01-06-2023
15:00 - 20:00
Wijkcentrum Hof van Buren, Middelburg

Op eigen benen staan: start met ondernemen met je bewonersinitiatief!

Wil je jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier maken? Ben je onderdeel van een bewonersinitiatief of heb je een goed idee voor de buurt, maar wil je minder afhankelijk zijn van subsidies en fondsen? En wil je de eerste stappen zetten om jouw initiatief om te zetten in een succesvolle onderneming? Dan is deze bijeenkomst wat voor jou! 

Samen met Participatienetwerk Zeeland organiseren we op 1 juni 2023 een inspirerende bijeenkomst, ‘Op eigen benen staan: start met ondernemen met je bewonersinitiatief!’, waarin de belangrijkste aspecten van collectief ondernemerschap naar voren komen. Samen duiken we in de wereld van de bewonersbedrijven en leren we welke toffe dingen er al gebeuren in het land. 

Wat gaan we doen? 

We beginnen met een verkenning van wat het betekent om te ‘ondernemen met je buurt’. Wat is een bewonersbedrijf? Wat is de rol van bewonersbedrijven in de maatschappij en wat maakt ze zo belangrijk? De rest van de bijeenkomst gaan we langs een aantal belangrijke thema’s die komen kijken bij ondernemen met je buurt. Denk daarbij onder andere aan financiering: hoe maak je je initiatief financieel duurzaam, hoe blijf je relevant en onafhankelijk van subsidies? En wat is bijvoorbeeld de rol van impactmeting en vastgoed in dit hele verhaal? 

Een ondernemende initiatiefnemer van een bewonersbedrijf vertelt waar zij staan en hoe ze daar zijn gekomen. Tussendoor eten we een hapje en kun je in gesprek gaan met andere initiatiefnemers. Je leert, ontmoet lotgenoten en gaat aan het einde van de bijeenkomst geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten! 

Trainers?

Boris Franssen is partner en medeoprichter van de Blauwe Noordzee. Met veel enthousiasme adviseert hij vrijwilligersorganisaties bij het maken en uitvoeren van hun plannen. Hoe pak je het aan, wat is er nodig en hoe organiseer je dat?

Jan Vinke is directeur en initiatiefnemer van De Leutfabriek in Sas van Gent, een ondernemend bewonersinitiatief in Zeeland. Vanuit zijn kennis en ervaring vertelt hij hoe je start met ondernemen en waar je op moet letten.

Participatienetwerk Zeeland 

Het Participatienetwerk Zeeland is een informeel netwerk met als doel het stimuleren en ondersteunen van overheidsparticipatie en maatschappelijke initiatieven. Ze organiseren bijeenkomsten voor betrokkenen bij overheids-/burgerparticipatie, zoals medewerkers van overheden en maatschappelijke organisaties, sociale ondernemingen en maatschappelijke initiatieven. Daarbij staat netwerkontwikkeling en kennisdeling centraal.

Wat is een bewonersbedrijf? 

Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een ‘verdienmodel’. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en subsidieverstrekkers. Ze worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk en/of in het project, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen.  

Praktische informatie 

Wat? Op eigen benen staan: start met ondernemen met je bewonersinitiatief!
Wanneer? Donderdag 1 juni, 15:00 – 20:00 uur (inloop vanaf 14:45) 
Waar? Wijkcentrum Hof van Buren, Oranjelaan 17, 4332 VA Middelburg
Voor wie? Mensen die zich oriënteren op ondernemen met de buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken. Ook als je bij een maatschappelijke organisatie of bij de overheid werkt is deze sessie interessant voor jou. En ken je initiatiefnemers, neem ze mee.
Kosten? Gratis

Meld je aan!

Let op! De aanmeldingen sluiten op donderdag 25 mei om 12:00 uur.