Meerdaags programma Van Plan Naar Impact

Werk je met buurtgenoten aan een initiatief dat verschil maakt in de wijk, en zoek je manieren om dat op een gezonde en haalbare manier verder te brengen? Misschien onderhouden jullie het groen in de wijk, organiseren jullie een netwerk van zorg in het dorp of heb je plannen voor een plek waar bewoners samen komen en zich kunnen ontwikkelen.  

Je merkt dat je idee aanslaat, maar ook dat het lastig is om overzicht te houden of duidelijk te krijgen hoe je de boel financieel goed regelt. Je hebt veel plannen, maar mist een stukje overzicht om richting te kiezen en te kijken naar de lange termijn. Je wil zoveel mogelijk maatschappelijke impact maken in je buurt, wijk of dorp, maar hebt een boost nodig om in korte tijd concrete stappen te zetten.  

Hoe zorg je nou voor een stabiele financiële basis voor je initiatief? Hoe bouw je aan een veerkrachtige gemeenschap? En hoe werk je goed samen met de gemeente? Om te ondersteunen bij die vragen, kun je vanaf september 2025 meedoen aan het meerdaagse programma Van plan naar impact. Tijdens dit programma werk je aan het omzetten van jouw plannen naar een model waarmee je duurzame impact kan maken! Het programma wordt georganiseerd door LSA bewoners, Social Enterprise NL en Katalys. 

Het programma in het kort

Ga samen met andere bewonersinitiatieven aan de slag met het businesmodel van je initiatief. Wat komt er allemaal bij kijken als je het groenonderhoud als betaalde opdracht doet voor de gemeente? Hoe benut je de talenten in jouw buurt om taken over te nemen van gemeente of commerciële bedrijven? En welke mogelijkheden zijn er als je al over een locatie beschikt, ook als je huurt? 

In vijf trainingsdagen werk je toe naar een stevig model dat bij jullie past. Een plan dat realistisch is en perspectief biedt voor de toekomst. Je krijgt begeleiding van adviseurs, leert van andere initiatiefnemers en doet inspiratie op bij bewonersbedrijven die hun plannen al tot leven hebben gebracht. Geen ingewikkelde theorieën, maar praktische inzichten die je meteen kunt gebruiken. Zodat je met meer rust, richting en vertrouwen verder kunt bouwen aan je initiatief.  

Wat levert het op?

  • Een helder beeld van wat je initiatief nodig heeft om financieel gezond te blijven 
  • Praktische handvatten om je richting te bepalen en actie te ondernemen 
  • Een netwerk van gelijkgestemden om mee te sparren of samen te werken 
  • Nieuwe energie om je plan verder te brengen 
  • Een pitch waarmee je je plan helder kunt uitleggen aan nieuwe partners of financiers 

Voor wie is dit programma?

Voor bewonersinitiatieven die al minstens een jaar draaien en gedragen worden door meerdere mensen uit de buurt. Initiatieven die al iets aan inkomsten doen of willen onderzoeken wat er mogelijk is. Je hebt voldoende tijd om tussen de trainingsdagen door aan opdrachten te werken en het is geen probleem om naar verschillende plekken in het land te reizen. 

Je volgt het programma met z’n tweeën vanuit jouw initiatief. In totaal is er plek voor max. 12 initiatieven

Waar en Wanneer?

Elke trainingsdag is een dagdeel vanaf de middag en is inclusief diner. 

  • Dinsdag 16 september van 15:00 tot 20:00 – Utrecht 
    Introductie van de Theory of Change en het Social Business Model Canvas. 
  • Dinsdag 7 oktober van 15:00 tot 20:00 – Schiedam 
    Verkennen en testen van je business model. 
  • Woensdag 29 oktober van 14:00 tot 19:00 – Sassenheim 
    Bijschaven en uitwerken van je business model. 
  • Dinsdag 18 november van 15:00 tot 20:00 – Rotterdam 
    Plannen concreet maken: wat ga je doen, wanneer en met wie? 
  • Online feedbacksessie – datum in overleg 
    1-op-1 feedback op je business model.
  • Dinsdag 9 december – ntb 
    Pitchtraining en presenteren aan netwerkpartners. 

Aanmelden

Het programma is gratis maar vereist wel een actieve deelname. Mocht je twijfelen over deelname, neem gerust contact met ons op.

Ben je enthousiast geworden? Meld je tot uiterlijk vrijdag 22 augustus aan via onderstaand formulier. Na je aanmelding plannen we een intakegesprek met je om te bepalen of het een match is. In de week van 2 september maken we de definitieve selectie bekend en hoor je of je meedoet.  

Contact

Heb je vragen over het programma? Stuur dan een mail naar frodi@lsabewoners.nl of bel/app 06-48215661.

Chat on WhatsApp

Energie voor de gemeenschap – hoe jouw initiatief stroom geeft aan de buurt

Stel je voor: het dorpshuis draait op zonne-energie van het eigen dak. De opbrengst? Die gebruik je voor een buurtmaaltijd of om de deuren langer open te houden. Of een sportpark dat z’n verlichting duurzaam regelt én met de buurt plannen maakt voor energieopslag. Energie is meer dan stroom. Het is een kans om te bouwen aan de toekomst van je gemeenschap. Een manier om zelf regie te nemen — over kosten, samenwerking en de rol van jouw initiatief in dorp of wijk. Op 30 september 2025 organiseren LSA bewoners, Social Enterprise NL en Twentse Noabers een bijeenkomst over hoe je energie kan inzetten voor een veerkrachtige gemeenschap.

Steeds meer bewonersinitiatieven zoeken naar manieren om energie op te wekken én in te zetten voor hun eigen omgeving. Tegelijkertijd roept dat veel vragen op:
Waar begin je? Hoe regel je de financiering? Moet je een coöperatie zijn? En hoe krijg je je buurt mee?

Tijdens deze themabijeenkomst in Aadorp onderzoeken we samen hoe energie kan bijdragen aan de veerkracht en bestaanszekerheid van jouw initiatief. Of je nu net begint, al jaren actief bent of een ontmoetingsplek hebt, je bent van harte welkom.

Inspiratie, kennis en praktijkervaring op één plek

Deze bijeenkomst is een mix van inspiratie, kennis en onderlinge uitwisseling. Je krijgt inzicht in:

  • Energie als bouwsteen voor jouw initiatief. Hoe draagt het bij aan bestaanszekerheid en gemeenschapsvorming?
  • De energietransitie als kans. Wat betekent het om lokaal op te wekken én lokaal te investeren?
  • De praktijk: inspirerende voorbeelden en stappen die jij kunt zetten.
  • Jouw vragen centraal. Neem je eigen situatie mee, stel vragen, deel ideeën.

We verkennen businessmodellen, juridische vormen en manieren om lokaal draagvlak te creëren. Niet vanuit dikke rapporten, maar met mensen uit de praktijk. Je gaat naar huis met concrete ideeën én nieuwe contacten.

Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld?

Voor iedereen die zich inzet voor een lokaal initiatief en interesse heeft in het onderwerp energie.

Wie begeleiden de bijeenkomst?

Musetta van Wetsingh

Musetta is directeur van Robin Doet, een organisatie die duurzame projecten opzet in buurten waar dat niet vanzelfsprekend is. Met creatieve oplossingen en een scherpe blik op sociale ongelijkheid laat ze zien hoe eerlijke energie er in de praktijk uitziet. Ze brengt voorbeelden mee van projecten die erin slagen om én lokaal op te wekken én samen te investeren in de gemeenschap.

Bram Reinders

Als oprichter van Almelo Energie weet Bram hoe je met vrijwilligers en dorpsbewoners een professionele organisatie opzet. Hij laat zien hoe Almelo Energie winst teruggeeft aan de gemeenschap, hoe ze samenwerken met andere Twentse initiatieven én hoe je als lokale energiebeweging een rol kunt spelen in het grotere geheel. Zijn verhaal inspireert én biedt houvast.

Twentse Noabers

Twentse Noabers is een coöperatie van en voor burgerinitiatieven. De Twentse Noabers geloven in een duurzame, sterke en eerlijke samenleving waar jij en ik welkom zijn! Dit doen ze door het vinden, verbinden en versterken van burgerinitiatieven in Twente en het bieden van expertise, netwerk en verbinding voor bedrijven, (semi)overheid en maatschappelijke organisaties.

Praktische informatie

Wanneer: Dinsdag 30 september van 16:00 tot 20:00 uur (inloop vanaf 15:45) 
Waar: Dorpshuis ’t Aahoes – Albardastraat 20, 7611BD Aadorp
Kosten: Gratis, maar aanmelden vereist.  

Contact

Heb je vragen over het programma? Stuur dan een mail naar frodi@lsabewoners.nl of bel/app 06-48215661.

Chat on WhatsApp

Meld je aan

Info sessie meerdaagse programma’s

Wil jij je initiatief verder brengen? 

In het najaar starten we met twee programma’s die je kunnen helpen om een volgende stap te zetten met je initiatief. Wil je weten wat je kunt verwachten? Kom dan naar onze online infosessie op donderdag 10 juli van 16:00 tot 17:00 uur. We vertellen je dan alles over de programma’s en beantwoorden graag je vragen. 

De programma’s in het kort

Van plan naar impact 
Heb je een goed initiatief en wil je ervoor zorgen dat het ook op de lange termijn blijft bestaan? In dit programma werk je samen met andere bewonersinitiatieven aan een plan dat niet alleen klopt op papier, maar ook werkt in de praktijk.  

Je onderzoekt hoe je het initiatief financieel gezond kunt maken, zonder je idealen los te laten; een verdienmodel vóór de buurt! Je krijgt inspiratie van ervaren bewonersbedrijven met een stevig verdienmodel, en begeleiding van ervaren adviseurs. Zij denken met je mee, geven feedback en helpen je om keuzes te maken die passen bij jouw initiatief. 

Ben jij klaar om te werken aan de toekomst van je initiatief? 

Vastgoed voor de gemeenschap 
Een gebouw in zelfbeheer: het klinkt voor veel initiatieven als een droom. Maar past het ook echt bij wat jij met je initiatief wilt bereiken? En wat komt er allemaal bij kijken als je een pand wilt kopen? 

In deze training loop je stap voor stap door het hele proces — van het eerste idee tot het runnen van een eigen plek. Je krijgt voorbeelden uit de praktijk die niet alleen inspireren, maar je ook een realistisch beeld geven van wat er nodig is. Je kunt de training volgen als geheel, of alleen meedoen aan de onderdelen die voor jou relevant zijn. 

Praktische Informatie 

Wanneer: Donderdag 10 juli van 16:00 – 17:00 uur
Locatie: Online
Kosten: Gratis, maar aanmelden vereist 

Aanmelden

Ondernemen met je Buurt kennismaking

Ben jij betrokken bij een bewonersinitiatief of bewonersbedrijf en benieuwd wat Ondernemen met je Buurt voor jullie kan betekenen? In deze online 101-sessie maak je kennis met ons landelijke programma dat bewoners helpt om maatschappelijke, duurzame impact te maken in hun buurt.

Wat kun je verwachten?

  • We geven je een inkijkje in wat Ondernemen met je buurt voor jou kan betekenen: van meerdaagse leerprogramma’s tot losse trainingsdagen, netwerkbijeenkomsten en persoonlijke begeleiding via een mentortraject.
  • Je maakt kennis met inspirerende bewonersbedrijven waar we mee samenwerken — initiatieven die op eigen kracht iets moois hebben opgezet in hun buurt.
  • Er is alle ruimte om vragen te stellen, ervaringen te delen en met andere initiatiefnemers uit te wisselen wat werkt (en wat niet).

Wil je ontdekken hoe jij met je initiatief verder kunt komen? Meld je aan en doe mee!

Praktische informatie

Wanneer: Dinsdag 15 juli van 12:00 tot 13:00 uur
Locatie: online via Teams
Voor wie: Voor iedereen die nieuwsgierig is naar ondernemen in je buurt en wil zien wat we voor je kunnen doen
Kosten: deelname is gratis, meld je wel vóór maandag 14 juli 12:00 aan zodat je de link krijgt!

