Banen voor je Buurt – meerdaags programma

Binnen bewonersbedrijven wordt vaak maatschappelijk waardevol werk verricht door vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen bijvoorbeeld zorgtaken die zijn wegbezuinigd of ze klussen in en om het huis bij kwetsbare bewoners. Ze maken de ontmoetingsplek tot wat ze zijn door het verzorgen van buurtmaaltijden, gastvrije ontvangst voor nieuwkomers of het opknappen van het pand en de buitenruimte. Hoe tof zou het zijn als deze mensen dit werk zouden kunnen gaan doen in een betaalde baan?

Om te helpen bij die stap, start in oktober 2024 het Trainingsprogramma Banen voor je Buurt. Dit vijfdaagse programma helpt bewonersbedrijven om van vrijwilligerswerk betaald werk te maken. Het programma is een samenwerking van LSA Bewoners, RABO Foundation en Social Enterprise NL.

De inhoud van het programma in het kort:

  • Hoe organiseer je het geld en hoe werken financieringsstromen rondom arbeidsparticipatie?
  • Hoe maak je een stevig businessplan waarin jouw ondernemerschap en de samenwerking met publieke en private partijen goed is uitgewerkt?
  • 4 trainingsdagen + 1 pitch event tussen oktober 2024 en januari 2025
  • Voor de meest veelbelovende plannen is er een aanmoedigingsprijs van €25.000 te verdelen

Voor wie is dit programma?

We zoeken acht bewonersbedrijven die al een groep toegewijde vrijwilligers om zich heen hebben verzameld en inkomsten genereren. Per organisatie doen twee mensen mee aan het hele programma. Je gaat werk creëren in een samenwerking met publieke én private partijen. Dat is nog niet vaak gedaan. Samen met ons en andere bewonersbedrijven begin je dus aan een spannende zoektocht, waarin niet alles vastligt.

Wat levert het op?

  • Inzicht in de geldstromen rondom arbeidsparticipatie en hoe jij daar gebruik van kan maken
  • Veel tips en inspiratie van andere sociaal ondernemers die jou voorgingen en succes ervaringen kunnen delen.
  • Nieuw netwerk van collega initiatiefnemers
  • Een concreet voorstel voor aan aantal nieuwe banen in jouw buurt met bijbehorende financieringsstromen.
  • De mogelijkheid om je voorstel te pitchen en waardevolle feedback en mogelijk (een deel van) de aanmoedigngsprijs mee naar huis te nemen.

Wanneer kan je meedoen?

  • Als jouw organisatie al minimaal 3 jaar bestaat, er een groep buurtbewoners en/of vrijwilligers actief is binnen je organisatie én je inkomsten genereert.
  • Als je met twee mensen van je organisatie aanwezig kan zijn bij alle trainingsdagen en het pitchevent.
  • Als je voldoende tijd kan vrijmaken voor huiswerkopdrachten en coaching calls tussen de trainingsdagen in.
  • Als reizen naar de locaties door het hele land geen probleem voor je is.

Data en locaties

  • Dinsdag 15 oktober 2024 (14.00 – 20.00 uur, inclusief diner, Utrecht)
  • Donderdag 7 november 2024 (14.00-20.00 uur, inclusief diner, locatie ntb)
  • Dinsdag 26 november 2024 (14.00-20.00 uur, inclusief diner, locatie ntb)
  • Donderdag 16 januari 2024 (14.00-20.00 uur, inclusief diner, locatie ntb)
  • Donderdag 6 februari 2024 (14.00-17.00 uur)

Aanmelden

Het programma is gratis maar serieus. Lees daarom bovenstaande voorwaarden goed door. Mocht je twijfelen over deelname, neem gerust contact met ons op.

Ben je enthousiast geworden? Meld je tot uiterlijk vrijdag 27 september 2024 aan via dit formulier. Na je aanmelding plannen we een intakegesprek met je om te bepalen of het een match is. In de week na 27 september maken we de definitieve selectie en hoor je of je meedoet.

