Roderik Schaepman

De Buurtcamping
Amsterdam

Kan je een korte omschrijving geven van je bewonersbedrijf?

Ik ben initiatiefnemer van De Buurtcamping en De Buurt en geloof in een samenleving waarin we zonder vooroordelen nieuwsgierig zijn naar elkaar en we ook mensen buiten onze bubbel ontmoeten. 

Met De Buurt werken wij aan buurten waarin je elkaar groet, kent en helpt. Dit doen wij door samen met buurtbewoners vrolijke en verbindende activiteiten te organiseren. Hiermee maken wij door heel Nederland ontmoetingen tussen verschillende mensen mogelijk.  Inmiddels hebben we zo met hulp van 2.500 vrijwilligers al meer dan een miljoen ontmoetingen gerealiseerd. Zo dragen we bij aan gelukkige, gezonde en verbonden buurten. Dit doen we met activiteiten als:

De Buurtcamping: De ideale samenleving in het klein!

In 2022 vond er een recordaantal van 53 Buurtcampings plaats door het hele land. De Buurtcamping is een driedaagse pop-up camping in een park: georganiseerd voor en door buurtbewoners. Met als doel de sociale samenhang in buurten verbeteren door ontmoetingen tussen buren te stimuleren.

Buurtbankjes: Zet je bankje buiten en leer je buren kennen!

BuurtBankjes geeft mensen net als Zwaaisteen een vrolijk duwtje in de rug om die ‘ander’ te ontmoeten. Een BuurtBankje is een uitnodiging om het gesprek met elkaar aan te gaan en eens wat vaker naar elkaar om te kijken. Uiteindelijk doel is dat deze bankjes het hele jaar door dé ontmoetingsplek voor buren wordt.

Zwaaisteen: Zwaai je mee?

Zwaaisteen is een vrolijke stoeptegel die je aanmoedigt om op straat te groeten. Een klein gebaar, met een groot effect. Even zwaaien naar elkaar kan de eerste stap zijn naar meer en beter contact met je omgeving. Er liggen al 600 Zwaaistenen door heel Nederland.

Wat is je rol/functie daar?

Tot 2021 was was ik vooral bezig De Buurtcamping te laten groeien en professionaliseren zodat we in 2022 onze nieuwe organisatie De Buurt konden lanceren. Tegenwoordig houd ik mij nog bezig met de verdere groei van De Buurt en onze initiatieven.

Welke expertise/ervaring breng je in?

Hoe start je een initiatief? Hoe bestendig je je initiatief? Hoe laat je je initiatief groeien? Strategie ontwikkeling, marketing & communicatie en partnerships.

Wat was het beste advies dat je kreeg in relatie tot het bewonersbedrijf/initiatief? Of gewoon een goede tip

Droom! Visualiseer je droom en begin gewoon door je droom te delen. Durf te vragen en hou vol:-).