Afwachten of aanjagen – sessie voor beleidsmakers

Als ambtenaar sta je voor behoorlijk wat taaie vraagstukken en maatschappelijke uitdagingen. Een leefbare en veilige leefomgeving, inclusieve energietransitie, verduurzamen van de wijk, onderhoud van de buitenruimte of een tekort aan ontmoetingsplekken. In steeds meer buurten vind je bewonersbedrijven die niet wachten en initiatief durven te nemen. Dit zijn ondernemingen in handen van bewoners, die met activiteiten en opdrachten een belangrijke bijdrage leveren aan de wijkeconomie. Zij maken van hun buurt een sociale, duurzame en inclusieve buurt. Een ideale samenwerkingspartner voor iedere gemeente toch?

Maar kan je als ambtenaar zelf een bewonersinitiatief aanjagen of gaat dat per definitie in tegen het gedachtegoed van bewonersbedrijven en moet je dus afwachten? Hoe geef je ondersteuning en continuïteit aan bewonersinitiatieven die een onafhankelijk bewonersbedrijf willen worden? En wie en ook wat hebben initiatiefnemers daarvoor nodig?

Programma

We hebben collega-ambtenaren en netwerkpartners verzameld die uit eigen ervaring delen welke rol zij nemen in de startfase van bewonersbedrijven. Samen schetsen ze een rijk palet van mogelijkheden, aanpakken en strategieën die jou hopelijk inspireren een eigen aanpak in jouw gemeente te ontwerpen. We zijn te gast bij Stichting Ik wil, een heel mooi bewonersbedrijf in Eindhoven (nb; locatie is om de hoek). We sluiten de dag af met een informeel diner. De bijeenkomst valt in de vastenmaand van zowel Christenen als Moslims. Daarom hebben we een aangepast programma en hebben we de mogelijkheid om de dag samen, na zonsondergang, af te sluiten met een maaltijd. Wij verzorgen het eten.

 • 14.30               Inloop
 • 14.45               Welkomstwoord door Stichting Ik Wil. Een naar eigen zeggen ‘niet-zo klassiek’ bewonersbedrijf, maar wel met alle kenmerken. Een bedrijf waar iedereen zich kan aansluiten. Directeur-bestuurder Leyla vertelt onder andere over de verbindende schakel die het bewonersbedrijf vormt tussen ambtenaren en nieuwe of moderne initiatieven, vaak ook binnen culturele groepen in de wijk. 
 • 15.30               ‘Vragenuurtje’ met collega ambtenaren: welke vragen leven er in de (gewenste) samenwerking met bewonersbedrijven? En hoe kan je als ambtenaar de continuïteit van initiatieven borgen? 
 • 16.15               Bijdrage over het kwartiermaken van bewonersbedrijven (ntb)
 • 17.00               Pauze met wandeling door de buurt
 • 17.30               Bijdrage van Joop Petit over groots durven denken en het creëren van een vruchtbare bodem voor mensen en initiatieven om zich te kunnen ontwikkelen.  
 • 19.00               Informeel diner    
 • 19.30               Einde

Praktische informatie

Locatie: Emmauskerk, W. van Kesselstraat, 5622 JS Eindhoven

Vragen? Neem contact op met Jorien via jorien@social-enterprise.nl of 0643687715.

Daag je gemeente uit – meerdaagse training

Bewonerscollectieven kunnen taken van de gemeente overnemen. En structurele samenwerking tussen bewoners en gemeente organiseren. Wil je dat jullie relatie met de gemeente beter wordt? Wil je dat de gemeente jullie vaker betaalde opdrachten gunt? Wil je weten hoe je buurtrechten zoals Right to Challenge of Right to Bid beter kan benutten? Het meerdaagse programma Daag je gemeente uit zorgt ervoor dat je alle kennis en vaardigheden opdoet voor het beter samenwerken met je gemeente en het binnenhalen van betaalde opdrachten.

Trainingsdag 1:  Hoe functioneert een gemeente? 

Tijdens dag 1 leer je alles wat je moet weten over het functioneren van een gemeente. Hoe komen beslissingen tot stand? Hoe lopen de lijntjes binnen de gemeente? Bij wie moet je zijn als je jouw belangen wil vertegenwoordigen? En wat als je betaalde opdrachten wilt binnenhalen? Kan je dan aan de slag met het Right to Challenge? ’s Middags vertelt strategisch adviseur Rik Kors van gemeente Utrecht je uit eigen ervaring hoe het er bij de gemeente aan toe gaat. ’s Avonds is Kristel Jeuring van LSA Bewoners van de partij om de ins en outs over de werking van buurtrechten toe te lichten.  

Trainingsdag 2: Aanscherpen van jouw aanbod

Onder begeleiding van ervaren trainer Jurgen Warmerdam ga je aan de slag met jouw pitch voor de gemeente. Welke woorden gebruik je wel en niet? Wat is jullie aanbod? Welke maatschappelijke waarde lever je en wat is daarvan het belang voor de gemeente? Hierin is het ook belangrijk om focus aan te brengen. Niet alle impact die jullie maken, valt waarschijnlijk onder hetzelfde beleidsdomein. Jurgen geeft tips over hoe je het verhaal het beste kan overbrengen. Hij duikt in de gemeente voor wie je de propositie schrijft, kijkt naar het coalitieakkoord en aanvullende beleidsstukken. Ook vertelt hij over hoe je in contact komt met de juiste personen. Na afloop krijg je de kans om jouw pitch te oefenen voor een beleidsmedewerker van de gemeente en krijg je tips en advies van een collega sociaal ondernemer die veel met de gemeente werkt.  

Trainingsdag 3: De kunst van het onderhandelen 

Je leert de kunst van het onderhandelen. Hoe zorg je dat er een win-win samenwerking ontstaat? Welke interventies kun je doen als de onderhandeling vastloopt? En hoe haal je meer waarde uit een bestaande samenwerking? Een expert van trainingscentrum RoutsLaeven neemt jullie mee in de techniek van Harvard onderhandelen. Als dat geen succesvolle samenwerkingen oplevert…..

Trainingsdag 4: Op naar concrete vervolgstappen  

Je brengt de lessen en ervaringen van de afgelopen trainingsdagen samen in een gesprek met een wethouder. Welke concrete stappen ga je ondernemen om de relatie met gemeenten te verbeteren? Hoe ga je dit aanpakken? Hoe overtuig je de gemeente van het feit dat jullie bewonersbedrijf die opdracht betaald moeten gaan uitvoeren? Je legt jouw ideeën voor aan de wethouder en krijgt direct feedback op je plannen. Een goede voorbereiding voor het echte gesprek met de wethouder van jouw eigen gemeente.

Praktische informatie 

Wat? Trainingsprogramma Daag je gemeente uit 
Wie? Initiatiefnemers van bewonersbedrijven en energie initiatieven die graag betaalde opdrachten willen uitvoeren of beter willen leren samenwerken met de gemeente.
Waar en wanneer?

 • 21 maart 2024 15.00 – 20.00 uur in Utrecht (inclusief diner)
 • 4 april 2024 13.00 – 17.00 uur (locatie volgt)
 • 23 april 2024 13.00 – 17.00 (locatie volgt)
 • 16 mei 2024 19.00-21.30 (locatie volgt)

Kosten?   Gratis. Het kost je vooral tijd. Naast de bijeenkomsten ga je ook aan de slag met huiswerkopdrachten.
Aanmelden?  Voor 10 maart. Alleen als je alle trainingsdagen aanwezig kan zijn met twee afgevaardigden van organisatie. Als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plekken, geldt er een selectie procedure.

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust!  
Marieke Boeije marieke.boeije@lsabewoners.nl

Aanmelden

Start met ondernemen met jouw buurt – editie Limburg

Wil je jouw dorp of buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier maken? Ben je onderdeel van een bewonersinitiatief of heb je een goed idee voor de buurt, maar loop je organisatorisch vast of is er een urgentie ontstaan om over andere geldstromen na te denken? Dan is deze bijeenkomst wat voor jou! 

Samen met VKKL, organiseren LSA Bewoners en Social Enterprise NL op 16 april 2024 een inspirerende bijeenkomst. Het doel is om aan je initiatief te werken en even niet erin, om de volgende nodige stap voor je buurtinitiatief te zetten. 

Wat gaan we doen? 

Op een interactieve manier doorlopen we alle stappen die onderdeel zijn van een succesvol ondernemingsplan. Dit als middel om alle belangrijke aspecten van je initiatief onder de loep te nemen en keuzes te maken. Door je initiatief goed in te richten en goed na te denken over verschillende geldstromen, is het mogelijk om op lange-termijn maatschappelijk impact te kunnen blijven maken. Of je nu je geldstromen onder de loep wilt nemen of opzoek bent naar meer structuur, met het ondernemingsplan kan je een volgende stap zetten! 

Naast zelf aan de slag te gaan vanuit de theorie, krijg je ook input uit de praktijk.  We bundelen onze krachten met een succesvol bewonersinitiatief uit de regio. Zij delen hun inspirerende verhaal en ervaringen, waar je als deelnemer waardevolle lessen uit kan halen. Het wiel opnieuw uitvinden is namelijk niet nodig. 

Aan het einde van de training eten we gezamenlijk een soepje en kun je in gesprek gaan met andere initiatiefnemers. Je ontmoet bondgenoten, gaat aan het einde van de bijeenkomst geïnspireerd terug naar je buurt met een opgeruimd hoofd en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten. 