Contact

Heb je vragen over Banen voor je Buurt? Neem contact op met Tijmen Rumke via tijmen@lsabewoners.nl of bel 06-12339275. We horen graag van je!

Bustours

Klik op de link hieronder om meer informatie te vinden over alle verschillende tours!

Op zaterdag 9 november organiseren we bustours door heel Nederland om op verschillenden plekken binnen te kijken bij toffe bewonersbedrijven. Het wordt een dag vol ontmoeting, ondernemerschap en inspiratie. Je gaat met een hoofd vol nieuwe ideeën terug naar huis! Heb je zin om mee te gaan? Neem vooral ook je personeel en vrijwilligers mee voor een inspirerend dagje uit! Dit zijn de plekken die we bezoeken:

Groningen – Tuin in de Stad & Landgoed deCamping

Arnhem – Bewonersbedrijf Malburgen & ’t Broek Omhoog

Limburg – Apollo Vitaal & ‘t Anker

Brabant – Copernikkel & Dorpscoöperatie Esbeek

Zeeland & Vlaanderen – De Leutfabriek & Den Hannekesnest

Rotterdam & Dordrecht – Het Wijkpaleis & Het Vogelnest

Amsterdam – De Verbroederij & De Natuurkamer

Klik op de link hieronder om meer informatie te vinden over alle verschillende tours!

Daag je gemeente uit – meerdaagse training

Bewonerscollectieven kunnen taken van de gemeente overnemen. En structurele samenwerking tussen bewoners en gemeente organiseren. Wil je dat jullie relatie met de gemeente beter wordt? Wil je dat de gemeente jullie vaker betaalde opdrachten gunt? Wil je weten hoe je buurtrechten zoals Right to Challenge of Right to Bid beter kan benutten? Het meerdaagse programma Daag je gemeente uit zorgt ervoor dat je alle kennis en vaardigheden opdoet voor het beter samenwerken met je gemeente en het binnenhalen van betaalde opdrachten.

Trainingsdag 1:  Hoe functioneert een gemeente? 

Tijdens dag 1 leer je alles wat je moet weten over het functioneren van een gemeente. Hoe komen beslissingen tot stand? Hoe lopen de lijntjes binnen de gemeente? Bij wie moet je zijn als je jouw belangen wil vertegenwoordigen? En wat als je betaalde opdrachten wilt binnenhalen? Kan je dan aan de slag met het Right to Challenge? ’s Middags vertelt strategisch adviseur Rik Kors van gemeente Utrecht je uit eigen ervaring hoe het er bij de gemeente aan toe gaat. ’s Avonds is Kristel Jeuring van LSA Bewoners van de partij om de ins en outs over de werking van buurtrechten toe te lichten.  

Trainingsdag 2: Aanscherpen van jouw aanbod

Onder begeleiding van ervaren trainer Jurgen Warmerdam ga je aan de slag met jouw pitch voor de gemeente. Welke woorden gebruik je wel en niet? Wat is jullie aanbod? Welke maatschappelijke waarde lever je en wat is daarvan het belang voor de gemeente? Hierin is het ook belangrijk om focus aan te brengen. Niet alle impact die jullie maken, valt waarschijnlijk onder hetzelfde beleidsdomein. Jurgen geeft tips over hoe je het verhaal het beste kan overbrengen. Hij duikt in de gemeente voor wie je de propositie schrijft, kijkt naar het coalitieakkoord en aanvullende beleidsstukken. Ook vertelt hij over hoe je in contact komt met de juiste personen. Na afloop krijg je de kans om jouw pitch te oefenen voor een beleidsmedewerker van de gemeente en krijg je tips en advies van een collega sociaal ondernemer die veel met de gemeente werkt.  

