16-06-2023

Leiderschapsdag leidt tot nieuwe inzichten bij initiatiefnemers

 Een initiatief kan alleen duurzaam zijn, als je als initiatiefnemer ook goed voor jezelf zorgt. Als je zorgt voor je eigen voeding, ontspanning en inspiratie. Daarvoor is het nodig om af en toe even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk. En uit te zoomen om met anderen samen te kijken naar je initiatief en jouw rol daarin. Dat is precies waarom we de leiderschapsdag organiseren!

Vorige week deden zeven initiatiefnemers – uit alle hoeken van het land – dit samen met Fiene van Loock. Zij combineert haar ervaring als sociaal ondernemer met haar achtergrond als dialoogbegeleider en coach.   

Deelnemers kregen de mogelijkheid om hun eigen casus op te geven die werd besproken in de vorm van intervisie. Het ging bijvoorbeeld over hoe je een goede balans tussen werk en privé vindt, hoe je binnen je initiatief gelijkwaardigheid creëert of hoe je ervoor zorgt dat je taken bij anderen kan neerleggen en zo meer ruimte voor jezelf creëert. 

Tips van mede-initiatiefnemers

Er werden verschillende ervaringen met elkaar gedeeld waarna er tips werden gegeven, zoals dat je aandacht moet besteden aan positieve zaken en soms moet snijden in dingen die minder goed gaan. Dit kan met ‘Appreciative Inquiry’ (AI). Dit is de kunst is om op een positief waarderende manier naar mensen te kijken, door kansen en mogelijkheden te zoeken in plaats van problemen. Het is een praktische methode voor persoonlijke en organisatorische verandering. 

Opgedane inzichten tijdens de leiderschapsdag

Wat heeft de dag de deelnemers opgeleverd? Eén van de deelnemers zei inzicht te hebben gekregen in hoe je je leiderschapsstijl vormgeeft. Een ander vond het indrukwekkend om te zien hoeveel herkenning van bepaalde zaken waar ze tegenaan liep er was bij andere initiatiefnemers. Dit laat zien hoeveel kracht er in de groep zelf aanwezig is.  Verder werd er inspiratie opgedaan om op te broeden en leek iemand het goed om net zo’n dag te organiseren voor zijn eigen team!  

Ter ontspanning is er een wandeling gemaakt in de prachtige omgeving van Doorn en na afloop is er heerlijk gegeten. We kijken terug op alweer de derde succesvolle leiderschapsdag vol nieuwe inzichten en ontmoetingen. 

Ook geïnteresseerd om een leiderschapsdag te volgen? Stuur dan een e-mail naar Leonie Bank via leonie@social-enterprise.nl of kijk eens naar het meerdaagse leiderschapsprogramma dat plaatsvindt in september: https://ondernemenmetjebuurt.nl/agendapunt/groeien-als-leider-in-je-buurt-meerdaags-leiderschapsprogramma/