Aan de slag met de verduurzaming van je pand

Hebben jullie als bewonersbedrijf een eigen pand? Met de herfst die straks z’n intrede doet en de extreem hoge energieprijzen is de kans vast groot dat verduurzamingsmaatregelen op de planning staan. Omdat veel bewonersbedrijven in oude panden zitten kan je al veel winnen met een aantal praktische maatregelen voor isolatie, warmteregulatie of de instellingen van de thermostaat.

Op 10 november bieden we daarom de training ‘aan de slag met de verduurzaming van je pand’ aan. Een verduurzamingsexpert van BOEi geeft je:

 • Praktische tips waar je morgen mee aan de slag kan;
 • Een vooruitzicht op lopende en komende subsidieregelingen voor het verduurzamen van vastgoed;
 • Antwoord op concrete vragen over jullie vastgoedsituatie.

Trainer

Robert Tersmette, verduurzamingsexpert bij BOEi (maatschappij voor het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed). Zijn werk voor BOEi gaat over energie besparen, duurzame energie inzetten, het gebruik van natuurlijke en circulaire producten, biodiversiteit en het creëren van werkplaatsen. Hij houdt zich sinds 1986 bezig met de verduurzaming van gebouwen, destijds met de verbouwing van een oude school.

Praktische informatie

De workshop vindt online plaats van 15.00-17.00 met uitloop voor concrete vragen van deelnemers tot 17.30. De zoom is open vanaf 14.50, we beginnen stipt om 15.00. 

Voor wie? Actieve bewoners die aan de slag willen met verduurzaming van hun pand.
Adres: Online. Zoomlink volgt na aanmelding.
Kosten: Gratis

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust aan één van ons!  
Jorien Campagne jorien@social-enterprise.nl

Meld je aan

Infosessie Right to Challenge: Wat is het en wat kan je ermee?

Het Right to Challenge is het recht voor bewoners(initiatieven) om hun gemeente uit te dagen om betaalde taken of diensten, die de gemeente uitvoert, over te nemen. Bijvoorbeeld het openhouden van een zwembad, het inrichten van een straat of het beheren van een stadspark. Dat kunnen bewonersinitiatieven ook zelf doen! Het wordt er niet alleen mooier en beter van, maar leuker. 

Klinkt goed, maar hoe gaat zo een Right to challenge in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken als je dit als bewoners wilt organiseren? En hoe werk je samen met je gemeente hierin? Tijdens deze sessie geven we antwoordt op deze vragen.

Programma

 • Kristel Jeuring van LSA vertelt wat het Right to Challenge precies is, hoe je het kan gebruiken en waarom het zo een belangrijk middel is voor bewonersinitiatieven.
 • We gaan in gesprek met Ines Balkema, ambtenaar van de gemeente Rotterdam die veel ervaring heeft met het organiseren van de Right to Challenge in een gemeente. Ines heeft veel praktische tips voor bewonersinitiatieven en gemeenten.
 • Daarnaast horen we de ervaringen van een bewonersinitiatief die zelf de Right to challenge heeft toegepast en met de uitvoering aan de slag is gegaan. Hoe hebben ze dat aangepakt en wat zijn hun successen en leermomenten?

Praktische informatie

Online sessie via Zoom
Datum: woensdag 5 oktober
Tijdstip: van 19:30 tot 20:00 uur
Deelname is gratis. Bij aanmelding krijg je een link voor de sessie.

Meld je hier aan!

Van draagvlak creëren tot betrokken vrijwilligers, hoe bouw je aan relaties in de wijk?

Wat is draagvlak creëren? Waarom is het belangrijk en hoe doe je het? Dit zijn belangrijke vragen voor initiatiefnemers. Want hoe betrek je bewoners bij jouw initiatief en hoe speel je in op de behoeften uit de buurt? Hoe bind je vrijwilligers aan je en hoe bouw je duurzame netwerkstructuren aan in je wijk? Op deze vragen geven we antwoord tijdens deze workshop over draagvlak creëren.

