09-11-2024
10:00-16:00
Limburg

Limburg

Apollo Vitaal – Melick

In het midden van onze zuidelijke provincie ligt het idyllische Melick. In dit prachtige dorp huist een parel van een bewonersbedrijf die zich inzet op vele vlakken van het sociaal domein en sociale innovatie. Verschillende bewonersgroepen verenigden zich in 2014 om de sluiting van het Apollobad tegen te gaan. Om deze locatie te behouden en te komen tot een duurzame exploitatie is in 2017 Stichting Vitaal Roerdalen opgezet, met de doelstelling om een “open complex te realiseren als kloppend hart casu quo hotspot van de kern Melick”. Samen met een sociaal ondernemer hebben zij het gebouw omgevormd tot een sportcentrum voor jong en oud en een ontmoetingsplek voor de omgeving. Dit is uitgegroeid tot een bijzondere ontmoetingsplek waar niet alleen wordt gewerkt aan de lokale gemeenschap, maar zelfs wordt gewerkt aan innovatieve onderwijsprojecten. Op deze wordt op heel veel manieren gewerkt aan een samenleving die beter is voor iedereen. 

Stichting ’t Anker – Reuver

Niet ver van Apollo Vitaal vind je Stichting ’t Anker in Reuver, een bruisende ontmoetingsplek voor het dorp en de omliggende omgeving. Na een gedwongen vernieuwingsslag hebben ze op ondernemende wijze het haast onmogelijke mogelijk gemaakt. Dankzij een uitstekend georganiseerd bestuur en inzet van bewoners hebben ze een indrukwekkende som geld en middelen verzameld met bewoners, ondernemers, de gemeente, de provincie en fondsen. Hun sterke communicatiestrategie houdt de gemeenschap vanaf begin af aan betrokken, met een grote en enthousiaste groep vrijwilligers als resultaat. Stichting ’t Anker herbergt niet alleen de lokale afdeling van Jong Nederland, maar weet ook diverse andere doelgroepen te bereiken. Ze blijven kansen zoeken om hun locatie te benutten en nog meer mensen een plek te geven. Ondernemerschap zit echt in hun DNA.

Programma

10:00 – Opstap Eindhoven centraal
11:00 – Opstap Roermond centraal
11:20 – Bezoek aan Apollo Vitaal
13:45 – Vertrek bus naar Reuver
14:05 – Bezoek aan Stichting ’t Anker
15:40 – Vertrek bus naar Roermond
16:00 – Aankomst bij Roermond Station
17:00 – Aankomst bij Eindhoven station

Praktische info

De tour kost 7,50 euro per persoon en is inclusief koffie/thee en lunch. Je bijdrage gaat naar de initiatieven die we gaan bezoeken en wordt vooraf gefactureerd. Maar we willen niet dat de kosten een belemmering voor je zijn om mee te gaan. Dus wil je wel graag mee, maar lukt betalen niet? Geef dat dan even aan bij je aanmelding, dan komt je bijdrage te vervallen.