Trainers

Hay Christiaens & Piet ten Haaf 

Samen met Hay en Piet lopen we langs de essentiële stappen voor een succesvol ondernemend bewonersinitiatief.  Beide heren zijn actief bij de VKKL en nemen al hun kennis en expertise mee om jou te begeleiden in het nemen van een volgende stap.

Hay Christiaens

Met een achtergrond in facilitair management en een eigen onderneming, geeft Hay al ruim 5 jaar advies aan bewonersinitiatieven in Limburg. Hij weet wat er speelt en ziet veel kansen voor initiatieven op het gebied van ondernemerschap.

Piet ten Haaf

Piet heeft zelf een multifunctioneel centrum opgezet en geëxploiteerd in Limburg en heeft veel ervaring in bedrijfsleiding. Met deze achtergrond en inzichten van de recente ontwikkelingen in het veld, adviseert hij menig bewonersinitiatief over de exploitatie en het beheer van gemeenschapsaccommodaties. Hij helpt hen om te komen tot een gezonde en duurzame exploitatie op het gebied van bestuurskracht, draagvlak, beheer en marketing. 

Stichting ’t Anker 

’t Anker is een multifunctioneel gebouw waar diverse verenigingen en instellingen dankbaar gebruik van maken. Noodgedwongen moesten zij een grote vernieuwingsslag maken, die ze op een ondernemende manier hebben aangevlogen. Hun verhaal nemen we mee als inspiratie voor hoe je jouw initiatief op een ondernemende manier kan vormgeven. 

VKKL

VKKL is de vereniging die is opgericht om initiatieven van bewoners te ondersteunen ter behoud of verbetering van de vitaliteit van dorpen en buurten in Limburg. Thema’s waar aan gedacht kan worden zijn Zorgen voor elkaar, wensbusinitiatieven en verduurzaming van gemeenschapsaccommodaties. De VKKL doet dit door uitwisseling van kennis en ervaringen en door activering, advisering en belangenbehartiging.

Praktische informatie

Wat: Start met ondernemen met jouw buurt – editie Limburg 
Wanneer: Dinsdag 16 april, 15:00 – 18:00 uur (inloop vanaf 14:45) 
Waar: Stichting ‘t Anker: Sint Annastraat 27, 5953 LR Reuver 
Voor wie: Voor mensen die een volgende stap willen zetten met hun buurtinitiatief of gemeenschapshuis en behoefte hebben aan structuur om te bepalen wat deze volgende stap moet zijn.  

Vragen over de training of andere feedback? Stuur een mail naar frodi@lsabewoners.nl 

Meld je aan

Leiderschapsdag – werken aan duurzame relaties

Werken aan verbinding met maatschappelijke impact is gaaf. En tegelijk ook uitdagend. Omdat je tegen de stroom inzwemt, er veel nieuws op je af komt, je je enorm verantwoordelijk voelt en je gezonde financiën moet combineren met de impact. Je werkt waarschijnlijk keihard en je geeft veel van jezelf voor het gezamenlijke initiatief. 

Zorg ook goed voor jezelf

Een initiatief kan alleen duurzaam zijn, als je als initiatiefnemer ook goed voor jezelf zorgt. Als je zorgt voor je eigen voeding, ontspanning en inspiratie. Daarvoor is het nodig om af en toe even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, uit te zoomen en met anderen samen te kijken naar je initiatief en jouw rol daarin.  

Laat je inspireren tijdens onze leiderschapsdagen

Wegens meerdere succesvolle dagen in 2023, organiseren we ook in dit jaar leiderschapsdagen! Om nog meer verdieping op te zoeken, heeft elke dag een thema. Dit thema is gekoppeld aan jouw persoonlijke leiderschap en tijdens de dag is het de rode draad. Wil jij samen met andere initiatiefnemers op een ontspannen manier werken aan jezelf, uitzoomen en geïnspireerd raken? Meld je dan aan voor één of meerdere leiderschapsdagen. Het is op een bijzondere plek middenin de natuur van Doorn. Je gaat gegarandeerd opgeladen terug naar huis!

Dit gaan we doen

De dagen worden begeleid door Fiene van Loock. Elke leiderschapsdag heeft dezelfde opbouw en er is altijd voldoende ruimte voor ontspanning, een goed gesprek en onderwerpen die ter plekke opborrelen. We gaan in gesprek over de uitdagingen die je als leider tegenkomt en hoe je mede- eigenaarschap in je initiatief creëert zodat je niet de enige drager bent. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van je eigen vraag of casus. Ook gaan we wandelen op deze prachtige plek en genieten we als afsluiting van een heerlijk diner.  