We zijn van plan om deze sessie 1x per maand te doen. Kan je er deze keer niet bij zijn? Je bent ook welkom bij een volgende keer!

Contact

Heb je vragen over het programma? Stuur dan een mail naar frodi@lsabewoners.nl of bel/app 06-48215661.

Chat on WhatsApp

Aanmelden

Meld je aan vóór maandag 14 juli 12:00.

Beleidsmakers Bijeenkomst Bouwen aan de Buurt

Samenwerken aan een gemeenschap van betekenis – wat vraagt dat van gemeenten? 

In veel buurten zie je het al gebeuren: inwoners die de handen ineenslaan en initiatieven starten die hun wijk socialer, duurzamer en leefbaarder maken. Steeds vaker ontstaat daaruiteen bruisende ontmoetingsplek, een leerwerkbedrijf of een kringloopwinkel die niet alleen spullen een tweede leven geeft, maar ook mensen. En soms ontstaat dit allemaal in hetzelfde pand, zoals het gevak is bij de locatie van deze bijeenkomst: Pand9 in Zaltbommel. De kracht van deze en andere initiatieven is onmiskenbaar – maar hoe geef je daar als gemeente op een zinvolle manier ruimte en steun aan? 

In deze bijeenkomst verkennen we de wederzijdse waarde van samenwerking tussen bewonersbedrijven en gemeenten. Hoe kunnen beleidsmakers een basis creëren waarin bewoners zich eigenaar voelen van hun leefomgeving, zonder dat de overheid direct aan het stuur wil zitten? Welke beleidskaders en werkvormen sluiten aan op de energie uit de wijk? En hoe zorg je dat samenwerking niet ophoudt bij één enthousiast project, maar duurzaam wordt ingebed in gemeentelijk beleid? 

We duiken in deze vragen aan de hand van twee krachtige praktijkvoorbeelden: Pand 9 in Zaltbommel, een plek waar meerdere bewonersinitiatieven samenkomen onder één pand, en de beweging van “Ik naar Wij” in Den Bosch, waarin de gemeente werkt aan een samenleving van verbondenheid en gemeenschapszin in hun Programma Sociale Structuur. Aansluitend volgt een reflectie door Noël Josemans. 

We sluiten de bijeenkomst informeel af met een gezamenlijke lunch.  

Programma 

09:30 – 10:00 | Inloop 
10:00 – 10:20 | Introductie – Ondernemen met je Buurt 
Welkom en toelichting op het programma door Jorien van Lookeren Campagne en Kudrat Kaur Paramjit van Social Enterprise NL en Thijs van Mierlo van LSA Bewoners 
10:20 – 11:05 | Casus 1 – Den Bosch: De beweging van ‘ik naar wij’ 
Hoe bouwt een gemeente actief aan sociale samenhang en gemeenschapszin? In deze sessie verkennen we met Bart Eigeman en Marianne van der Sloot wat dat vraagt van ambtenaren, beleid en werkwijze, met ruimte voor reflectie, discussie en uitwisseling.
11:05 – 11:20 | Koffie pauze 
11:20 – 12:25 | Casus 2 Zaltbommel: Bewonersinitiatieven onder één pand + Rondleiding
Een interactieve presentatie met documentaire over Pand 9. Hugo ter Steege van Stichting de Steiger legt uit hoe bewonersinitiatieven samenkwamen in één pand en de rol van de gemeente in ondersteuning en stimulering daarvan. Lessen: wat werkt en waar liggen kansen voor andere gemeenten?  
12:25 – 12:45 | Reflectie  
Noël Josemans van Spectrum. In zijn werk opereert hij op het snijvlak van leefwereld en systeemwereld en zet zich in om bewonersinitiatieven te versnellen, met een scherp inzicht in zowel het perspectief van initiatieven als gemeenten.  
12:45 – 13:00 | Afronding en conclusies 
Wat nemen we mee vanuit de sessies? Concrete inzichten en actiepunten voor gemeenten 
13:00 | Lunch en afsluiting 
Tijd om na te praten, ideeën te delen en nieuwe verbindingen te leggen. 

Praktische Informatie 
Wanneer: Vrijdag 20 juni van 09:30 – 14:00 uur
Locatie: van Heemstraweg-West 9, 5301 Zaltbommel 
Kosten: Gratis, maar aanmelden vereist 

Aanmelden

Lunchwebinar: stevig staan in tijden van gemeentelijke bezuinigingen

Wil jij verkennen hoe je als bewonersbedrijf minder afhankelijk wordt van gemeentelijke subsidies en sterker komt te staan in tijden van bezuinigingen (het ‘ravijnjaar’)? Sluit dan aan bij deze lunch meetup en laat je inspireren door de praktijklessen van een ervaren sociaal ondernemer. 

Tijdens deze online sessie neemt Cor Remmerswaal van Cor pakt door je mee in zijn verhaal: hoe hij samen met andere betrokkenen het dorpshuis De Milandhof nieuw leven inblies en een financieel model ontwikkelde dat het initiatief toekomstbestendiger maakt. Aan de hand van zijn ervaringen krijg je een paar eerste inzichten in hoe maatschappelijke waarde en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan. 

In deze laagdrempelige lunchsessie – waar je gewoon virtueel bij kunt aanschuiven met je broodje – bespreken we hoe je: 

  • Ondernemerschap inzet om onafhankelijker te worden van subsidies 
  • De positionering van bewonersbedrijven als serieuze samenwerkingspartner richting de gemeente 
  • Je maatschappelijke waarde onderbouwt en zichtbaar maakt 
  • Vooruitdenkt in een tijd waarin overheden moeten bezuinigen, met name op onderwerpen in de sociale basis (het zogenoemde Ravijnjaar van gemeenten).

Na afloop ontvang je een aantal reflectievragen waarmee je kan reflecteren op jouw bewonersbedrijf en waar mogelijkheden liggen om het initiatief sterker en weerbaarder te maken. Bijvoorbeeld over welke activiteiten het beste passen bij jouw missie en hoe deze kunnen bijdragen aan een financieel onafhankelijker model. Of de mate waarin je jouw maatschappelijke waarde je nu al zichtbaar maakt, en waar je wellicht meer focus op kunt leggen om je positie te versterken in gesprekken met de gemeente en andere partners.

Let op: dit is een kort webinar dus we raken een aantal onderwerpen aan maar hebben niet de ruimte om de verdieping in te gaan. Het is dus meer inspireren dan echt al leren. We peilen in het webinar op welke manier we hier vervolg aan kunnen geven om echt met de thema’s aan de slag te gaan.

Praktische informatie

Wanneer: Donderdag 5 juni van 12:00 tot 13:00 uur
Locatie: online via Zoom
Voor wie: Voor iedereen die zich wil voorbereiden op de aankomende ravijnjaar
Kosten: deelname is gratis, meld je wel tijdig aan zodat je de link krijgt!

Aanmelden

Meld je aan vóór 29 mei.

Samen aan Tafel: hoe bereik je verschillende doelgroepen?

Hoe zorg je ervoor dat écht iedereen zich welkom voelt?

Tijdens deze maaltijd brengen we bewonersbedrijven uit verschillende buurten samen rond een belangrijke vraag: hoe bereiken we verschillende doelgroepen? Inclusie begint met luisteren, delen en durven proberen — en dat doen we het liefst aan tafel, op een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

Samen met bewonersbedrijf ’t Broek Omhoog organiseren we een avond vol verbinding, lekker eten en eerlijke gesprekken. In een informele setting leer je hoe andere initiatieven met inclusie omgaan én ontdek je hoe jouw eigen aanpak sterker kan worden. Want een buurt groeit pas echt als iedereen mee kan doen.

