Ben jij een ondernemende buurtbewoner met een idee om jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier te maken? Stérk.Brabant, LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 24 januari 2023 een inspirerende training speciaal voor buurtbewoners die in de ideeënfase zitten en erover nadenken om een bewonersbedrijf te starten. We organiseren de bijeenkomst bij een mooi voorbeeld van een ondernemend buurtinitiatief.
Wat gaan we doen?
Tijdens de training gaan we in vogelvlucht langs de verschillende aspecten die komen kijken bij het opstellen van een begroting, om een stevige basis te creëren voor jouw bewonersbedrijf. Wat moet er in een begroting staan? Hoe bereken je een uurtarief? Waar kijken fondsen en overheden naar? Hier gaan we onder andere naar kijken.
Vervolgens gaan we het thema impact meten verkennen. Als bewonersbedrijf wil je weten wat jouw werkelijke impact is, zodat je hierop kunt sturen en deze kan vergroten. Bijvoorbeeld in relatie tot het verkrijgen van financiering. Daarom is het essentieel om je te verdiepen in de impact van jouw organisatie en hoe je deze kunt meten. Maar hoe bepaal je wat die impact is? Waar begin je met meten, hoe stel je de juiste prioriteiten en hoe weet je of je de juiste methode gebruikt? Dit komt allemaal aan bod in de training.
Tussendoor eten we een hapje en heb je de mogelijkheid om andere initiatiefnemers te ontmoeten. Aan het einde van de bijeenkomst ga je geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten.
Trainers
Martijn Arnoldus is oprichter van Social Finance Matters, en heeft ruime ervaring met trainingen voor sociaal ondernemers en maatschappelijke initiatieven. Hij werkt veel met fondsen en andere financiers en kan je een kijkje in de keuken bieden van hoe die partijen werken. Martijn is tevens mede-oprichter van VoorjeBuurt en bestuursvoorzitter van een sociale onderneming, Juttersgeluk. Gijs van Beusekom is eigenaar van Deccos. Met Deccos biedt Gijs een toegankelijke manier om overzichtelijk te maken wat jij met je initiatief teweeg brengt. Met zijn software meet je de impact van jouw initiatief én achterhaal je hoe je deze vergroot.
Wat is een bewonersbedrijf?
Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen.
Praktische informatie
Wat: Start met ondernemen met je buurt: de essentiële aspecten van een begroting en impactmeting
Wanneer: Dinsdag 24 januari 2023, 15:00 – 20:00 uur
Waar: De Copernikkel, Copernicuslaan 308, 5223 ER Den Bosch
Kosten: Gratis
Voor wie: Mensen die zich oriënteren op ondernemen met je buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken