19-10-2023

Succesvolle buurtbedrijven beginnen vaak met klein initiatief

Als je aan een succesvolle buurtondernemer vraagt: “Was het jouw bedoeling om een buurtbedrijf te beginnen en als ondernemer de zaak te runnen?” Is het antwoord vaak  “Nee”. Veel buurtbedrijven beginnen met een initiatiefnemer met de wens iets bij te dragen of te veranderen in de buurt. Niet blijven zeuren dat het niet goed gaat, maar zelf iets doen aan de problemen dichtbij huis.

Zo begon buurtbedrijf De Eester uit Amsterdam met “Eten met een idee” om samen met de buren na te denken over de uitdagingen in de eigen buurt. En Het Vogelnest in Dordrecht begon met de wens om verbinding te creëren in de wijk. Doordat de groep mensen rond zo’n initiatief groter wordt en de activiteiten energie geven, ontstaat er groei en wordt je opgemerkt. Voor je het weet groeit een plannetje om de straat groener te maken of iets te doen aan de overlast uit tot een heus bewonersbedrijf.

Wat aandacht krijgt groeit

Bijna wekelijkse zien we leuke verhalen in de media over mensen die initiatieven bedenken voor hun eigen buurt. Wil jij ook iets doen voor je eigen buurt? Start met jouw idee en kijk wat er gebeurt. Deze drie mooie initiatieven, kwamen we tegen in lokale media en kunnen zomaar uitgroeien tot een succesvol bewonersbedrijf:

  • De Sportspullenbank in Lelystad, die het voor mensen met een smalle beurs mogelijk maakt om met de juiste uitrusting te sporten
  • De buurtmoestuin in de wijk Overstegen in Doetinchem,  opgericht door Jessica van Oostveen die graag de mensen in de buurt wil verbinden
  • De plantenbieb in Dalfsen waar je plantengerei, stekjes en bloemen achter kunt laten,  pakken of ruilen.

Win-win-win situatie

Als we dit soort berichten lezen als Ondernemen met je Buurt team verschijnt er een glimlach op onze gezichten. Wij weten dat kleine initiatieven vaak uitgroeien tot clubs die niet alleen met hun activiteiten een mooie bijdrage leveren aan hun eigen buur. Ze versterken de lokale economie, creëren werkgelegenheid en doen met hun winst vaak nog extra dingen voor hun eigen gemeenschap. Dat is een win-win-win situatie. Iedereen wordt er beter van!

Iedereen kan klein beginnen

Wat al deze initiatieven gemeen hebben is dat ze dus klein beginnen. Dat betekent ook dat iedereen het kan. Jij ook! Start met je idee. Kijk of het aanslaat, of mensen zin hebben om mee te doen en dan kan je vanuit die energie kijken wat je nog meer kunt oppakken.  En als het begint te lopen, dan helpen we je bij Ondernemen met je Buurt graag op weg. We hebben interessante programma’s over het ontwikkelen van een verdienmodel, hoe je omgaat met de gemeente of hoe je je impact op de buurt in kaart kunt brengen en een goed verhaal kunt vertellen. Kortom, als jij start met je idee, helpen wij jou verder op weg als je vragen hebt.  Kijk om te beginnen maar eens bij de inspiratieartikelen, in onze agenda op neem contact op met jouw vraag.