30-11-2023
15:00
Groningen

Start met ondernemen met jouw buurt – de essentials in 1 dag

Wil je jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier maken? Ben je onderdeel van een bewonersinitiatief of heb je een goed idee voor de buurt, maar wil je minder afhankelijk zijn van subsidies en fondsen? En wil je de eerste stappen zetten om jouw initiatief om te zetten in een succesvolle onderneming? Dan is deze bijeenkomst wat voor jou! 

Samen met Impact Noord, organiseert Ondernemen met je Buurt 30 november 2023 een inspirerende bijeenkomst waarin de belangrijkste aspecten van collectief ondernemerschap naar voren komen.

Wat gaan we doen? 

We beginnen met een verkenning van wat het betekent om te ‘ondernemen met je buurt’. Wat is een bewonersbedrijf? Wat is de rol van bewonersbedrijven in de maatschappij en wat maakt ze zo belangrijk?  

De rest van de middag gaan we, onder begeleiding van Anton Bardie en Alexander Impact, aan de slag met het Impact Canvas Starter Pakket (lees hieronder meer over de trainers). Aan de hand hiervan gaan we het doel van jou initiatief helder maken. Welk probleem wil je met jou initiatief aanpakken en hoe maak jij het verschil? Ook gaan we een begin maken met impact meten. Als bewonersbedrijf wil je weten wat jouw werkelijke impact is, zodat je hierop kunt sturen en deze kan vergroten. Bijvoorbeeld in relatie tot het verkrijgen van financiering. Maar hoe bepaal je wat die impact is? Waar begin je met meten, hoe stel je de juiste prioriteiten en welke methode kun je gebruiken? Dit komt allemaal aan bod in de training. 

Je gaat naar huis met een ingevuld canvas: de basis van je ondernemersplan. Dit biedt handvatten om met de mensen om je heen, je bestuur of vrijwilligers de volgende stap te zetten met jullie initiatief.

Tussendoor eten we een hapje en kun je in gesprek gaan met andere initiatiefnemers. Je leert, ontmoet lotgenoten en gaat aan het einde van de bijeenkomst geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten! 

Trainers 

Anton Bardie zet zijn drive, ervaring en kwaliteiten in op het snijvlak tussen het sociaal-maatschappelijke domein en de ondernemerswereld. Zo werkt Anton o.a. als procesbegeleider bij Groninger Dorpen en BOKD Drenthe, projecten rondom opstellen van verschillende dorpsvisies en is hij betrokken bij een bewonersbedrijf in Musselkanaal en de oprichting van ontmoetingsplek Kwiekstee.

Peter is founder van Alexander Impact. Met zijn team helpt hij organisaties hun social impact te meten en te rapporteren. Dit doet Alexander Impact door onderzoek en monitoring uit te voeren, en door organisaties op weg te helpen hun eigen impact te meten in hun eigen Social Impact-dashboard. Impact meten helpt organisaties met hun impact te vergroten, deze te communiceren en financiering aan te vragen of te verantwoorden. Peter en Anton worden versterkt door Tineke, onderzoeker en adviseur bij Alexander Impact.

Praktische informatie 

Wat: Start met ondernemen met jouw buurt – de essentials in 1 dag 
Wanneer: Donderdag 30 november, 15:00 – 20:00 uur (inloop vanaf 14:45 uur) 
Waar: Het Floreshuis, Floresplein 19, 9715 HH Groningen 
Voor wie: Voor mensen die zich oriënteren op ondernemen met de buurt of die een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken.  

Wat is een bewonersbedrijf? 

Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen. 

Impact Noord 

Vereniging Impact Noord is de vereniging voor impactondernemers in Noord-Nederland. We organiseren activiteiten en events, vergroten het netwerk en de zichtbaarheid van onze leden en brengen kennis, expertise en ervaring bij elkaar.

Meld je aan