Stichting ’t Broek Omhoog

Bij Stichting ’t Broek Omhoog gebeurt van alles. In de werkplaats draait een fietsenmakerij, in het naaiatelier wordt kleding gerepareerd en gemaakt, en de groenploeg zorgt dat de buurt er netjes en verzorgd bij ligt. De wijkconciërges zijn het aanspreekpunt in de straat, het cateringteam kookt verse maaltijden voor allerlei gelegenheden, en er is taalles voor wie de Nederlandse taal beter wil leren. Alles draait om doen, samenkomen en leren van elkaar. Het is een levendige plek in de wijk waar mensen meedoen op hun eigen manier, waar ruimte is voor vakmanschap én voor een praatje bij de koffie.

Bij Stichting ’t Broek Omhoog werken mensen die om verschillende redenen niet makkelijk ergens anders aan de slag kunnen. Ze werken op een laagdrempelige, participatieve manier, waarbij iedereen bijdraagt op basis van wat zij kunnen en willen.

Er is veel aandacht voor het opbouwen van relaties en het verbinden van verschillende groepen. 

We gaan in gesprek, eten samen, en laten ons inspireren door een praktijk waar inclusie geen theorie is, maar gewoon dagelijkse werkelijkheid tijdens deze avond. Meld je op tijd aan – we kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Praktische informatie

Wanneer: Woensdag 4 juni van 18:30 tot 21:00.
Waar: Rietgrachtstraat 47, 6828 KB Arnhem
Voor wie: Voor initiatiefnemers die zich wil laten inspireren en met elkaar in contact willen komen! 
Maximum deelnemers: 15 personen
Kosten: Geen kosten, wél commitment!

Aanmelden

Meld je aan vóór 28 mei.

NuDe Toekomst inspiratiebezoek: dromen, groeien en ondernemen in de wijk

Ben je als bewonersinitiatief aan het groeien en wil je dit op een duurzame manier doen? En wil jij een plek zijn waar talenten en dromen uit de buurt worden waargemaakt? Kom dan langs bij het NuDe Toekomst en laat je inspireren!  

Groeien als organisatie brengt veel veranderingen met zich mee. Het vraagt om een andere manier van werken, waarbij je trouw probeert te blijven aan de buurt en haar bewoners. Het biedt ook heel veel kansen voor bewoners om hun ideeën uit te voeren en de dromen voor de buurt te realiseren. Maar hoe faciliteer je dat? Hoe richt je je gebouw in en welke mogelijkheden zijn er om dit te financieren? 

NuDe Toekomst deelt graag hun verhaal over hoe zij zijn gegroeid van een bewonersinitiatief naar een volwaardig bewonersbedrijf, waar bewoners hun talenten ontwikkelen. Leer van hun ervaringen en ontdek hoe zij omgingen met de uitdagingen van ondernemerschap. Laat je inspireren en zet de volgende stap in de ontwikkeling van jouw initiatief! 

NuDe Toekomst 

Buurtbedrijf NuDe Toekomst is een bewonersinitiatief in de Wageningse wijk De Nude, opgericht in 2019. Het fungeert als een sociaal ondernemend platform waar bewoners samenwerken aan een leefbare, duurzame en verbonden wijk. De stichting biedt ruimte voor ontmoeting, werk, leren en creativiteit, met activiteiten zoals een klusbedrijf, groenonderhoud, een voedings- en gezondheidshub en een creatieve broedplaats. Met steun van onder andere het Postcode Loterij Buurtfonds heeft NuDe Toekomst een pand aan de Mennonietenweg ingericht als centrale ontmoetingsplek en werkplaats. Het initiatief werkt nauw samen met partners zoals de gemeente, woningcorporaties en welzijnsorganisaties om bewoners actief te betrekken bij wijkvernieuwing en sociale samenhang te versterken.

Praktische informatie

Wanneer: Donderdag 8 mei van 15:00 tot 18:00.
Waar: Mennonietenweg 15, 6702 AB Wageningen
Voor wie: Iedereen die zich wil laten inspireren en meer wil leren over ondernemende bewonersinitiatieven! 
Kosten: gratis, inclusief muzikale maaltijd na afloop!

Aanmelden

Meld je aan vóór 2 mei.