Praktische informatie 

Waar: Doorn 
Wanneer: Donderdag 7 maart, donderdag 13 juni, donderdag 26 september en donderdag 28 november. De dagen zijn van 14.00 – 20.00 uur. Je kan je opgeven voor één of meerdere dagen.
Voor wie: Leiders/initiatiefnemers van bewonersbedrijven die minimaal 3 jaar actief zijn. 
Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden 

Over Fiene van Loock 

Fiene, oprichter van verschillende maatjesprojecten voor jongeren, combineert haar ervaring als sociaal ondernemer met haar achtergrond als dialoogbegeleider en coach. Diverse sociaal ondernemers ondersteunt ze met persoonlijk advies en coaching, zodat de ondernemers helderheid krijgen over wat ze te doen staat.  

Data en thema’s in 2024

 • Donderdag 7 maart: Werken met vrijwilligers en bestuur.
  • Werken met vrijwilligers kan best een uitdaging zijn. Ook de relatie met je bestuur kan soms onder druk komen te staan. Hoe ga jij daar als leider mee om?
 • Donderdag 13 juni: Je (gezonde) balans tussen werk en privé.
  • Je werkt hard en met veel gedrevenheid aan maatschappelijk impact. Het kan zijn dat je daardoor jezelf verliest of teveel van jezelf of anderen vraagt. Hoe breng je dat in balans en hoe doen andere leiders dat?
 • Donderdag 26 september: Diversiteit en draagvlak in je buurt
  • Je droom is een organisatie die de bewoners van je buurt weerspiegelt. Dat iedereen zich thuis voelt en welkom is. Het is niet vanzelfsprekend om een diverse club bij elkaar te krijgen. En als ze aan boord zijn, gaat het samenwerken ook niet altijd zonder slag of stoot. Welke rol heb jij daarin?
 • Donderdag 28 november: Werken aan duurzame relaties
  • Samenwerken met gemeenten of andere stakeholders kan soms aanvoelen als een noodzakelijk kwaad. Zeker als er geen begrip is. Leefwereld en systeemwereld lijken soms ver van elkaar verwijderd. Hoe pak jij je rol als leider in dit speelveld en hoe zorg je dat je de kansen blijft zien?

Aanmelden voor 28 november 2024

Leiderschapsdag – diversiteit en draagvlak in je buurt

Werken aan verbinding met maatschappelijke impact is gaaf. En tegelijk ook uitdagend. Omdat je tegen de stroom inzwemt, er veel nieuws op je af komt, je je enorm verantwoordelijk voelt en je gezonde financiën moet combineren met de impact. Je werkt waarschijnlijk keihard en je geeft veel van jezelf voor het gezamenlijke initiatief. 

Zorg ook goed voor jezelf

Een initiatief kan alleen duurzaam zijn, als je als initiatiefnemer ook goed voor jezelf zorgt. Als je zorgt voor je eigen voeding, ontspanning en inspiratie. Daarvoor is het nodig om af en toe even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, uit te zoomen en met anderen samen te kijken naar je initiatief en jouw rol daarin.  

Laat je inspireren tijdens onze leiderschapsdagen

Wegens meerdere succesvolle dagen in 2023, organiseren we ook in dit jaar leiderschapsdagen! Om nog meer verdieping op te zoeken, heeft elke dag een thema. Dit thema is gekoppeld aan jouw persoonlijke leiderschap en tijdens de dag is het de rode draad. Wil jij samen met andere initiatiefnemers op een ontspannen manier werken aan jezelf, uitzoomen en geïnspireerd raken? Meld je dan aan voor één of meerdere leiderschapsdagen. Het is op een bijzondere plek middenin de natuur van Doorn. Je gaat gegarandeerd opgeladen terug naar huis!

Dit gaan we doen

De dagen worden begeleid door Fiene van Loock. Elke leiderschapsdag heeft dezelfde opbouw en er is altijd voldoende ruimte voor ontspanning, een goed gesprek en onderwerpen die ter plekke opborrelen. We gaan in gesprek over de uitdagingen die je als leider tegenkomt en hoe je mede- eigenaarschap in je initiatief creëert zodat je niet de enige drager bent. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van je eigen vraag of casus. Ook gaan we wandelen op deze prachtige plek en genieten we als afsluiting van een heerlijk diner.  

Praktische informatie 

Waar: Doorn 
Wanneer: Donderdag 7 maart, donderdag 13 juni, donderdag 26 september en donderdag 28 november. De dagen zijn van 14.00 – 20.00 uur. Je kan je opgeven voor één of meerdere dagen.
Voor wie: Leiders/initiatiefnemers van bewonersbedrijven die minimaal 3 jaar actief zijn. 
Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden 

Over Fiene van Loock 

Fiene, oprichter van verschillende maatjesprojecten voor jongeren, combineert haar ervaring als sociaal ondernemer met haar achtergrond als dialoogbegeleider en coach. Diverse sociaal ondernemers ondersteunt ze met persoonlijk advies en coaching, zodat de ondernemers helderheid krijgen over wat ze te doen staat.  