Trainingsdag 3: De kunst van het onderhandelen 

Je leert de kunst van het onderhandelen. Hoe zorg je dat er een win-win samenwerking ontstaat? Welke interventies kun je doen als de onderhandeling vastloopt? En hoe haal je meer waarde uit een bestaande samenwerking? Een expert van trainingscentrum RoutsLaeven neemt jullie mee in de techniek van Harvard onderhandelen. Als dat geen succesvolle samenwerkingen oplevert…..

Trainingsdag 4: Op naar concrete vervolgstappen  

Je brengt de lessen en ervaringen van de afgelopen trainingsdagen samen in een gesprek met een wethouder. Welke concrete stappen ga je ondernemen om de relatie met gemeenten te verbeteren? Hoe ga je dit aanpakken? Hoe overtuig je de gemeente van het feit dat jullie bewonersbedrijf die opdracht betaald moeten gaan uitvoeren? Je legt jouw ideeën voor aan de wethouder en krijgt direct feedback op je plannen. Een goede voorbereiding voor het echte gesprek met de wethouder van jouw eigen gemeente.

Praktische informatie 

Wat? Trainingsprogramma Daag je gemeente uit 
Wie? Initiatiefnemers van bewonersbedrijven en energie initiatieven die graag betaalde opdrachten willen uitvoeren of beter willen leren samenwerken met de gemeente.
Waar en wanneer?

  • Donderdag 12 september 2024 14.00 – 19.00 uur in Utrecht (inclusief diner)
  • Dinsdag 24 september 2024 13.00 – 17.00 uur (locatie volgt)
  • Woensdag 2 oktober 19.00 – 21.30 uur (online)
  • Donderdag 17 oktober 2024 15.00-17.00 (locatie volgt)

Kosten?   Gratis. Het kost je vooral tijd. Naast de bijeenkomsten ga je ook aan de slag met huiswerkopdrachten.
Aanmelden?  Voor 2 september. Alleen als je alle trainingsdagen aanwezig kan zijn met twee afgevaardigden van organisatie. Als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plekken, geldt er een selectie procedure.

Heb je een vraag?

Stel ‘m gerust!  
Marieke Boeije marieke.boeije@lsabewoners.nl

Aanmelden

Aanmelden voor deze training is niet meer mogelijk. Heb je vragen over dit thema? neem gerust contact met ons op.

Rotterdam & Dordrecht (vol)

Wijkpaleis Rotterdam

Van loempiakar tot wijkpaleis. Dit bewonersbedrijf in Rotterdam West begon ooit met een loempiakar omdat er eigenlijk geen ontmoetingsplek in de buurt was. Inmiddels uitgegroeid tot bewonersbedrijf van formaat met een eigen pand. Voor de aankoop van 1.3 miljoen brachten ze ruim 600.000 euro bij elkaar met een obligatiecampagne voor Rotterdamse bewoners. In het pand van drie verdiepingen huizen een school, creatieve ondernemers en een ‘dorpsplein’ met duizend en één buurtactiviteiten. Deze zaterdag krijg jij een rondleiding en vang je een glimp op van alle activiteiten. 

Het Vogelnest Dordrecht

We reizen door naar Dordrecht om een kijkje te nemen bij het Vogelnest. Begonnen als een koffiebar op een plein om te kunnen kletsen en koffiedrinken. Inmiddels een sociale onderneming die niet meer weg te denken is uit de buurt. Met (betaalde) opdrachten op het gebied van groen, duurzaamheid en sociaal domein en met buurtactiviteiten voor jong en oud. Samen maken ze hier dromen waar. Benieuwd naar hoe ze dat doen? Kom een kijkje nemen! 