Wijkpaleis inspiratiebezoek: van bewonersinitiatief naar bewonersbedrijf

Denk jij erover om met jouw bewonersinitiatief de stap naar ondernemerschap te zetten? Of ben je al bezig met ondernemen en loop je tegen nieuwe uitdagingen aan? Kom dan langs bij het Wijkpaleis en laat je inspireren! 

Ondernemen als bewonersinitiatief brengt veel veranderingen met zich mee. Het vraagt om een andere manier van werken, met een zakelijke kant die eerder misschien niet aan de orde was. Wellicht ontstaan er ook betaalde functies naast het bestaande vrijwilligerswerk. Hoe maak je keuzes over een verdienmodel dat past bij jouw initiatief? Hoe bewaak je het karakter, de waarden en normen van je gemeenschap? En hoe zorg je ervoor dat de hele gemeenschap betrokken blijft? 

Het Wijkpaleis deelt graag hun verhaal over hoe zij zijn gegroeid van een bewonersinitiatief naar een volwaardig bewonersbedrijf. Leer van hun ervaringen en ontdek hoe zij omgingen met de uitdagingen van ondernemerschap. Laat je inspireren en zet de volgende stap in de ontwikkeling van jouw initiatief! 

Het Wijkpaleis 

Het Wijkpaleis, is een dynamische ontmoetingsplek voor de gemeenschap van Rotterdam-West. ‘Maken’ staat hier centraal, zowel in de zin van ‘creëren’ als ‘persoonlijke ontwikkeling’. Het Wijkpaleis heeft een ‘dorpszaal’ die ruimte biedt voor ontmoeting, vier publieke productieplekken – van wijkkeuken tot maaklokaal, van textielatelier tot houtwerkplaats – waar samen kan worden gemaakt, er zijn 18 werkplaatsen voor professionele makers en op de bovenste verdieping is ruimte voor onderwijs. 

Sinds de oprichting in 2015 is het uitgegroeid tot een bloeiende wijkonderneming. In 2022 hebben ze het pand van de gemeente overgekocht, waarvoor maar liefst 38% van de financiering uit de gemeenschap zelf is opgehaald. Binnenkort gaat de school het pand verlaten, dus staan ze voor een nieuwe uitdaging om een nieuw toekomstbestendig plan te maken voor de exploitatie en invulling van een van hun verdiepingen. 

Praktische informatie

Wanneer: Dinsdag 22 april van 15:00 tot 18:00.
Waar: Claes de Vrieselaan 72, 3021 JS Rotterdam.
Voor wie: Iedereen die zich wil laten inspireren en meer wil leren over ondernemende bewonersinitiatieven! 
Kosten: gratis, inclusief lichte maaltijd na afloop.

Aanmelden

Meld je aan vóór 18 april!

Toekomstbestendigheid: verstevig je initiatief voor de lange termijn

Voel je de urgentie om te werken aan de toekomst van jouw initiatief? Of je nu een accommodatie, ontmoetingsplek of collectief wooninitiatief bent, je weet als geen ander wat jouw bijdrage is aan de leefbaarheid van jouw dorp, buurt of wijk. Om dit op de lange termijn vol te houden en veerkrachtig te blijven, zijn financiering, draagkracht in de gemeenschap en goed bestuur essentieel. Wil je hiermee aan de slag voor de toekomstbestendigheid van jouw organisatie? Dan is deze bijeenkomst iets voor jou! 

Samen met VKKL en Katalys organiseert Ondernemen met je Buurt op 15 april 2025 een inspirerende bijeenkomst. Het doel is om aan je initiatief te werken en even niet erin, om de volgende nodige stap voor je initiatief te zetten. 

Wat gaan we doen? 

Op een interactieve manier ga je aan de slag met de toekomstbestendig van jouw organisatie. We starten gezamenlijk om te bepalen wat er nu precies nodig is om de veerkracht van jouw initiatief te versterken en hoe je tijdens deze training de eerste stappen kan zetten. 

Vervolgens ga je je verdiepen in een van de thema’s; financiering of draagvlak en bestuurskracht. Tijdens deze deelsessies krijg je theorie en praktijkinformatie van de trainers, ga je met elkaar in gesprek en werk je aan praktische opdrachten. Ook nodigen we initiatieven uit die deze uitdagingen al eens hebben overwonnen. Zij brengen hun inspirerende verhaal en ervaringen in, waar je waardevolle lessen uit kan halen. Het wiel opnieuw uitvinden is namelijk niet nodig. (Tip: kom met twee personen om beide deelsessies te volgen!)