Data en thema’s in 2024

 • Donderdag 7 maart: Werken met vrijwilligers en bestuur.
  • Werken met vrijwilligers kan best een uitdaging zijn. Ook de relatie met je bestuur kan soms onder druk komen te staan. Hoe ga jij daar als leider mee om?
 • Donderdag 13 juni: Je (gezonde) balans tussen werk en privé.
  • Je werkt hard en met veel gedrevenheid aan maatschappelijk impact. Het kan zijn dat je daardoor jezelf verliest of teveel van jezelf of anderen vraagt. Hoe breng je dat in balans en hoe doen andere leiders dat?
 • Donderdag 26 september: Diversiteit en draagvlak in je buurt
  • Je droom is een organisatie die de bewoners van je buurt weerspiegelt. Dat iedereen zich thuis voelt en welkom is. Het is niet vanzelfsprekend om een diverse club bij elkaar te krijgen. En als ze aan boord zijn, gaat het samenwerken ook niet altijd zonder slag of stoot. Welke rol heb jij daarin?
 • Donderdag 28 november: Werken aan
  • Samenwerken met gemeenten of andere stakeholders kan soms aanvoelen als een noodzakelijk kwaad. Zeker als er geen begrip is. Leefwereld en systeemwereld lijken soms ver van elkaar verwijderd. Hoe pak jij je rol als leider in dit speelveld en hoe zorg je dat je de kansen blijft zien?

Aanmelden voor 26 september 2024

Leiderschapsdag – (gezonde) balans tussen werk en privé

Werken aan verbinding met maatschappelijke impact is gaaf. En tegelijk ook uitdagend. Omdat je tegen de stroom inzwemt, er veel nieuws op je af komt, je je enorm verantwoordelijk voelt en je gezonde financiën moet combineren met de impact. Je werkt waarschijnlijk keihard en je geeft veel van jezelf voor het gezamenlijke initiatief. 

Zorg ook goed voor jezelf

Een initiatief kan alleen duurzaam zijn, als je als initiatiefnemer ook goed voor jezelf zorgt. Als je zorgt voor je eigen voeding, ontspanning en inspiratie. Daarvoor is het nodig om af en toe even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, uit te zoomen en met anderen samen te kijken naar je initiatief en jouw rol daarin.  

Laat je inspireren tijdens onze leiderschapsdagen

Wegens meerdere succesvolle dagen in 2023, organiseren we ook in dit jaar leiderschapsdagen! Om nog meer verdieping op te zoeken, heeft elke dag een thema. Dit thema is gekoppeld aan jouw persoonlijke leiderschap en tijdens de dag is het de rode draad. Wil jij samen met andere initiatiefnemers op een ontspannen manier werken aan jezelf, uitzoomen en geïnspireerd raken? Meld je dan aan voor één of meerdere leiderschapsdagen. Het is op een bijzondere plek middenin de natuur van Doorn. Je gaat gegarandeerd opgeladen terug naar huis!

Dit gaan we doen

De dagen worden begeleid door Fiene van Loock. Elke leiderschapsdag heeft dezelfde opbouw en er is altijd voldoende ruimte voor ontspanning, een goed gesprek en onderwerpen die ter plekke opborrelen. We gaan in gesprek over de uitdagingen die je als leider tegenkomt en hoe je mede- eigenaarschap in je initiatief creëert zodat je niet de enige drager bent. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van je eigen vraag of casus. Ook gaan we wandelen op deze prachtige plek en genieten we als afsluiting van een heerlijk diner.  

Praktische informatie 

Waar: Doorn 
Wanneer: Donderdag 7 maart, donderdag 13 juni, donderdag 26 september en donderdag 28 november. De dagen zijn van 14.00 – 20.00 uur. Je kan je opgeven voor één of meerdere dagen.
Voor wie: Leiders/initiatiefnemers van bewonersbedrijven die minimaal 3 jaar actief zijn. 
Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden 

Over Fiene van Loock 

Fiene, oprichter van verschillende maatjesprojecten voor jongeren, combineert haar ervaring als sociaal ondernemer met haar achtergrond als dialoogbegeleider en coach. Diverse sociaal ondernemers ondersteunt ze met persoonlijk advies en coaching, zodat de ondernemers helderheid krijgen over wat ze te doen staat.  