Programma

10:30 – Opstap Rotterdam Centraal Station 
10.55 – Bezoek aan Wijkpaleis Rotterdam
12:30 – Vertrek bus 
13:15 – Bezoek aan Vogelnest Dordrecht
15:15 – Vertrek bus naar Dordrecht Centraal 
15:30 – Vertrek bus naar Rotterdam Centraal Station 
16:15 – Aankomst Rotterdam Centraal Station 

Praktische info

De tour kost 7,50 euro per persoon en is inclusief koffie/thee en lunch. Je bijdrage gaat naar de initiatieven die we gaan bezoeken en wordt vooraf gefactureerd. Maar we willen niet dat de kosten een belemmering voor je zijn om mee te gaan. Dus wil je wel graag mee, maar lukt betalen niet? Geef dat dan even aan bij je aanmelding, dan komt je bijdrage te vervallen.

Deze tour zit helaas al vol! Het is nog wel mogelijk om je aan te melden voor één van de andere bustours, bekijk ze hier allemaal!

Amsterdam (vol)

De VerbroederIJ

Welkom bij de VerbroederIJ! De leukste strandtent en ontmoetingsplek in Amsterdam Noord. Dit buurtbedrijf is van alle markten thuis en zet alles op alles om een fijne plek te zijn voor alle buurtbewoners. Met een uitnodigend restaurant, zaalverhuur en opdrachten in het sociaal domein is de VerbroederIJ een echte sociale wijkondernemer. De projecten met bewoners en samenwerkingen met andere sociaal ondernemers zijn haast niet bij te houden. De mogelijkheden hier lijken oneindig. Of je nu iets wil doen met moestuinieren of je eigen theaterfestival wil organiseren, hier denken ze met je mee en maken het mogelijk. Zaterdag neemt initiatiefnemer Tania je mee in hun bijzondere aanpak en krijgen we natuurlijk een heerlijke lunch uit eigen restaurant. Dit wil je niet missen! 

De Natuurkamer

We vervolgen onze reis in Amsterdam naar een groene ontmoetingsplek in Amsterdam Nieuw-West. Gelegen aan de Sloterplas, biedt de Natuurkamer een groene oase waar iedereen welkom is om deel te nemen aan creatieve projecten en activiteiten. Met een focus op duurzame ontwikkeling, stimuleren ze een gezonde levensstijl en bieden kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In een buurt die snel ontwikkeld, bieden zij ruimte voor bewoners en lokale ondernemers om deze plek mede vorm te geven. Onder leiding van Koos ervaren we dit heuse natuurbelevingscentrum, waar ondernemen, betrokkenheid en duurzaamheid samensmelten tot een unieke ervaring! Kom je met ons mee? 

Programma

10:30 – Opstap Amsterdam Centraal Station 
10:50 – Bezoek aan de VerbroederIJ
13:30 – Vertrek bus
13:55 – Bezoek aan De Natuurkamer 
15:30 – Vertrek bus
16:00 – Aankomst bij Amsterdam Centraal Station

Praktische info

De tour kost 7,50 euro per persoon en is inclusief koffie/thee en lunch. Je bijdrage gaat naar de initiatieven die we gaan bezoeken en wordt vooraf gefactureerd. Maar we willen niet dat de kosten een belemmering voor je zijn om mee te gaan. Dus wil je wel graag mee, maar lukt betalen niet? Geef dat dan even aan bij je aanmelding, dan komt je bijdrage te vervallen.

Aanmelden

Een wereld van ondernemende gemeenschappen 

Er gebeurt ontzettend veel in de actieve gemeenschappen van ons land. Van het werken aan betere zorg tot het creëren van werkgelegenheid. Ondernemende bewoners verenigen zich, zetten samen de schouders eronder en bieden oplossingen voor de grote vraagstukken van onze samenleving. Ze laten zien hoe een wereld met burgerkracht en gemeenschapszin eruitziet: niet van bovenaf georganiseerd, maar horizontaal, op basis van gelijkwaardigheid en partnerschap.  

Ga met ons mee op reis en laat je inspireren! 

Op 12 juni nodigen we je uit in ‘het clubhuis’ van gemeenschappen: het splinternieuwe Huis van Actief Burgerschap. Teun Gautier en Floor Ziegler delen daar de inzichten van hun reis langs gemeenschappen door heel Nederland die zij vastlegden in het boek Een wereld van gemeenschappen. Drie bewonersinitiatieven, die het ondernemende sterk in hun DNA hebben, vertellen hoe zij ondernemen waarbij de winst terugvloeit in de wijk. Hoe draag je als ondernemend initiatief bij aan de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk? Hoe bouw je een stevig verdienmodel? En hoe zorgen we er samen voor dat ondernemende initiatieven standaard als gelijkwaardige partner worden gezien door maatschappelijke en publieke organisaties? 

Deelsessies: drie inspirerende bewonersbedrijven

De volgende drie bewonersbedrijven vertellen op welke wijze zij ondernemen met en voor de gemeenschap:  

Warm Heeg is een bewonersinitiatief dat zorgdraagt voor de warmtevoorziening van het Friese dorp Heeg. Het collectief is eigenaar van het warmtenet. Daarmee kunnen ze ervoor zorgen dat energie haalbaar en betaalbaar is voor alle bewoners. De energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen, waaronder met thermische energiewinning uit het Hegermeer. De deelnemende bewoners hebben volledige zeggenschap over de collectieve warmtevoorziening en hebben invloed op belangrijke beslissingen van het warmtebedrijf, bijvoorbeeld op het prijs-en investeringsbeleid.   

Zandbewoners is een actieve gemeenschap uit Den Bosch die zich richt op sociale cohesie en buurtontwikkeling. Ze organiseren diverse activiteiten en projecten, zoals buurttuinen, culturele evenementen en sportactiviteiten, om de bewoners met elkaar te verbinden en de leefbaarheid te verbeteren. De inkomsten uit hun evenementen en projecten worden gebruikt om nieuwe initiatieven te starten en bestaande activiteiten verder te ontwikkelen, wat bijdraagt aan een dynamische en levendige buurt. In 2023 deden zij een succesvolle Right to Challenge, waarmee ze een tweejarige opdracht binnenhaalde voor de bewonersparticipatie rondom de vele veranderingen in de openbare ruimte die gaan plaatsvinden. 

NuDe Toekomst uit Wageningen is een vooruitstrevend bewonersbedrijf dat zich inzet voor circulaire economie en duurzaamheid. Ze hebben een lokaal circulair centrum opgezet waar bewoners terecht kunnen voor reparaties, hergebruik en recycling van diverse materialen. Daarnaast organiseren ze workshops en educatieve programma’s om bewustwording en kennis over duurzaamheid te vergroten. De opbrengsten uit hun activiteiten worden geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten en innovaties, zoals de aanleg van een wijkmoestuin en de ontwikkeling van een deelplatform voor gereedschappen en andere goederen. NuDe Toekomst werkt aan een sterke lokale economie waarbij de bewoners centraal staan. 

Voor wie?

Ben je startend initiatiefnemer en op zoek naar inspiratie? Ben je al een tijdje bezig en op zoek naar goede voorbeelden van verdienmodellen met de buurt? Of ben je stakeholder en zoek je handelingsperspectief om structureel samen te werken met bewonersinitiatieven? Kom dan 12 juni naar Utrecht en laat je inspireren! 

Praktische informatie

Wanneer: 12 juni van 15:00 tot 17:00 
Waar: Huis van Actief Burgerschap – Neude 11, 3512AE Utrecht 
Kosten: Gratis, inclusief borrel na afloop

Aanmelden kan via het formulier hieronder. Let op: als je je inschrijft rekenen we op je op komst. Toch verhinderd? Mail jorien@social-enterprise.nl om je af te melden.  

Meerdaags programma Verdienen met je Buurt

Als bewonersbedrijf wil je je eigen geld verdienen en met de winst mooie dingen doen voor de gemeenschap. Genereren jullie al eigen inkomsten en willen jullie dit uitbreiden? Of beginnen jullie net en willen jullie een toekomstbestendig verdienmodel ontwikkelen? Meld je dan aan voor het meerdaagse programma Verdienen met je Buurt.  