Inhoud

Niet alleen luisteren, maar ook doen! Tijdens deze interactieve workshop bieden we je de handvatten om op een duurzame manier draagvlak te creëren in de wijk. We oefenen met 1-op-1 gesprekken, kijken hoe je bouwt aan een goed, zelfstandig team van vrijwilligers en hoe je langdurige samenwerkingen aangaat en hoe je gebruik maakt van de kennis die al aanwezig is in de wijk.  

Trainer

Job van den Assem heeft veel ervaring in bewegingsopbouw. Hij werkte eerder voor milieudefensie en hij heeft veel gewerkt met duurzame initiatieven. Nu werkt hij bij trainingsinstituut Lowlander project, waar hij zich bezighoudt met het vergroten van draagvlak. Met zijn kennis en ervaring verzorgt hij een leerzame en energieke middag, waarbij je zelf aan de slag gaat.  

Praktische informatie 

Wat? Van draagvlak creëren tot betrokken vrijwilligers, hoe bouw je aan relaties in de wijk?  
Wanneer? Donderdag 27 oktober 2022, 13:00 – 17:00 uur 
Waar? N.t.b. (in Utrecht en omstreken) 
Kosten? €15,- voor bewoners en €50,- voor professionals (gratis voor leden van LSA Bewoners & Social Enterprise NL). Let op, dit wordt vooraf gefactureerd. 
Voor wie? Iedereen die zoekt naar praktische tips om draagvlak te vergroten, vrijwilligers te werven en buurtbewoners te verbinden. 

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust!   
Almaz Meiners almaz@lsabewoners.nl

Let op: deze workshop heeft plek voor 10 personen. Meld je dus op tijd aan! De deadline is donderdag 20 oktober om 20:00 uur.  

Meld je aan!

Pitchen voor Impact – meerdaags programma

Zijn jullie als bewonersinitiatief klaar om door te groeien? Zien jullie nieuwe kansen voor diensten of samenwerkingen en willen jullie die uitwerken tot een haalbaar plan? Of willen jullie een pand in de buurt gaan huren of kopen om daarin je activiteiten verder te ontwikkelen? Het trainingstraject van KNHM, LSA Bewoners en Social Enterprise NL geeft je handvatten om deze plannen uit te werken in een gedegen bedrijfsplan en een eindpitch voor potentiële investeerders.

Inhoud

We besteden veel tijd aan het aanscherpen van je bedrijfsplan, we geven advies op maat voor een stevig financieel plan en we brengen jouw doelgroepen in kaart. Aan wie komt de maatschappelijke waarde ten goede, zijn dat ook jouw klanten? Of zijn andere partijen gebaat zij jullie activiteiten en diensten en willen zij producten afnemen?

Heb je een bedrijfsplan liggen wat je naar een volgend niveau wilt tillen? Of moet je nog een start maken met je bedrijfsplan? Dan is deze training iets voor jou. Wij bieden de handvatten om er een stevig document van te maken, dat je aan het einde van het traject goed kunt overbrengen aan verschillende financiers.

Heb je vastgoed in eigendom of ligt dit in het verschiet? Hier kunnen wij aandacht aan besteden op maat. Ook wanneer je (in de toekomst) het beheer/exploitatie van een buurthuis of ontmoetingscentrum op je neemt kunnen we hier met je naar kijken.

Het programma van Pitchen voor Impact ’22  

Workshopdag 1 | Introductie en Social Business Model Canvas  
We leren elkaar kennen met one-minute-pitches en duiken in de theorie van het businessmodel door te kijken naar impact, stakeholders en doelgroepen.  

Workshopdag 2 | Financiën en beheer vastgoed (het laatste n.t.b.) 
We duiken in de financiën van je initiatief. Op basis van de behoeften van de groep geven we een tweede training vorm op deze dag, bijvoorbeeld over het beheer van vastgoed.  

Workshopdag 3a | Challenge gesprekken met experts (Online)
Per initiatief ga je in gesprek over jouw plannen met een panel met 3 experts. Ze lezen vooraf de bedrijfsplannen door en voorzien jou – ieder vanuit een eigen expertise – van constructieve feedback.  