Data en thema’s in 2024

 • Donderdag 7 maart: Werken met vrijwilligers en bestuur.
  • Werken met vrijwilligers kan best een uitdaging zijn. Ook de relatie met je bestuur kan soms onder druk komen te staan. Hoe ga jij daar als leider mee om?
 • Donderdag 13 juni: Je (gezonde) balans tussen werk en privé.
  • Je werkt hard en met veel gedrevenheid aan maatschappelijk impact. Het kan zijn dat je daardoor jezelf verliest of teveel van jezelf of anderen vraagt. Hoe breng je dat in balans en hoe doen andere leiders dat?
 • Donderdag 26 september: Diversiteit en draagvlak in je buurt
  • Je droom is een organisatie die de bewoners van je buurt weerspiegelt. Dat iedereen zich thuis voelt en welkom is. Het is niet vanzelfsprekend om een diverse club bij elkaar te krijgen. En als ze aan boord zijn, gaat het samenwerken ook niet altijd zonder slag of stoot. Welke rol heb jij daarin?
 • Donderdag 28 november: Werken aan
  • Samenwerken met gemeenten of andere stakeholders kan soms aanvoelen als een noodzakelijk kwaad. Zeker als er geen begrip is. Leefwereld en systeemwereld lijken soms ver van elkaar verwijderd. Hoe pak jij je rol als leider in dit speelveld en hoe zorg je dat je de kansen blijft zien?

Aanmelden voor 13 juni 2024

Leiderschapsdag – werken met vrijwilligers en bestuur

Werken aan verbinding met maatschappelijke impact is gaaf. En tegelijk ook uitdagend. Omdat je tegen de stroom inzwemt, er veel nieuws op je af komt, je je enorm verantwoordelijk voelt en je gezonde financiën moet combineren met de impact. Je werkt waarschijnlijk keihard en je geeft veel van jezelf voor het gezamenlijke initiatief. 

Zorg ook goed voor jezelf

Een initiatief kan alleen duurzaam zijn, als je als initiatiefnemer ook goed voor jezelf zorgt. Als je zorgt voor je eigen voeding, ontspanning en inspiratie. Daarvoor is het nodig om af en toe even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, uit te zoomen en met anderen samen te kijken naar je initiatief en jouw rol daarin.  

Laat je inspireren tijdens onze leiderschapsdagen

Wegens meerdere succesvolle dagen in 2023, organiseren we ook in dit jaar leiderschapsdagen! Om nog meer verdieping op te zoeken, heeft elke dag een thema. Dit thema is gekoppeld aan jouw persoonlijke leiderschap en tijdens de dag is het de rode draad. Wil jij samen met andere initiatiefnemers op een ontspannen manier werken aan jezelf, uitzoomen en geïnspireerd raken? Meld je dan aan voor één of meerdere leiderschapsdagen. Het is op een bijzondere plek middenin de natuur van Doorn. Je gaat gegarandeerd opgeladen terug naar huis!

Dit gaan we doen

De dagen worden begeleid door Fiene van Loock. Elke leiderschapsdag heeft dezelfde opbouw en er is altijd voldoende ruimte voor ontspanning, een goed gesprek en onderwerpen die ter plekke opborrelen. We gaan in gesprek over de uitdagingen die je als leider tegenkomt en hoe je mede- eigenaarschap in je initiatief creëert zodat je niet de enige drager bent. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van je eigen vraag of casus. Ook gaan we wandelen op deze prachtige plek en genieten we als afsluiting van een heerlijk diner.  

Praktische informatie 

Waar: Doorn 
Wanneer: Donderdag 7 maart, donderdag 13 juni, donderdag 26 september en donderdag 28 november. De dagen zijn van 14.00 – 20.00 uur. Je kan je opgeven voor één of meerdere dagen.
Voor wie: Leiders/initiatiefnemers van bewonersbedrijven die minimaal 3 jaar actief zijn. 
Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden 

Over Fiene van Loock 

Fiene, oprichter van verschillende maatjesprojecten voor jongeren, combineert haar ervaring als sociaal ondernemer met haar achtergrond als dialoogbegeleider en coach. Diverse sociaal ondernemers ondersteunt ze met persoonlijk advies en coaching, zodat de ondernemers helderheid krijgen over wat ze te doen staat.  

