28-02-2024

Aan de slag met ondernemen in je buurt in Twente

Ondernemende bewoners uit Twente kwamen vorige week samen om aan de slag te gaan met hun initiatieven tijdens de training ‘start met ondernemen met jouw buurt’. Het warme welkom bij HulpDieHelpt, die hun ruimte beschikbaar stelde, zette meteen een positieve toon voor de bijeenkomst. Onder begeleiding van Micha van de Water gingen de deelnemers aan de slag met de uitdagingen van hun initiatief.

Samen liep men door het Social Business Model Canvas, met nadruk op het belang van het ‘waarom’ van je initiatief. Als je dat goed hebt staan is je basis in orde en ben je klaar om de volgende stappen te zetten. Ook bij de samenwerking met bijvoorbeeld gemeenten of je communicatie speelt dit een belangrijke rol, zoals ook benadrukt door een deelnemer: “Als wij onze ‘waarom’ beter hebben staan, weet ik zeker dat we beter onze doelgroep kunnen bereiken.”

Met een mooie diversiteit aan initiatieven was er inspiratie in overvloed. Van bewoners die een ontmoetingsplek creëren in een plaatselijk kerkgebouw tot een initiatief die activiteiten organiseren voor minder valide bewoners vanuit ervaringsdeskundigheid. Aan motivatie om van elkaar te leren was geen gebrek: “er werden veel ideeën uitgewisseld en onderlinge contacten gelegd om later, gebruik te kunnen blijven maken van elkaars kennis en kunde.”

Micha deelt nog een tip over het denken als ‘crowdfunder’: “Denk na over wat je vraag achter het geld en mensen die je nodig hebt is”. Wat je nodig hebt zijn vaak bijvoorbeeld vaardigheden, materialen of catering waarvan je vast iets in je netwerk kunt vinden. Want wie wil er nu niet bijdragen aan dat iedereen mee kan doen?!

Na afloop gingen de deelnemers geïnspireerd en tevreden naar huis, waarbij veel ideeën werden uitgewisseld en onderlinge contacten werden gelegd om gebruik te kunnen blijven maken van elkaars kennis en kunde in de toekomst.

Wil jij ook deelnemen aan deze inspirerende training? Op 5 maart organiseren we een startersbijeenkomst in Limburg. Meld je hier aan!