Tussendoor eten we gezamenlijk soep en broodjes en kun je in gesprek gaan met andere initiatiefnemers. Je doet interessante contacten op en wisselt kennis en ervaring uit met elkaar. 

We sluiten gezamenlijk af, waarbij we onze inzichten uit de deelsessies met elkaar verbinden en ingaan in op de stappen die je kan nemen als je weer in de praktijk bezig bent. Als beide thema’s belangrijk voor je zijn krijg je op deze manier alsnog de belangrijke inzichten mee.  

Trainers

Hay Christiaens & Piet ten Haaf – Draagvlak & Bestuurskracht 

Piet en Hay kijken samen met jou naar hoe je je draagvlak en bestuurskracht kan vergroten. Beide heren zijn actief bij de VKKL en nemen al hun kennis en expertise mee om jou te begeleiden in het nemen van een volgende stap. Met een achtergrond in facilitair management en een eigen onderneming, geeft Hay Christiaens als ruim 5 jaar advies aan bewonersinitiatieven in Limburg. Hij weet wat er speelt en ziet veel kansen voor initiatieven op het gebied van ondernemerschap. Piet ten Haaf heeft zelf een multifunctioneel centrum opgezet en geëxploiteerd in Limburg en heeft veel ervaring in bedrijfsleiding. Met deze achtergrond en inzichten van de recente ontwikkelingen in het veld, adviseert hij menig bewonersinitiatief over de exploitatie en het beheer van gemeenschapsaccommodaties. Hij helpt hen om te komen tot een gezonde en duurzame exploitatie op het gebied van bestuurskracht, draagvlak, beheer en marketing. 

Martijn Arnoldus – Financiering

Martijn Arnoldus is oprichter van Social Finance Matters, en heeft ruime ervaring met trainingen voor sociaal ondernemers en maatschappelijke initiatieven. Hij werkt veel met fondsen en andere financiers en kan je een kijkje in de keuken bieden van hoe die partijen werken. Martijn is tevens mede-oprichter van VoorjeBuurt en bestuursvoorzitter van een sociale onderneming, Juttersgeluk

VKKL

VKKL is de vereniging die is opgericht om initiatieven van bewoners te ondersteunen ter behoud of verbetering van de vitaliteit van dorpen en buurten in Limburg. Thema’s waar aan gedacht kan worden zijn zorgen voor elkaar, wensbusinitiatieven en verduurzaming van gemeenschapsaccommodaties. De VKKL doet dit door uitwisseling van kennis en ervaringen en door activering, advisering en belangenbehartiging.  

Katalys

Katalys versterkt in heel Nederland mensen met plannen voor hun omgeving. Dat kan van alles zijn: het aanleggen van een voedselbos of kleine speeltuin, het opzetten van een ontmoetingsruimte waar bewoners kunnen samenkomen en iets ondernemen, ontwikkeling van een kleine woonvoorziening zodat jongeren én ouderen in het dorp kunnen blijven, of een lokale energiecoöperatie. We ondersteunen actieve bewoners die hun buurt of wijk groener, meer betrokken en duurzamer maken. Al 135 jaar lang!

Praktische informatie

Wat: Training voor bewonersinitiatieven 
Wanneer: Dinsdag 15 april, 16:00 – 20:00 uur (inloop vanaf 15:45) 
Waar: Gemeenschapshuis ’t Leuke – Leukenstraat 6, 6099 AR Beegden 
Voor wie: Voor mensen die willen werken aan de toekomstbestendigheid van hun initiatief
Kosten: gratis, inclusief soep en broodjes
Tip: kom met twee personen om beide deelsessies te volgen!

Meld je aan voor 9 april!

Vragen over de training of andere feedback? Neem contact op met Frodi Fransman: frodi@lsabewoners.nl / 0648215661 

Meld je aan