Data en thema’s in 2024

 • Donderdag 7 maart: Werken met vrijwilligers en bestuur.
  • Werken met vrijwilligers kan best een uitdaging zijn. Ook de relatie met je bestuur kan soms onder druk komen te staan. Hoe ga jij daar als leider mee om?
 • Donderdag 13 juni: Je (gezonde) balans tussen werk en privé.
  • Je werkt hard en met veel gedrevenheid aan maatschappelijk impact. Het kan zijn dat je daardoor jezelf verliest of teveel van jezelf of anderen vraagt. Hoe breng je dat in balans en hoe doen andere leiders dat?
 • Donderdag 26 september: Diversiteit en draagvlak in je buurt
  • Je droom is een organisatie die de bewoners van je buurt weerspiegelt. Dat iedereen zich thuis voelt en welkom is. Het is niet vanzelfsprekend om een diverse club bij elkaar te krijgen. En als ze aan boord zijn, gaat het samenwerken ook niet altijd zonder slag of stoot. Welke rol heb jij daarin?
 • Donderdag 28 november: Werken aan duurzame relaties
  • Samenwerken met gemeenten of andere stakeholders kan soms aanvoelen als een noodzakelijk kwaad. Zeker als er geen begrip is. Leefwereld en systeemwereld lijken soms ver van elkaar verwijderd. Hoe pak jij je rol als leider in dit speelveld en hoe zorg je dat je de kansen blijft zien?

Aanmelden voor 7 maart 2024

Jouw financieringsmogelijkheden op rij (online)

De weg naar een financieringsaanvraag kan lastig zijn. Wil je meer overzicht krijgen over de verschillende financieringsmogelijkheden die bestaan en leren waar kansrijke investeringen voor jouw initiatief liggen? Wil je meer weten over hoe je de impact die jouw initiatief maakt, kan inzetten bij een aanvraag voor financiering? En leren hoe je jouw achterban actief betrekt bij financiering? LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 14 maart een inspirerende sessie die jou handvatten geeft voor het financieren van jouw initiatief! 

Wat gaan we doen? 

In deze training geven we een overzicht van verschillende financieringsmogelijkheden. Aan de orde komen onder andere financiering van fondsen, ‘community-gedreven’ vormen zoals crowdfunding, en relatief nieuwe vormen zoals impactinvesteringen. Waar haal je het geld vandaan om een goede start te maken én om daarna door te groeien en/of te blijven bestaan? Welke financiers lopen er warm voor de impact die jij wil maken? En hoe telt die impact mee in besluiten over toekenningen van financiële bijdragen en investeringen? 
 
Tijdens de training gaan we aan de slag met de contouren van een kansrijke financieringsstrategie voor jouw initiatief. Zo verken je welke financieringsmogelijkheden er wel en niet interessant voor je zijn. We kijken daarbij onder andere naar hoe verschillende manieren wel of juist niet slim samen kunnen gaan (stapelen), en hoe je je eigen achterban of doelgroep actief kunt betrekken bij financiering. 

Trainer

Martijn Arnoldus is oprichter van Social Finance Matters, en heeft ruime ervaring met trainingen voor sociaal ondernemers en maatschappelijke initiatieven. Hij werkt veel met fondsen en andere financiers en kan je een kijkje in de keuken bieden van hoe die partijen werken. Martijn is tevens mede-oprichter van VoorjeBuurt en bestuursvoorzitter van een sociale onderneming, Juttersgeluk.      

Praktische informatie

Wat: Financieringsmogelijkheden 
Wanneer: Donderdag 14 maart 2024 van 19:30 tot 21:30 uur. 
Waar: Online. Let op: we organiseren deze training ook op locatie op 2 februari 2023, dan is er meer ruimte om in te zoomen op jouw initiatief. Heb je voorkeur voor de fysieke training, meld je dan hier aan.
Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden 
Voor wie: Mensen die financiële vraagstukken hebben rondom het verwerven van fondsen en subsidies, crowdfunding en impactinvesteringen. 

Meld je aan

Jouw financieringsmogelijkheden op rij (training op locatie)

De weg naar een financieringsaanvraag kan lastig zijn. Wil je meer overzicht krijgen over de verschillende financieringsmogelijkheden die bestaan en leren waar kansrijke investeringen voor jouw initiatief liggen? Wil je meer weten over hoe je de impact die jouw initiatief maakt, kan inzetten voor het aanvragen van financiering? En leren hoe je jouw achterban actief betrekt bij financiering? LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 27 februari een inspirerende sessie die jou handvatten geeft voor het financieren van jouw initiatief! 

Wat gaan we doen? 

In deze training geven we een overzicht van verschillende financieringsmogelijkheden. Aan de orde komen onder andere financiering van fondsen, ‘community-gedreven’ vormen zoals crowdfunding, en relatief nieuwe vormen zoals impactinvesteringen. Waar haal je het geld vandaan om een goede start te maken én om daarna door te groeien en/of te blijven bestaan? Welke financiers lopen er warm voor de impact die jij wil maken? En hoe telt die impact mee in besluiten over toekenningen van financiële bijdragen en investeringen? 
 
Tijdens de training gaan we aan de slag met de contouren van een kansrijke financieringsstrategie voor jouw initiatief. Zo verken je welke financieringsmogelijkheden er wel en niet interessant voor je zijn. We kijken daarbij onder andere naar hoe verschillende manieren wel of juist niet slim samen kunnen gaan (stapelen), en hoe je je eigen achterban of doelgroep actief kunt betrekken bij financiering. 

