Mariëlla Vink

De Vuilstort
Schiedam

Kan je een korte omschrijving geven van je bewonersbedrijf?

De Vuilstort is een initiatief dat bewoners en ondernemers bewustmaakt, activeert en helpt om zelf regie te nemen over hun woon-, werk-, en leefomgeving. Onze missie is om grijze, vervuilde en ongezellige straten te transformeren naar een schone, groene en betrokken buurt waar je fijn samenleeft. Buurtbewoners worden gestimuleerd en geactiveerd om de wijk schoon te houden en de openbare ruimte aantrekkelijker te maken door een container te adopteren, andere bewoners bewust te maken van het probleem en plekken in de wijk op te leuken, bijvoorbeeld door het plaatsen van planten. Samen werken we aan een schone, groene en levende wijk.

Wat begon met één instagram account en 5 schone dagen per maand, is nu uitgegroeid tot een volwaardig buurtinitiatief met nu al 20 schone dagen! Het bewustzijn over het afvalprobleem is enorm gestegen en het mooie is dat buurtbewoners elkaar ook nog eens meer ontmoeten door hier samen aan te werken. Er ontstaat saamhorigheid, mensen leren elkaar kennen en helpen elkaar daardoor ook meer op andere vlakken. Inmiddels hebben we ook de aandacht van de gemeente weten te krijgen en zijn we bezig om via hen ook betaalde opdrachten uit te voeren.

Bekijk hier het instagram account met verslaglegging van onze activiteiten en media aandacht: https://www.instagram.com/devuilstortschiedam/

Wat is je rol/functie daar?

Als initiatiefnemer ben ik aanjager, kwartiermaker en coördinator in de wijk. Ik weet wat er speelt in de wijk en heb overleg met de verschillende instanties. Ik maak bewoners en ondernemers bewust, mobiliseer en activeer ze om zelf regie te nemen over hun eigen woon-, werk- en leefomgeving. 

Naast mijn activiteiten in de wijk organiseer ik samen met de gemeente en ons afvalverwerkingsbedrijf een event en wijkacties om stads breed containeradoptanten te helpen en versterken om zelf bewoners te activeren regie te nemen over een schone en groene wijk.

Welke expertise en ervaring breng je in? 

Wat leuk dat je mij als mentor overweegt! Momenteel ben ik 1,5 jaar actief met mijn initiatief de Vuilstort, in dit project heb ik vooral ervaring opgedaan als voortrekker en aanjager van het initiatief. In een korte tijd heb ik veel beweging onder bewoners en ondernemers kunnen organiseren. Daarbij heb ik ervaring met het vertalen van een lokaal wijk initiatief, naar een stads brede aanpak/campagne. Naast mijn activiteiten voor de Vuilstort ben ik ruim 7 jaar ondernemer en ben ik gespecialiseerd in leiderschaps- en team coaching voor ondernemers en leidinggevenden.

Wat je van mij kunt verwachten? Een gedreven en betrokken mentor, die niet vies is om de ‘gevestigde orde’ tegengas te geven, creatief is in haar oplossingen, het leuk vind om buiten de lijntjes te kleuren, snel de grote lijnen in kaart brengt, sensitief is voor onderliggende processen en onderstroom in relaties en goed is in verbinding organiseren.

Dit kan ik concreet voor je betekenen:

  • Nieuw licht werpen op jouw vraagstuk, ik geef je een verfrissend perspectief op een vastgelopen vraagstuk.
  • Concreter worden met je plannen. Ik breng de grote lijnen met je in kaart en we maken een toekomstbestendig plan.
  • Creatief en out of the box oplossingen. Ik maak graag gebruik van alternatieve oplossingen met creatieve elementen zoals bijvoorbeeld kunst.
  • Versterken van jouw (persoonlijk) leiderschap. Waar loop jij persoonlijk tegenaan waardoor je nu niet je doelen en dromen realiseert?
  • Verbeteren van een stroeve samenwerking met o.a. gemeente, instanties of bewoners.
  • Bewoners betrokkenheid organiseren. Hoe pak je het aan, hoe verbind je mensen en hoe organiseer je reuring/aandacht voor jouw doelen.

Een greep uit de zaken waar ik je bij kan helpen. Staat jouw specifieke vraag er niet bij, maar spreekt mijn aanpak je wel aan? Meld je aan en dan toetsen we samen met LSA of er een match is.

Wat was het beste advies dat je kreeg in relatie tot het bewonersbedrijf/initiatief? Of gewoon een goede tip.

How you do anything is how you do everything!

Alles begint bij jou, een toekomstmaker die gedreven is om een verandering teweeg te brengen in jouw stad of wijk. Als je nu vastloopt, niet weet waar te beginnen of hoe je verder moet? Weet dan dat de oplossing altijd dichtbij te vinden is.