Voor wie? 

Dit meerdaagse programma is bedoeld voor bewonersinitiatieven die een sterk verdienmodel willen ontwikkelen of het huidige verdienmodel willen uitbreiden of versterken.  

Meedoen aan dit programma is interessant wanneer:

  • Je jouw idee en droom beter wilt structureren 
  • Je als bewonersinitiatief eigen inkomsten genereert of hiermee wilt beginnen 
  • Je geïnspireerd wil worden door de praktijk van ervaren bewonersbedrijven 

We selecteren maximaal 12 bewonersinitiatieven. We moedigen aan om als initiatief met meerdere personen aan de training deel te nemen. 

Wat levert het je op? 

Met deze training werk je aan een stevig sociaal business model waarmee: 

  • Je een volgende stap kan zetten om jouw droom waar te maken 
  • Je een goede basis legt voor een toekomstbestendig verdienmodel 
  • Je stakeholders kan boeien en binden aan je idee 

Het programma 

Het programma bestaat uit een kennismaking, vier trainingsdagen, een online feedbacksessie en een afsluitend pitchevent. Tijdens de trainingsdagen gaan we langs bij drie verschillende bewonersbedrijven die vertellen over hun verdienmodel en hun ervaring delen over het opzetten van een bewonersbedrijf. Met inspiratie uit hun verhaal werk je aan je eigen plan, zonder het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. Er komt een breed scala aan onderwerpen aan bod, waaronder de exploitatie van een ontmoetingsplek en opdrachten in het groen, grijs en sociaal domein. Tussendoor is er volop ruimte voor feedback op je werk en bereiden we de pitch voor. Tijdens een afsluitend pitchevent presenteer je je nieuwe of verbeterde verdienmodel aan stakeholders en adviseurs uit ons netwerk die jou van tips, adviezen en netwerk voorzien, zodat je de plannen in praktijk kunt brengen. 

De rode draad in dit programma is het Social Business Model Canvas. Dit is hét middel om te werken aan je verdienmodel. Hiermee werk je aan een helder verhaal om het gesprek aan te gaan met stakeholders en een grotere groep bewoners aan je initiatief te binden. 

Tijdens het programma Verdienen met je Buurt

  • Ga je je verdiepen in (de voor- en nadelen van) verschillende verdienmodellen 
  • Leer je van ervaren initiatiefnemers en hun ervaringen in de praktijk 
  • Word je uitgedaagd en gemotiveerd door andere initiatiefnemers om een volgende stap te zetten 

Waar en Wanneer?  

De trainingen vinden grotendeels plaats bij de bewonersbedrijven op locatie, waar we ook echt een kijkje in de keuken krijgen. 

Kennismaking | 11 juni van 15:00 tot 18:00 | Utrecht 
Introductie van de Theory of Change en het CANVAS. 
Door: Karel Rietdijk en Frodi Fransman 

Trainingsdag 1 | 18 juni van 15:00 tot 20:00 | Amsterdam 
Het hart van je initiatief bij De Eester
Door: Meta de Vries van De Eester in Amsterdam 

Trainingsdag 2 | 12 september van 15:00 tot 20:00 | Arnhem 
Partnerschappen in de buurt bij Buurtgroenbedrijf
Door: Jolanda van Looij van Buurtgroenbedrijf in Arnhem.  

Trainingsdag 3 | 24 september van 15:00 tot 20:00 | Rotterdam 
Bouwen aan je gemeenschap bij het Wijkpaleis 
Door: Marieke Hillen en Floris van Gennep van Wijkpaleis in Rotterdam. 

Online feedbacksessie | van 19:00 tot 20:00 
Feedback op je canvas en tips voor je pitch. 

