verzorgen koffie/thee en een hapje eten.

De trainers 

Jeroen den Uyl 
Jeroen helpt als coach en trainer mensen om (meer) maatschappelijke impact te maken. “Ik doe dat met geestdrift en vuur. Ik kan compassie vol zijn en scherpte aanbrengen. Ik heb oog voor de persoonlijke aspecten, voor de effecten van het systeem waar men in werkt en houd oog voor het gewenste maatschappelijke effect.” Jeroen is verder expert op veranderkunde voor maatschappelijke (zelf-)organisaties.  

Marlies Maas Geesteranus 
Marlies zet haar sensitiviteit en scherpte in terwijl ze mensen begeleidt bij vraagstukken omtrent het werk of privé. De middelen en werkvormen die Marlies inzet, zijn onder andere ontwikkeld op basis van theater, zijnsoriëntatie en systemisch werk. Ze onderscheidt én brengt met elkaar in verband wat op persoonlijk vlak speelt, wat in de context van het werk aan de orde is en wat er bereikt kan worden in de maatschappij. Zij is daarnaast ook trainer o.a. voor persoonlijke effectiviteit en communicatie.