Trainer

Martijn Arnoldus is oprichter van Social Finance Matters, en heeft ruime ervaring met trainingen voor sociaal ondernemers en maatschappelijke initiatieven. Hij werkt veel met fondsen en andere financiers en kan je een kijkje in de keuken geven van hoe die partijen werken. Martijn is tevens mede-oprichter van VoorjeBuurt en bestuursvoorzitter van een sociale onderneming, Juttersgeluk.

Praktische informatie

Wat: Financieringsmogelijkheden 
Wanneer: Dinsdag 27 februari 2024 van 13:30 tot 16:30 uur (inloop vanaf 13:15).
Waar: Circulaire Stadswerkplaats Amersfoort: Miereveldstraat 72, 3817 RP Amersfoort. 
Let op: Is deze locatie onhandig voor jou? We organiseren deze training ook online op 14 maart 2024.  Dan zal er iets minder ruimte zijn om in te zoomen op jouw initiatief, maar kun je wel aansluiten! Heb je voorkeur voor de online training, meld je dan hier aan.
Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden 
Voor wie: Mensen die financiële vraagstukken hebben rondom het verwerven van fondsen en subsidies, crowdfunding en impactinvesteringen. Wees er snel bij. Er is plek voor maximaal 12 bewonersinitiatieven.

Vragen over de training of andere feedback? Stuur een mail naar frodi@lsabewoners.nl 

Meld je aan

Start met ondernemen met jouw buurt – editie Twente

Wil je jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier maken? Ben je onderdeel van een bewonersinitiatief of heb je een goed idee voor de buurt, maar loop je organisatorisch vast of is er een urgentie ontstaan om over andere geldstromen na te denken? Dan is deze bijeenkomst wat voor jou! 

Samen met Twentse Noabers, organiseren LSA Bewoners en Social Enterprise NL op 15 februari 2024 een inspirerende bijeenkomst. Het doel is om aan je initiatief te werken en even niet erin, om de volgende nodige stap voor je buurtinitiatief te zetten. 

Wat gaan we doen?

Op een interactieve manier doorlopen we alle stappen die onderdeel zijn van een succesvol ondernemingsplan. Dit als middel om alle belangrijke aspecten van je initiatief onder de loep te nemen en keuzes te maken. Door je initiatief goed in te richten en goed na te denken over verschillende geldstromen, is het mogelijk om op lange-termijn maatschappelijk impact te kunnen blijven maken. Of je nu je geldstromen onder de loep wilt nemen of opzoek bent naar meer structuur, met het ondernemingsplan kan je een volgende stap zetten! 

Naast zelf aan de slag te gaan vanuit de theorie, krijg je ook input uit de praktijk. We bundelen onze krachten met een succesvol bewonersinitiatief uit de regio. Zij delen hun inspirerende verhaal en ervaringen, waar je als deelnemer waardevolle lessen uit kan halen. Het wiel opnieuw uitvinden is namelijk niet nodig. 

Aan het einde van de training eten we gezamenlijk een soepje en kun je in gesprek gaan met andere initiatiefnemers. Je ontmoet bondgenoten, gaat aan het einde van de bijeenkomst geïnspireerd terug naar je buurt met een opgeruimd hoofd en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten. 

Trainers

Micha van de Water  

Micha helpt mensen hun netwerk in te zetten om doelen te halen. Hij is expert op het gebied van crowdfunding en heeft veel ervaring met ondernemende bewonersinitiatieven. Zowel als eigenaar van Move Your Crowd als directeur van Voor Je Buurt heeft hij menig ondernemend initiatief in staat weten te stellen om gemeenschap en geld bij elkaar te brengen voor het maken van maatschappelijke impact. 

Twentse Noabers

Twentse Noabers is een coöperatie van en voor burgerinitiatieven. De Twentse Noabers geloven in een duurzame, sterke en eerlijke samenleving waar jij en ik welkom zijn! Dit doen ze door het vinden, verbinden en versterken van burgerinitiatieven in Twente en het bieden van expertise, netwerk en verbinding voor bedrijven, (semi)overheid en maatschappelijke organisaties.

Praktische informatie

Wat: Start met ondernemen met jouw buurt – editie Twente
Wanneer: Donderdag 15 februari, 15:00 – 18:00 uur (inloop vanaf 14:45) 
Waar: Hulp die Helpt – Hofstraat 81, 7607 AC Almelo. 
Voor wie: Voor mensen die een volgende stap willen zetten met hun buurtinitiatief en behoefte hebben aan structuur om te bepalen wat deze volgende stap moet zijn.  

Vragen over de training of andere feedback? Stuur een mail naar naomi@social-enterprise.nl