Afsluiting | 10 oktober van 15:00 tot 20:00 | N.t.b. locatie 
Pitchtraining en Pitchevent 
Pitch voor de jury en stakeholders 

Gratis training met actieve deelname 

Deze training is gratis. Als je deelneemt verwachten we wel een actieve deelname. Aanwezigheid bij de gezamenlijke sessies is dan ook een vereiste. Om te zorgen dat het trainingstraject jouw initiatief echt een stap verder helpt en een goed plan oplevert, werk je tussen de trainingen thuis ook aan opdrachten. Je krijgt tijdens het programma volop mogelijkheden voor begeleiding en support. En niet onbelangrijk: je trekt al die tijd op met andere ondernemende initiatiefnemers uit het hele land. Je leert van en met elkaar! 

Meer informatie en vragen

Heb je vragen of wil je meer informatie? Je kunt altijd even bellen of mailen met Frodi Fransman van LSA bewoners. 
Telefoon: +31 6 4821 5661 
Mail: frodi@lsabewoners.nl 

Aanmelden

Aanmelden kan tot 29 mei. In de week erna hoor je van ons of je mee kan doen.   

Brabant

Copernikkel Den Bosch

Copernikkel is een actief en energiek bewonersbedrijf met wel 14 initiatieven die elkaar versterken en de buurt mooier maken. Het is een plek vol inspiratie, enthousiasme en warmte. Denk bij initiatieven van Copernikkel aan de fietswerkplaats, klussendienst, taallessen en wereldkeuken. Kortom een middelpunt in de wijk waar dromen werkelijkheid worden en bewoners de handen ineenslaan. Kom jij met ons mee om een kijkje te nemen bij dit mooie bewonersbedrijf? Schrijf je dan in voor de tour in Brabant.

Dorpscoöperatie Esbeek

In het Brabantse Esbeek gebeuren bijzondere dingen met hulp van bewonersbedrijf Coöperatie Esbeek. Deze actieve dorpscoöperatie werd in 2007 opgericht om de vergrijzing in Esbeek tegen te gaan, maar ook om de leefbaarheid van het dorp te vergroten. Ze kochten o.a. het dorpscafé aan, realiseerden nieuwe starterswoningen en bouwden de leegstaande kerk om tot een moderne brede school. Ook openden ze met succes een wandelmuseum. Deels gefinancierd uit subsidies, maar minstens zo belangrijk zijn de inkomsten van het bewonersbedrijf uit onder meer het dorpscafé.

Programma

10:30 – Opstap op loopafstand van Den Bosch Centraal Station (Copernicuslaan 308, 5223 ER ’s-Hertogenbosch.)
10:45 – Bezoek aan Copernikkel
13:00 – Vertrek bus 
13:45 – Bezoek aan Dorpscoöperatie Esbeek
15:45 – Vertrek bus 
16:30 – Aankomst Den Bosch Centraal Station 

Praktische info

De tour kost 7,50 euro per persoon en is inclusief koffie/thee en lunch. Je bijdrage gaat naar de initiatieven die we gaan bezoeken en wordt vooraf gefactureerd. Maar we willen niet dat de kosten een belemmering voor je zijn om mee te gaan. Dus wil je wel graag mee, maar lukt betalen niet? Geef dat dan even aan bij je aanmelding, dan komt je bijdrage te vervallen.

Aanmelden

Arnhem

Bewonersbedrijf Malburgen

Dit bewonersbedrijf is gevestigd in het Bruishuis, een voormalig verzorgingstehuis van 10 verdiepingen in Malburgen. De initiatiefnemers huren het pand van een wooncorporatie en halen inkomsten uit de verhuur van ruimtes aan bewoners, studenten en maatschappelijke organisaties. Inmiddels hebben ze ook een prachtige speeltuin voor de wijk aangelegd, is er een heuse bioscoop op de bovenste verdieping (mét uitzicht) en een theehuis. In het pand bruist het van de maatschappelijke initiatieven. Laat je rondleiden door directeur Walter en raak geïnspireerd door zijn ervaringen en ambities! 