Workshopdag 3b | Financial deepdive (Online)
Ieder initiatief levert financiële documenten aan, zoals een exploitatiebegroting. Een expert van KNHM leest deze door. Je krijgt 20 minuten de tijd om met de expert je financiële documenten door te nemen en vragen te stellen.

Workshopdag 4 | Pitchtraining en bedrijfsplan  
We oefenen met pitchvaardigheden en behandelen de bedrijfsplannen. We zorgen dat alle bouwstenen voor een goede eindpitch aanwezig zijn.  

In de spotlights met je initiatief | Pitchen voor fondsen, kennispartners en prijzen  
Presentatie van (bedrijfs)plannen aan fondsen en prijsuitreiking van adviesuren en een geldprijs.  

Deelname

Het trainingstraject is gratis maar niet vrijblijvend. We vragen veel inzet van de deelnemers, die daardoor grote slagen kunnen maken. Om te zorgen dat het trainingstraject jouw initiatief echt een stap verder helpt, werk je tussen de workshops door thuis ook aan opdrachten. En niet onbelangrijk: je trekt al die tijd op met andere ondernemende initiatiefnemers uit het hele land. Eerdere deelnemers vonden het leerzaam en inspirerend om ervaringen uit te wisselen met andere bewoners. Bekijk dit filmpje waarin de deelnemers zelf aan het woord komen: 

Het traject is verdeeld over vier trainingsdagen. Minimaal 1 persoon per initiatief is bij alle trainingen aanwezig. Per training neem je een mede-initiatiefnemer/iemand anders mee die betrokken is bij het initiatief. Je komt dus altijd met z’n tweeën. Indien je dit wilt koppelen we je aan een adviseur van KNHM die gedurende het traject met je meeloopt en advies kan geven op maat.  

Voor wie?

Pitchen voor Impact ’22 is bedoeld voor ondernemende bewoners die:

 • Hun impact willen versterken;
 • Een stevig bedrijfsplan willen neerzetten met gedegen financieel plan;
 • Dit samen willen brengen in een propositie en deze pitchen aan potentiële investeerders.

Waar en wanneer?  

We selecteren dit jaar maximaal 8 initiatieven. Meedoen aan Pitchen voor impact is alleen mogelijk als je op alle volgende data aanwezig bent:  

 • Donderdag 3 november 2022, 15.00 – 20.00 uur  
 • Donderdag 24 november 2022, 15.00 – 20.00 uur  
 • Donderdag 15 december 2022, 16.30 – 18.45 uur (online)
 • Donderdag 12 januari 2023, 14.00 – 18.00 uur (een slot van 30 minuten per initiatief online)  
 • Donderdag 26 januari 2023, 15:00 – 20:00 uur
 • Donderdag 16 februari 2023, 14.00 – 17.00 uur – Pitchen van de plannen!  

De workshops vinden fysiek plaats op wisselende locaties door het land die goed bereikbaar zijn met zowel openbaar vervoer als de auto. Op 15 december en 12 januari is de sessie online.

We volgen de richtlijnen van het RIVM aan. Als het nodig is kan een sessie worden verplaatst naar online.

De aanmelding sluit op zondag 9 oktober 2022. In de week erna hoor je van ons of je mee kan doen.   

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust aan één van ons!  
Almaz Meiners almaz@lsabewoners.nl
Jorien Campagne jorien@social-enterprise.nl

Meld je aan!

Inclusieve energietransitie, wat zijn de kansen voor jouw bewonersinitiatief?

Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Als bewonersinitiatief kan je daarin een belangrijke rol spelen. Zo verbinden ze in Dordrecht hun lokale netwerken om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zetten ze in Amsterdam de Fixbrigade op om energie te besparen bij mensen met weinig geld en bouwt Energie van Rotterdam zonnedaken waarmee ook mensen zonder dak of investeringsvermogen eigen energie kunnen opwekken. Op 30 september brengen wij deze ervaring en kennis bij elkaar en halen we samen zoveel mogelijk adviezen op over wat je kan doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energie besparing in jouw buurt. En wat de kansen zijn voor de lange termijn. 

Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.
Kosten: 15 euro voor bewoners en 50 euro voor professionals. Ben je lid van LSA Bewoners of Social Enterprise NL? Dan is deelname gratis. (Mocht de bijdrage een probleem zijn, dan horen we het graag en vinden we zeker een oplossing)

Programma 

13:30 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen
14:00 Marcel Bouwhuis
 trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Wat zijn zijn tips om kansen te kunnen pakken als bewonersinitiatief?
14:30 Inclusieve energietransitie: drie aanpakken uit de praktijk 

 • Zoveel mensen die het juist nodig hebben worden nog niet bereikt met de mogelijkheden om energie te besparen in hun huis. Hoe handig is het dan als je als bewonersinitiatief een koffiehuis hebt waar diverse lokale netwerken en initiatieven samenkomen? Tom Harbers, coördinator van EnergieHulp, zag kansen om lokale netwerken in Dordrecht aan elkaar te verbinden. Daarom komen ze met EnergieHulp nu bij heel veel mensen thuis. Ze geven advies en zorgen voor de uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Hoe kan je als bewonersinitiatief nog meer bouwen op je lokale netwerk?
 • Nu de energieprijzen hoog zijn in het interessant om je eigen energie op te wekken. Maar hoe doe je dat zonder eigen dak of investeringsvermogen? Yvette Prinsen weet het. Ze is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Ze bouwen aan een stad waar iedereen kan deelnemen aan een energiecooperatie. Hun aanpak voor een inclusieve zonnedak is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfond. Hoe maak je je energiecoöperatie inclusiever?
 • Hoe zorg je dat iedereen energie kan besparen en dat anderen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Jannekee Jansen op de Haar heeft dit weten te combineren. Ze is uitvoerend directeur bij de duurzaamheidscentrum De Jungle in Amsterdam en startten de FIXbrigade op. De fixers komen bij bewoners thuis voor advies en gratis kleine energiebesparende maatregelen. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Hoe kan je als bewonersinitiatief ook werken aan een klusdienst in de wijk?

15:30 Wat kan je nu al doen? Een panelgesprek met de sprekers en de zaal. Wat zijn de adviezen, wat kan je nu al doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energiebesparing in de buurt? En wat zijn de kansen voor de langere termijn? Samen brengen we de kansen in kaart.
16:30 Afsluiting met een drankje 

We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.

Credits foto: Hannelore Smilde namens Frank Hanswijk

Heb je een vraag

Stel ‘m gerust aan één van ons!  
Leonie Bank leonie@social-enterprise.nl
Annerike Hekman annerike@lsabewoners.nl

Meld je aan!

Start met ondernemen met je buurt: de essentials in 1 dag  

Ben jij een ondernemende buurtbewoner met een idee om jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier te maken? LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 17 oktober een inspirerende training speciaal voor buurtbewoners die in de ideeënfase zitten. Denk jij erover om een bewonersbedrijf te starten? Dan is dit de training voor jou!

Wat gaan we doen?

Tijdens de training gaan we in vogelvlucht langs een aantal aspecten die komen kijken bij het opzetten van een bewonersbedrijf. Je krijgt inspiratie over hoe je met jouw idee, naast maatschappelijke impact, ook duurzaam inkomsten genereert. Vervolgens gaan we dieper in op het thema draagvlak creëren en brengen we de buurt en omgeving van jouw (toekomstige) bewonersbedrijf in kaart. Ook komt de samenwerking met jouw gemeente aan bod.

Trainers?