’t Broek Omhoog

In de Arnhemse wijk Broek vind je op verschillende plekken vestigingen van ’t Broek Omhoog. Een sociale onderneming die met verschillende activiteiten mensen helpt om weer mee te doen in de samenleving. Ontmoet Handige Harrie en Gerrit de Fietsenmaker en ontdek hoe zij samen sociaal ondernemerschap handen en voeten geven. Maar ook de goedkoopste betaalde parkeerplaats in Arnhem Centrum wordt gerund door dit bewonersbedrijf. Wil je weten hoe ze dit allemaal voor elkaar kregen? Stap in en kom naar Arnhem! 

Programma

10:30 – Opstap Arnhem Centraal Station
10:45 – Bezoek aan Bewonersbedrijf Malburgen
12:15 – Vertrek bus
12:30 – Bezoek aan ’t Broek Omhoog
15:15 – Vertrek bus
15:30 – Aankomst Arnhem Centraal Station

Praktische info

De tour kost 7,50 euro per persoon en is inclusief koffie/thee en lunch. Je bijdrage gaat naar de initiatieven die we gaan bezoeken en wordt vooraf gefactureerd. Maar we willen niet dat de kosten een belemmering voor je zijn om mee te gaan. Dus wil je wel graag mee, maar lukt betalen niet? Geef dat dan even aan bij je aanmelding, dan komt je bijdrage te vervallen.

Aanmelden

Groningen

Tuin in de Stad

Behoefte om even helemaal jezelf te kunnen zijn midden in het groen? Dan ben je bij Tuin in de Stad aan het juiste adres! De pioniers in het Westerpark hebben een gemeenschap opgebouwd waaruit de meest uiteenlopende projecten ontstaan. Van groene fitness tot het bouwen van een eigen kasteel, hier krijgen bewoners de ruimte om zichzelf van hun meest creatieve en inventieve kant te laten zien. Als bewoners wordt je vanzelfsprekend aangestoken door initiatiefnemers Frans en Vivian, die met hun creatieve en ondernemende aanpak volledig de eigen broek omhoog houden en bijzondere projecten rondom zingeving, duurzaamheid en ondernemerschap hebben vormgegeven. Niemand kan meer om hen heen en ze zijn nog lang niet uitgegroeid. Een perfecte plek om de dag mee te beginnen. Wil jij je ook onderdompelen in creativiteit en levenslust te midden van een groene oase? Kom dan zeker mee op deze tour! 

Landgoed de Camping

Niet ver van de stad Groningen, maar toch mooi landelijk gelegen, ligt het adembenemende Landgoed de Camping. Waar eerder slechts een enkel voetbalveld te vinden was, is nu een bruisende plek met een camping, ontmoetingsplek, werkplaats, biologische tuin en een groot terrein voor festivals, markten, theater en muziek. Dit sociale dorpsbedrijf heeft een mooie balans gevonden tussen commercieel aanbod, activiteiten voor bewoners en projecten met scholen in de buurt. Laat je inspireren door dit bijzondere initiatief waar creativiteit, ondernemerschap en ontspanning de boventoon voeren. De prachtige omgeving leent zich perfect om de tour ontspannen manier af te sluiten. Stap in en kom met ons mee ontspannen! 

Programma

11:00 – Opstap Groningen Centraal Station
11:15 – Bezoek aan Tuin in de Stad
13:15 – Vertrek bus
13:45 – Bezoek aan Landgoed De Camping
15:25 – Vertrek bus
16:00 – Aankomst Groningen Centraal Station

Praktische info

De tour kost 7,50 euro per persoon en is inclusief koffie/thee en lunch. Je bijdrage gaat naar de initiatieven die we gaan bezoeken en wordt vooraf gefactureerd. Maar we willen niet dat de kosten een belemmering voor je zijn om mee te gaan. Dus wil je wel graag mee, maar lukt betalen niet? Geef dat dan even aan bij je aanmelding, dan komt je bijdrage te vervallen.

Aanmelden