Mireille van den Berg is directeur van Talentfabriek010. Zij heeft veel ervaring als sociaal ondernemer, ziet kansen en denkt met je mee over hoe jouw ideeën voor een onderneming voor de buurt kan omzetten in een business case.  Verder vertelt zij over hoe je de samenwerking met een gemeente of wooncorporatie goed van de grond krijgt. Ten slotte gaan we met Katusha Sol van De Buurtcamping dieper in op het thema draagvlak creëren en placemaking. Zij vertelt je hoe je de juiste mensen om je heen verzamelt en je buurt zover krijgt dat ze mee gaan doen.

Tussendoor eten we een hapje en is er de mogelijkheid om andere initiatiefnemers te ontmoeten. Aan het einde van de bijeenkomst ga je geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten.

Wat is een bewonersbedrijf?

Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen. 

Praktische informatie

Wat: Start met ondernemen met je buurt: de essentials in 1 dag  
Wanneer: Maandag 17 oktober 2022, 15:00 – 20:00 uur
Waar: Utrecht
Kosten: €15,- voor bewoners en €50,- voor professionals (gratis voor leden van LSA Bewoners & Social Enterprise NL). Let op, dit wordt vooraf gefactureerd. (Mocht de bijdrage een probleem zijn, dan horen we het graag en vinden we zeker een oplossing)
Voor wie: Mensen die zich oriënteren op ondernemen met hun buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken.

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust aan één van ons!  
Almaz Meiners almaz@lsabewoners.nl
Jorien Campagne jorien@social-enterprise.nl

Meld je aan!

Het belang van vastgoed voor bewonersbedrijven

Op donderdag 22 september organiseren LSAbewoners, Stichting DOEN, KNHM Foundation en Social Enterprise NL het evenement ‘het belang van vastgoed voor bewonersbedrijven’. Hiermee sluiten we het tweejarig project Social finance for community based social enterprises feestelijk af. 

2 jaar lang hebben we intensief gewerkt aan het verbeteren van de toegang tot financiering van vastgoed voor bewonersbedrijven. We staan niet alleen stil bij de belangrijkste lessen door bewonersbedrijven die succesvol een pand hebben gekocht een podium te bieden. We kijken ook naar wat er in het verschiet ligt. Een toekomst waarbij nog meer vastgoed in handen komt van ondernemende bewoners. Daarom vieren we feest! 

Key note Hugh Rolo komt over uit de UK met de trein. Hugh zet zich al zijn hele leven in voor krachtige gemeenschappen en deelt de lessen uit het Verenigd Koninkrijk. Ze lopen voor als we kijken naar vastgoed in handen van bewoners. Wat kunnen we leren van hen?

Deze middag is vooral interessant voor initiatiefnemers van bewonersbedrijven die zich oriënteren op de aankoop van een pand. Maar zeker ook financiers die maatschappelijke investeringen op de agenda hebben of ambtenaren op het gebied van sociaal domein, vastgoed of maatschappelijke ontwikkelingen die in hun werk (binnenkort) met bewonersbedrijven en bewonersinitiatieven te maken hebben. 

Programma 

14.45-15.00 inloop 
15.00-15.15 welkomstwoord door LSA bewoners en Social Enterprise NL
15.15-16.00 een internationale gast neemt je mee in de waarde van vastgoed in handen van bewoners. Inspiratie en lessen uit het buitenland. 
16.00-16.30 vertaling naar de Nederlandse context door Marije van den Berg, Arno Boon (BOEi) en iemand van KNHM.
16.45-17.30 verdiepingsrondes 
Verdiepingssessie 1: de aankoop van het Wijkpaleis en de samenwerking met financiers
Verdiepingssessie 2: de aankoop van vastgoed en de samenwerking met gemeente 
17.30-18.00 feestelijke ondertekening van een Memorandum of Understanding waarmee verschillende partijen hun intenties om zich in te zetten voor vastgoed in handen van bewoners bekrachtigen met een handtekening. 
18.00 een heerlijke maaltijd verzorgd door de sterren van het Wijkpaleis Lees hier meer over het project. 

Deze bijeenkomst is onderdeel van het project ‘social finance for community based social enterprises’. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust aan één van ons!  
Jorien Campagne jorien@social-enterprise.nl

Ik ben er graag bij!